Sosyal Medya

Dünya

Kiev Ayrılıkçıların Ateşkes Çağrısını Reddetti

Bir Ukrayna askeri sözcüsü ülkenin doğusunda çatışmalar sürerken Rusya yanlısı ayrılıkçıların ateşkes çağrısını reddetti.



Ayrılıkçılar,  Cumartesi günü Kiev hükümetine bir insani felaketi önlemek için  ateÅŸkese hazır olduklarını bildirmiÅŸti. Ancak Ukrayna askeri sözcüsü Pazar günü çaÄŸrıyı reddetti ve  isyancıları “beyaz bayrak çekmeye” ve silahlarını bırakmaya çağırdı.

Ayrılıkçılar da ateÅŸkes çaÄŸrısını geri alarak Ukrayna hükümetinin bir anlaÅŸma yapma yeteneÄŸi bulunmadığını  bu nedenle ateÅŸkesten söz etmenin anlamsız olduÄŸunu bildirdi.

Öte yandan Ukrayna ordusu  ayrılıkçıların kontrolundaki Donetsk ve Luhansk’ta ilerleyiÅŸlerini sürdürüyor.

Donetsk’teki durumun iyice kötüleÅŸtiÄŸi, kentte insani kriz yaÅŸanabileceÄŸi uyarısı yapılıyor.

Üst düzey bir Ukraynalı bir yetkili, Rus birliklerinin “insani amaçlarla” Donetsk’e girmek istediÄŸini ama buna izin vermediklerini bildirdi. Rus yetkililerse bu açıklamayı yalanladı.

Bir Amerika DışiÅŸleri Bakanlığı yetkilisi, Bakan John Kerry’nin Cumartesi günü Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergei Lavrov’la bir telefon görüÅŸmesi yaptığını bildirdi. Yetkili, Ukrayna’ya insani yardımın “ancak uluslararası örgütler aracılığıyla” yapılabileceÄŸi ve bu örgütlerin de halihazırda çalışmalarını sürdürdükleri” yönünde Kerry’nin Rusya’yı uyardığını belirtti. Kerry Lavrov’a, Rusya’nın “barış gücü ya da insani konvoylar” görüntüsü altında Ukrayna’ya müdahale edemeyeceÄŸini söyledi.

Cumartesi günü ayrıca BaÅŸkan Barack Obama, telefonda görüÅŸtüÄŸü Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel’le Ukrayna krizini ele aldı. Ä°ki liderin, Kiev’in rızası olmadan Rusya’nın Ukrayna topraklarına müdahalesinin, uluslararası hukukun yeni bir ihlali olacağı ve daha kötü sonuçlar doÄŸuracağı konusunda görüÅŸbirliÄŸi içinde oldukları bildirildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.