Sosyal Medya

Dünya

AB'den Refah önerisi

Almanya, Fransa ve İngiltere, Avrupa Birliği'nin Gazze'deki Refah sınır kapısının kontrolünü üstlenmesini önerdi.



Almanya DışiÅŸleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Almanya, Fransa ve Ä°ngiltere'nin ortak bir giriÅŸimle Refah sınır kapısının kontrolünü Avrupa BirliÄŸi'nin üstlenmesi önerisinde bulunduÄŸu belirtildi.

Açıklamada, 2007'den beri kapalı olan sınır kapısının Avrupa BirliÄŸi'nin kontrolünde tekrar açılmasının amaçlandığı belirtildi.

"Ä°ki kilit unsur"

AB'nin Kahire'de kalıcı ateÅŸkes için devam eden müzakerelere katkıda bulunmak istediÄŸini vurgulayan DışiÅŸleri Bakanlığı, uluslararası gözlem misyonunun Gazze Åžeridi'ndeki radikal grupların silahsızlandırılmasına yardımcı olabileceÄŸini ifade etti.

Kalıcı çözüm için iki kilit unsurun önem taşıdığı kaydedilen açıklamada, bunlardan birinin Ä°srail'in güvenliÄŸinin tesis edilmesi, diÄŸerinin de Gazze'deki insanların yaÅŸam koÅŸullarının ve ekonomik durumun iyileÅŸtirilmesi olduÄŸu belirtildi.

2007'den beri kapalı

Gazze Åžeridi'nde kontrolün Hamas'a geçtiÄŸi 2007 yılından beri sınır kapıları kapalı tutuluyor. Ä°srail'in ablukası nedeniyle Gazze'de yaÅŸayan 1 milyon 800 bin Filistinli'nin dış dünyayla baÄŸlantısı yok.

Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah geçiÅŸi ise Filistinliler için en önemli baÄŸlantı noktalarından biri. Refah sınırı 2005-2007 yılları arasında da AB'nin kontrolündeydi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.