Sosyal Medya

Dünya

Ebola Batı Afrika'da yayılıyor

İnsanlığın gördüğü en tehlikeli virüslerden biri olan ebola, yüzlerce kişinin ölümüne sebep olduğu Batı Afrika’da kontrol altına alınamıyor. Ebola hastaları çareyi geleneksel şifacılarda arıyor.



Liberya’nın baÅŸkenti Monrovia yakınlarında bir beldedeyiz. Yol kenarında, tabelasında “Alternatif terapi ve doÄŸal otlarla tedavi merkezi” yazan bir yapı dikkat çekiyor. Karın aÄŸrısı, tifo ve hatta iktidarsızlığa çare bulunduÄŸu da belirtilmiÅŸ. Bu merkezi iÅŸleten Peace Bello, DW ile röportajında, ateÅŸ, sıtma, yüksek tansiyon gibi hastalıkları çeÅŸitli köklerden elde ettiÄŸi doÄŸal ilaçlarla iyileÅŸtirdiÄŸini ve tanrının yardımı ile bu hastalıkları kontrol altına alabildiÄŸini iddia ediyor.

Bölgede halkın geleneksel tedavi yöntemlerine ilgisi yüksek ancak Peace Bello ÅŸu anda gündemde olan ebola virüsü bulaÅŸmış bir hastanın kendine gelmediÄŸini, gelmiÅŸ olsa bile bu hastalığın tedavisini bilmediÄŸini dile getiriyor. Liberya’ya komÅŸu ülkeler Gine ve Sierra Leone'de de ebolaya karşı amansız bir mücadele var ve bu üç ülkenin tamamında alternatif ya da geleneksel tıp merkezlerine devlet birimlerince kesin talimat verilmiÅŸ durumda. Ebola belirtisi gösteren tüm insanların derhal resmi saÄŸlık makamlarına bildirilmesi mecburi.

'Halk kara büyüden medet umuyor'

Son derece tehlikeli ve agresif olan bu virüs ile en ufak bir temas hastalığın yayılmasına neden oluyor. Sierra Leone Kızılhaçı’ndan Ebubekir Taravali, herkesin durumun vahametinin farkında olduÄŸunu ve ebola virüsünün yayılmaması için alınan önlemlere uyulduÄŸunu ifade etti DW’ye yaptığı açıklamada. Ancak halkın bazı kesimlerinde kara büyüden medet umanların da olduÄŸunu ifade eden Taravali, iletiÅŸimsizlikten dolayı çok sayıda insanın hastanelere güvenmediÄŸini belirtiyor.

Hastalığın Sierra Leone’de ilk görüldüÄŸü dönemde, doktorlar tarafından dile getirilen, bu hastalığın çaresinin olmadığı ve kesin ölüm ile sonuçlandığı yönündeki açıklamanın çok olumsuz bir etki yarattığını vurgulayan Ebubekir Taravali, hastaların da ‘zaten öleceksem neden hastaneye gideyim’ düÅŸüncesine kapıldıklarını aktarıyor. Liberya'da geleneksel tıp uygulayan bir baÅŸka isim de Elizabeth Wobe. Wobe de özellikle ülkenin iç kesimlerinde halkın hastanelere güvenmediÄŸini, hastanelere gidenlerin de, tedavi sonuç vermediÄŸinde soluÄŸu geleneksel ÅŸifacılarda aldığını dile getiriyor.

Liberia Traditionelle Medizin Heiler Elizabeth Wobe

Elizabeth Wobe

Ebola virüsünün etki alanı geniÅŸliyor

Halkın bu tavrının ebola ile mücadelede büyük zorluklar çıkardığı bir gerçek. Hastanelere gitmekte ayak direten hastalara teÅŸhis ya konamıyor ya da çok geç konabiliyor. Bu da hastalığın bu süre içinde süratle yayılmasına neden oluyor. Sierra Leone’de hastaların, yakınları tarafından hastanelerden kaçırılarak geleneksel ÅŸifacılara götürülmemeleri için askerler hastaneleri kontrol etmeye baÅŸladı.

Gine’de geçtiÄŸimiz ÅŸubat ayında baÅŸlayan salgın önce komÅŸu ülkeler Liberya ve Sierra Leone’ye, ardından da Nijerya’ya sıçramış durumda. Hastalıkla ilgili en büyük sorun halkın bu virüsü küçümsemesi, hatta bazı bölgelerde varlığını inkar etmesi. Sierra Leone Kızılhaçı'ndan Ebubekir Taravali, halkı bilinçlendirmek ve en ufak belirtide hastaneye gitmelerini teÅŸvik etmek için bir ekip kurduklarını ve bu ekibin içinde, toplumda daha fazla saygı gören çok sayıda geleneksel ÅŸifacının da bulunduÄŸunu belirtti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.