Sosyal Medya

Coğrafyamız

Kürtler IŞİD'e karşı birleşti

Kuzey Irak'ta Kürtlerle IŞİD militanları arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Iraklı Kürtlere PKK ve PYD de destek veriyor.



Kuzey Iraklı Kürtler, Suriyeli Kürtlerin PYD'si ve PKK'nın desteÄŸi ile Kuzey Irak'ta ilerlemeye baÅŸlayan IŞİD militanlarına karşı geniÅŸ çaplı bir operasyon baÅŸlattı. Çatışmaların Erbil'in 40 kilometre güneybatısında yoÄŸunlaÅŸtığı bildiriliyor.

Musul'un kuzeyini ve doÄŸusunu kontrol altına almaya çalıştıklarını belirten Kuzey Iraklı Kürt yetkililer, IŞİD'i geri püskürtmek için merkezi Irak hükümetine baÄŸlı ordu birlikleri ile de iÅŸbirliÄŸi yaptıklarını dile getirdi.

Yezidiler IŞİD'ın ÅŸiddetinten kaçıyor

Ele geçirdiÄŸi bölgelerde hilafet ilan ederek adını 'Ä°slam Devleti' olarak deÄŸiÅŸtiren IŞİD örgütü, geçen haftadan beri Kuzey Irak'taki Kürt bölgelerinde ilerlemeye baÅŸlamıştı. Musul'un ardından Sincar ve Zumar gibi petrol zengini bölgeleri de kontrolü altına alan IŞİD, Yezidi nüfusun yaÅŸadığı Åžengal kentini de ele geçirmiÅŸti.

Yezidiler kaçıyor

Devam eden ÅŸiddet olayları nedeniyle Kuzey Irak'taki insani durum da kötüleÅŸiyor. Yezidi bir milletvekilinin verdiÄŸi bilgilere göre, Åžengal'de Müslümanlığa geçmek istemeyen 500 erkek IŞİD militanları tarafından öldürüldü.

IŞİD',n radikal uygulamaları nedeniyle çoÄŸu Yezidi azınlıktan olmak üzere on binlerce kiÅŸi evini terk etmek zorunda kaldı. Yaklaşık 30 bin ailenin aç ve susuz daÄŸlarda saklandığı, 70 çocuk ve 30 yaÅŸlının da gıdasızlık yüzünden hayatını kaybettiÄŸi bildirildi. DaÄŸlarda saklanan on binlerce kiÅŸiye ise ÅŸimdiye dek insani yardım ulaÅŸtırılamadı.

IŞİD militanları Kuzey Irak'ta ilerlemeye çalışıyor

Başbakanlık kavgası

IŞİD, Irak'ta ilerlemeye devam ederken BaÄŸdat'ta ise haftalardır baÅŸbakanlık kavgası yaÅŸanıyor. 2006 yılından beri baÅŸbakanlık koltuÄŸunda oturan Nuri El Maliki'nin yeniden baÅŸbakan olma talebini Sünniler ve Kürtler karşı çıkıyor.

Åžii olan Maliki, hükümette Åžiilere ayrıcalık tanıdığı suçlamalarıyla karşı karşıya. Ayrıca IŞİD'ın Irak'taki ilerleyiÅŸinden de Maliki sorumlu tutuluyor.

İran, Hristiyanları kabule hazır

Bu arada Ä°ran, IŞİD'tan kaçan Hristiyanları kabul etmek istiyor. Ä°ran'ın BaÄŸdat'taki büyükelçisi Hasan Danayifer, Ä°ran'ın IŞİD'in ÅŸiddetinden kaçan Hristiyanları kabul etmeye hazır olduÄŸunu söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.