Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Ya bizdensin ya ölü'

IŞİD’in Musul’daki saldırılarından kaçarak Zaho’ya sığınan bazı Sünni Arap aileler, örgütün Şii, Sünni ya da Hristiyan ayırt etmeden saldırdığını ve tek derdinin ‘yakıp yıkmak’ olduğunu belirtiyor.



Kuzey Irak’ın Türkiye sınırındaki Zaho ilçesinde binlerce sığınmacının geldiÄŸi okullarda Ezidi Kürtlerin yanısıra, IŞİD’in özellikle Musul’daki saldırılarından kaçan Sünni Araplar da yaşıyor.

Abdülkadir Hazım Ali ve Mahmut Muhammed, aileleriyle birlikte IŞİD’den kaçan ve Zaho’ya sığınan sığınmacılardan.

Hazım Ali, köylerine saldıran IŞİD’in hırsızlık ve yaÄŸmacılık yaptığını ve kesinlikle mezhep ayırt etmeden bu tip saldırıları düzenlediÄŸini anlattı:

“Köye girdikleri zaman bize ‘Size zarar vermeyeceÄŸiz bizim yanımızda güvendesiniz’ dediler. Ancak sonra evlerimizi bastılar eÅŸyalarımızı çaldılar, bazı akrabalarımız kaçırıldı. Bunlar için Sünni olmak ya da baÅŸkalarından olmak önemli deÄŸil. Åžöyle söylüyorlar: Ya bizdensin ya da ölüsün.”

Hazim Ali, “Maliki hükümeti bizi hep yok saydı ve dışladı, biz ondan kurtulacağımız günü beklerken ÅŸimdi IŞİD gelip bizi yerimizden yurdumuzdan etti, ne yapacağımızı ÅŸaşırdık” ifadelerini kullandı.

'Tek dertleri yakıp yıkmak'

Mahmut Muhammed da IŞİD saldırıları yüzünden her ÅŸeyini bırakıp ailesiyle birlikte kaçmak zorunda olduÄŸunu söyledi:

“Ne yapmaya çalıştıklarını ben anlamıyorum. Aslında bir amaçları olduÄŸunu da düÅŸünmüyorum. Tek dertleri yakıp yıkmak, Sünni, Åžii, Hristiyan ayırmadan sadece saldırıyorlar.”

Okulda Ezidilerle bir arada yaÅŸadıklarını anlatan Mahmut Muhammed, “Onlarla bir sorunumuz yok hepimiz aynı derdi paylaşıyoruz, bulabildiÄŸimiz kadar ekmeÄŸimizi suyumuzu paylaşıyoruz, inÅŸallah bir gün herkes evine köyüne dönebilir bu acılar son bulur” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.