Sosyal Medya

Coğrafyamız

GÖKTÜRK-2 yıkımı gözler önüne serdi

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıların bilançosu ağır oldu.



Türkiye'nin milli gözlem uydusu GÖKTÜRK-2 tarafından çekilen görüntülerde yıkılan binalar, tahrip edilen tarım arazileri ve ÅŸehrin altyapısına verilen zarar net olarak görülüyor.

Ä°srail'in sivil yerleÅŸim yerlerini ayırt etmeden yaptığı saldırılarda, bugüne kadar çocuk ve kadınların da aralarında bulunduÄŸu bin 943 Filistinli hayatını kaybetti. 3 bin civarında çocuk, 2 bin civarında da kadın olmak üzere toplam 9 bin 886 kiÅŸinin yaralandığı saldırılar nedeniyle yüz binlerce Filistinli de evlerini terk etmek zorunda kaldı. Okul, hastane, cami ve sığınma yerleri ile tarım arazileri gibi sivil hedefleri bombalayan Ä°srail, Gazze'nin altyapısına da büyük zarar verdi.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM), Ä°srail'in Gazze'ye havadan, karadan ve denizden düzenlediÄŸi saldırılarda 10 binin üzerine konutun yıkıldığını tespit etti.  

Saldırılarda, Gazze'nin temel altyapısı da büyük bir yıkıma uÄŸradı. Su arıtma ve kanalizasyon ağı büyük ölçüde zarar görürken, Gazze'ye elektrik saÄŸlayan santralin yanı sıra saÄŸlık tesisleri ve okullar da bombardımanda ağır zarar gören binalar arasında yer aldı.  

Gazze Belediye BaÅŸkanı Nizar Hicazi, Ä°srail'in saldırılarında altyapının tahrip olması nedeniyle oluÅŸan zararın 50 milyon dolara ulaÅŸtığını açıkladı. Gazze'nin eÄŸitimini de hedef alan saldırılar sonucu ÅŸu ana kadar 22 okul tamamen, 141 okul ise kısmen yıkıldı.  

Ä°SRAÄ°L GAZZE EKONOMÄ°SÄ°NÄ° DE VURDU

Saldırılar, Gazze'nin ekonomisine de büyük zarar verdi. Filistin Sanayi Konfederasyonu, saldırılarda 195 iÅŸletme binasının yıkıldığını bildirdi. Ekonominin, bu yıkımla daha da kötüleÅŸtiÄŸini belirten Konfederasyon, özellikle ziraat, tekstil, gıda ve mobilya sektörlerinin büyük zarara uÄŸradığını açıkladı. Filistin Sanayiciler Genel BirliÄŸi verilerine göre de Ä°srail'in saldırıları sonucu Gazze sanayisi 47 milyon dolar zarara uÄŸradı. 

Dünyanın birçok ülkesince adeta görülmek istenmeyen saldırıların yol açtığı yıkım, Türkiye'nin milli gözlem uydusu GÖKTÜRK-2 tarafından kaydedildi. Milli uydunun 31 Ocak 2014 ve 10 AÄŸustos 2014'te çektiÄŸi görüntüler, saldırıların yoÄŸunluÄŸunu ve Gazze'ye verdiÄŸi zararın boyutunu net olarak ortaya koyuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.