Sosyal Medya

Dünya

Carter: Savaşın suçlusu İsrail

ABD'nin eski başkanı Jimmy Carter, İsrail'in Gazze'ye saldırı başlatmasını haklı çıkaran hiçbir yasal dayanak olmadığını, savaşın sonlandırılmasının ise Hamas'ın meşru bir siyasi aktör olarak tanınmasından geçtiğini söyledi.



ABD'nin eski baÅŸkanı Jimmy Carter, Ä°rlanda'nın eski cumhurbaÅŸkanı Mary Robinson'la Foreign Policy'de yazdığı makalede Ä°srail'in 28 süren Gazze saldırılarını ele aldı. 

Carter, Hamas ile Fetih'in Nisan ayında imzaladığı ve Filistin'de ortak hükümet kuran anlaÅŸmaya deÄŸinerek aslında burada Hamas'ın taviz verdiÄŸini söyledi. Carter kurulan yeni hükümetin ÅŸiddete son verilmesini, Ä°srail'in tanınmasını ve eski anlaÅŸmalara baÄŸlı kalınmasını taahhüt ettiÄŸi halde Ä°srail'in bu barış ÅŸansını teptiÄŸini belirtti.

'Ä°srail savaÅŸ suçu iÅŸledi'

Ä°srail ordusunun Gazze'ye saldırı baÅŸlatmasını haklı çıkaracak hiçbir yasal dayanağın bulunmadığını belirten Carter ve Robinson, "Ä°srail füzeleri ve topları hastaneler, okullar ve evleri de içine alacak ÅŸekilde Gazze'nin çok büyük bir kısmını vurdu. 250 binden fazla insan evinden oldu. Gazze'nin büyük bölümünün su ve elektriÄŸe ulaşımı tamamen kesildi. Bu insan bir facia" ifadelerini kullandı.

Sivillere yapılan bu saldırının asla herhangi bir mazereti olmayacağını belirten Carter, bunların savaÅŸ suçları kapsamına girdiÄŸini söyledi. 

Hamas'ın da sivil bölgelere attığı roketlerin 'kabul edilemez' olduÄŸunu kaydeden Carter, "Ancak Gazze'den atılan roketlerden dolayı üç Ä°srailli sivil ölürken, Gazze'de 330'dan fazlası çocuk olmak üzere öldürülen 1600'den fazla kiÅŸinin büyük çoÄŸunluÄŸu sivildi" dedi.

'Hamas meÅŸru bir siyasi aktör olarak tanınmalı'

Carter ilk olarak 1.8 milyondan fazla insanın yaşadığı Gazze'ye uygulanan ablukanın en azından kısmi olarak kaldırılması gerektiğini ifade etti.

Carter aynı zamanda Gazze'de Hamas yönetimine baÄŸlı çalışan öÄŸretmen, polis ve saÄŸlık görevlilerinin maaÅŸlarının da ödenmesi gerektiÄŸini vurguladı. Bu insani yaÅŸam standartlarının inkar edilmeye devam ettiÄŸini belirten Carter, uluslararası toplumun ilk amacının Gazze'ye karadan ve denizden malların ve insanların serbest dolaşımına izin verilmesi olması gerektiÄŸini ifade etti.

Carter ÅŸöyle devam etti:

"ABD ve Avrupa BirliÄŸi de Hamas'i sadece askeri deÄŸil aynı zamanda siyasi bir güç olarak da görmeli. Yalnızca Filistin halkının önemli bir kısmını temsil eden Hamas'ın siyasi bir aktör olarak meÅŸruiyeti tanınırsa, Batı, Hamas'ın silah bırakması için doÄŸru teÅŸvikleri saÄŸlamaya baÅŸlamış olur. Uluslararası gözlemciler tarafından denetlenen ve sonucunda Hamas'ı iktidara getiren 2006 seçimlerinden sonra Batı'nın yaklaşımı ise tam tersi bir sonucun doÄŸmasına sebep oldu."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.