Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Mahmur'dakilere kapımız açık'

Başbakan Yardımcısı Atalay, IŞİD saldırıları nedeniyle Mahmur’dan kaçan Kürtlere Türkiye’nin kapısının açık olduğunu söyledi. Kampta kalanlar 90’lı yıllarda devlet ile PKK arasındaki çatışmalardan kaçmıştı.



BaÅŸbakan Yardımcısı BeÅŸir Atalay, Hakkari’de yaptığı açıklamada, IŞİD'in Musul'un Mahmur ilçesini ele geçirdiÄŸi yönündeki bilgilere iliÅŸkin ÅŸunu söyledi:

"Dün itibariyle Mahmur Kampı'nın boÅŸaltıldığı bilgileri geldi. Oradan Türkiye'ye geçmek isteyenler var. ÇoÄŸu zaten bizim vatandaşımız. Hakkari civarından gitmiÅŸ; Çukurca, Uludere ilçelerinden ve köylerinden olumsuz ÅŸartlar nedeniyle gitmiÅŸlerdi. Onlar geri dönerlerse kapımız açık olacaktır, sınırlarımızdan içeri gireceklerdir."

"IŞİD'i terör örgütü olarak görüyoruz"

Atalay, IŞİD'i terör örgütü olarak gördüklerine iÅŸaret ederek, ÅŸunları kaydetti:

"O konuda bizim tavrımızı herkes biliyor. Bölgede ciddi kriz yaÅŸanıyor. Irak ÅŸu anda en sorunlu olan bölge. Suriye'de olaylar uzun zamandır devam ediyor. Gazze'de büyük katliamlar oldu, 2 bine yakın insan hayatını kaybetti. Türkiye bütün bu olaylar içinde daha güvenli liman ve bölgelerin hepsine hem siyasi manada müdahalelerimiz oluyor, hem insani yardım gönderiyoruz.”

IŞİD halen Türk konsolosluk çalışanlarını elinde rehin tutuluyor.

Musul’da son durum

Musul’a baÄŸlı Erbil’e 80 kilometre uzaklıkta bulunan Mahmur ilçesi çatışmaların ardından IŞİD’in eline geçti. PeÅŸmergelere ağır silahlarla saldıran IŞİD militanlarına karşı kasaba dışına kadar çekilse de, tamamen geri çekilmedi.

Al Jazeera'ye konuÅŸan ve adının açıklanmasını istemeyen bir PeÅŸmerge yetkilisi, kasaba ve köylerdeki IŞİD yanlısı aÅŸiretlerin saldırıları nedeniyle geri çekilmek zorunda kaldıklarını söyledi. 

Mahmur’un çevresi BaÄŸdat yönetimince dün gece uçaklarla bombalandı. Bombardıman bu sabah da sürdü.

1990’lı yıllarda Türkiye’den kaçanların barındığı ve yaklaşık 11 bin kiÅŸinin yaÅŸadığı kamp önceki gün boÅŸaltıldı. Kadınlar ve çocuklar Erbil’e götürülürken, kampa PKK militanları yerleÅŸmiÅŸti. Kampta 300’ü aÅŸkın PKK militanı, çevresinde de PeÅŸmergeler bulunuyor.

Mahmur’dan ayrılarak Erbil’deki Sami Abdurrahman parkına yerleÅŸen Mahmurluların bekleyiÅŸi sürüyor. Al Jazeera’ye konuÅŸan bazı kamp sakinleri Mahmur’a dönmelerinin artık mümkün olmadığını söyledi. Mahmurlulara Ranya kasabası yakınlarında kamp kurulması ya da Kandil Dağı'na götürülmeleri gündemde. Kamp yönetimi bir çözüm bulmak için Kürt yetkililerle temas halinde.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.