Sosyal Medya

Coğrafyamız

IŞİD Mahmur'un kapısında

Irak Ordusu ve Kürt güçleri Musul'u IŞİD'den almak için saldırı başlatırken, IŞİD da Mahmur'un kapısına dayandı. 11 bin kişinin yaşadığı Mahmur Kampı da boşaltılıyor.



IŞİD güçleri Erbil'e 80 kilometre uzaklıktaki Mahmur kentine ulaÅŸmış durumda. PeÅŸmerge de kentin dışındaki Geyari kontrol noktasını terketti. Mahmur kampının IŞİD tehlikesi bildirildi. 1990'lı yıllarda Türkiye'den kaçanların yerleÅŸtiÄŸi kamp 1998 yılında BM tarafından kuruldu. Kampta 11 bin kiÅŸi kalıyor. 

Al Jazeera'nin ulaÅŸtığı kaynaklar, tedbir amaçlı olarak kampın boÅŸaltılmaya baÅŸlandığını, kampta kalanların büyük kısmının Erbil'e doÄŸru gittiÄŸini söyledi. 

PeÅŸmerge kentin Erbil yönündeki giriÅŸinde güvenlik önlemlerini artırdı, kasabaya giriÅŸlere izin verilmiyor. 

"PKK kampı boşaltmamızı istedi"

Erbil'e kaçanlardan Zeki Gori, telefonla Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada "AkÅŸamüstü kampı boÅŸaltmamız istendi. Mahmur'da sadece savaÅŸan erkekler kaldı. PeÅŸmerge Mahmur'a yakın bir noktada IŞİD ile çatışıyor. Bizim kampı boÅŸaltmanızi PKK istedi. Kadınlarla çocuklar yollardayiz. Kandil'de yeni kamp kurulacağı söylendi. Åžu an yoldayız Erbil'e gidiyoruz. IŞİD Musul tarafından geldi. Mahmur'a çok yakınlar" dedi. 

BaÅŸka bir kaynak da PKK'nın kamptaki sivillerin tümünü çıkardığını ve savunma pozisyonu aldığını söyledi. 

Reuters'a konuÅŸan PeÅŸmerge Bakanı Cabbar Yaver de IŞİD'in son günlerdeki ilerleyiÅŸi üzerine taktik deÄŸiÅŸtirdiklerini anlatırken, "Artık savunma deÄŸil saldırı taktiÄŸini uyguluyoruz. Åžu an Mahmur'da IŞİD'le çatışıyoruz" dedi. 

Musul'da ÅŸiddetli çatışmalar

Irak Hükümet sözcüsü Musul'daki IŞİD güçlerine düzenlenen hava bombardımanında 60 kiÅŸinin öldüÄŸünü duyurdu.

Görgü tanıkları, cesetlerin Irak savaÅŸ uçakları tarafından bombalanan IŞİD'in hapishane ve mahkeme olarak kullandığı bir binada bulunduÄŸunu söyledi. 

IŞİD'in Suriye sınırında Kürt kontrolündeki kritik Sincar ve Zumar kasabalarını ele geçirmesinin ardından Kürt güçleri de Musul civarında yeni bir saldırı baÅŸlattı. 

Anadolu Ajansı'nın haberine göre PeÅŸmerge ile PKK'nın Suriye kolu olan YPG güçleri, 100 askeri araçtan oluÅŸan konvoyla IŞİD'in kontrolündeki Musul'un Mahmudiye köyünü kuÅŸattı.

PeÅŸmerge ve YPG güçleri, uçaksavar, doçka ve tanklarla IŞİD militanlarının bulunduÄŸu noktalara operasyon düzenlerken, peÅŸmerge komutanlarına operasyon emrini Irak Kürt Bölgesel Yönetimi BaÅŸkanı mesut Barzani verdi. 

Musul barajı civarında IŞİD'e operasyon

Al Jazeera muhabirlerinin peÅŸmerge kaynaklarından edindiÄŸi bilgiye göre, peÅŸmerge birlikleri sabah saatlerinde Musul barajına yakın eski Musul semtine de ağır silahlarla bir operasyon düzenledi. Operasyonda çok sayıda IŞİD üyesi ölürken, askeri yetkililer, IŞİD'e ait onlarca aracın da imha edildiÄŸini ifade etti. Operasyonun ardından bölgeye giden peÅŸmerge birliklerinin IŞİD'e ait 4 adet hummer marka zırhlı araç ile çok sayıda silaha el koydu. 4 kiÅŸi saÄŸ olarak peÅŸmerge güçlerince yakalandı. IŞİD'in Eski Musul mahallesinde 9 Haziran tarihinden bu yana elinde tuttuÄŸu mevzileri terk ederek geriye çekildiÄŸi belirtildi.

Kürdistan Bölgesel Yönetimine baÄŸlı peÅŸmerge birlikleri çaramba öÄŸleden sonra Musul'un Arabiye semtine yönelik yeni bir operasyon baÅŸlattı. IŞİD militanlarının çok sayıda ağır silahların bulunduÄŸu mevziye sahip olduÄŸu Arabiye semtinde ÅŸiddetli çatışmalar yaÅŸanırken, peÅŸmerge birliklerinin belli alanlara doÄŸru ilerlemeye baÅŸladığı ifade edildi. Arabiye Mahallesi'ndeki çatışmanın saat 18.30 sıralarında ÅŸiddetlenmeye baÅŸladığı bildirildi.

Musul'un Mahmur Kasabası Giver Köyü yakınlarında salı günü çıkan çatışmada öldürülen 16 IŞİD üyesinden 4'ünün Fransız 1'inin ise ABD vatandaşı olduÄŸu açıklandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.