Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Darbe teşebbüsü gibi'

Irak Başbakanı Maliki’nin ülkesinin cumhurbaşkanını anayasayı ihlal etmekle suçlamasının ardından, Maliki'ye bağlı özel birlikler Bağdat’ta konuşlandı. Davutoğlu, Irak'taki durum için 'Darbe teşebbüsü gibi' dedi.



Irak'ta pek çok kesimin üçüncü dönem baÅŸbakanlık iddiasından vazgeçmesini istediÄŸi Nuri Maliki, 24 Temmuz’da Irak CumhurbaÅŸkanı olan Fuad Mahsum’u anayasayı ihlal etmekle suçladı.

Irak BaÅŸbakanı Maliki, televizyonda yaptığı konuÅŸmada Mahsum’u kendisinin baÅŸbakanlığını anayasaya aykırı bir ÅŸekilde engellemeye çalıştığı gerekçesiyle mahkemeye ÅŸikâyet edeceÄŸini belirtti.

Ayrıca baÅŸbakanlıktaki iddiasından da vazgeçmeyeceÄŸini yineledi.

Irak BaÅŸbakanı'nın sert mesajlar içeren konuÅŸmasının ardından Maliki’ye baÄŸlı özel birlikler baÅŸkent BaÄŸdat’ın stratejik noktalarında konuÅŸlandı.

Türk DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu, BaÄŸdat'taki geliÅŸmelerle ilgili olarak "Maliki’nin baÅŸbakanlıkta ısrar etmesi ve bütün tarafların taleplerine raÄŸmen vazgeçmemesi üzerine, darbe teÅŸebbüsüne benzer bir durumla karşı karşıya kalındı. Daha önce Sünnilere benzer bir tutumla davranıldığı için Irak’ta sorunlar baÅŸ gösterdi. Ümit ederiz Maliki bu yanlış yoldan ve yöntemden vazgeçer." dedi.

Adı baÅŸbakan adayları arasında geçen Irak Meclisi BaÅŸkan Yardımcısı Haydar Ä°badi, Twitter hesabında Åžii Ulusal Ä°ttifakı’nın baÅŸbakan arayışında sona geldiÄŸini belirtti. Ä°badi, Maliki’ye çekilmeyi önerdi.

Maliki, 7 AÄŸustos'taki parlamento oturumu öncesinde, yeni hükümetin kurulması sürecinde anayasal olmayan herhangi bir giriÅŸimin Irak'ta 'cehennemin kapılarını açabileceÄŸini' söylemiÅŸti.

ABD'den Mahsum'a destek

ABD DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Brett McGurk ise Twitter hesabı üzerinden Mahsum’a destek verdi. McGurk, “Irak CumhurbaÅŸkanı Fuad Mahsum’un ve ulusal uzlaşıyı saÄŸlayabilecek bir baÅŸbakan adayının tam destekçisiyiz.” ifadesini kullandı.

DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf de “ABD, CumhurbaÅŸkanı Fuad Mahsum'a Irak Anayasasının garantörü olma rolünde tam destek vermektedir. Irak'ta zor yoluyla ya da anayasa ve yargı süreçlerinin manipülasyonuyla sonuç elde etme çabalarını reddediyoruz.” dedi.

ABD BaÅŸkanı Barack Obama, cumartesi günü Iraklı liderleri büyüyen IŞİD tehlikesine karşı daha kapsayıcı bir hükümet kurmaları yönünde uyarmıştı.

Hükümet oluÅŸturulacak

Irak'ta siyasi taraflar arasında yazılı olmayan bir anlaÅŸma çerçevesinde meclis baÅŸkanı Sünnilerden, baÅŸbakan Åžiilerden, cumhurbaÅŸkanı ise Kürtlerden seçiliyor.

Ä°ç karışıklığın arttığı Irak'ta mezhepçi politikalarla ülkeyi bölmekle suçlanan BaÅŸbakan Nuri Maliki üçüncü dönem baÅŸbakanlık iddiasından asla vazgeçmeyeceÄŸini söylese de, ülkede farklı kesimlerden birçok siyasetçi Maliki'yi yeniden baÅŸbakanlık aday olmaması konusunda uyarmıştı.

Bölgesel Kürt Yönetimi BaÅŸkanı Mesut Barzani birçok kez Maliki'nin başında olduÄŸu herhangi bir hükümette kesin bir biçimde yer almayacaklarını açıkladı.

Irak'ta kriz sürüyor

Irak’ta uzun süredir devam eden kaos, Irak-Åžam Ä°slam Devleti’nin (IŞİD) 10 Haziran günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul’u ele geçirmesi ve diÄŸer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da ÅŸiddetlendi.

IŞİD’in bölgeye düzenlediÄŸi saldırının ardından Irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmiÅŸti.

Örgüt güçlü bir direniÅŸle karşılaÅŸmadan kısa süre içinde ülkenin kuzeyinde geniÅŸ bir bölgeyi ele geçirmeyi baÅŸarmıştı.

IŞİD 10 Haziran’da Musul’u ele geçirdikten sonra Fırat ve Dicle nehirleri çevresinde de etkinliÄŸini büyük ölçüde artırdı ve Suriye ile Irak arasındaki sınırı fiilen ortadan kaldırdı.

Örgüt son olarak Irak'ın batısında, Kürt Yönetimi'nin elinde bulunan bazı bölgeleri de alarak etkinlik alanını geniÅŸletti. Ancak peÅŸmergeler ile IŞİD üyeleri arasında çalışmalar devam ediyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.