Sosyal Medya

Coğrafyamız

Ölüleri gömecek yer kalmadı

İsrail’in, 8 Temmuz’da başlattığı Gazze’ye saldırılarında 72 saatlik ateşkes başladı. İsrail ordusu tonlarca bombayla BM okulları, hastaneler, sivil yerleşim birimleri, hatta mezarlıkları bile vurduğu Gazze’de bir yıkım bırakarak askerleri çekti.



Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail’in saldırılarında  1867 kişi hayatını kaybetti,  9567 kişi de yaralandı.

İsrail ise 64 askerinin öldüğünü açıkladı.

Gazze’deki  Al Jazeera ekipleri İsrail askerleri çekildikten sonra Gazze'de ortaya çıkan manzarayı anlattı.

Bölgedeki Al Jazeera muhabiri Tamir Mişal İsrail'in son beş günde aralıksız bombaladığı Refah'ın doğusunda tanık olduğu manzarayı “Durum çok kötü. İnsanlar ateşkesin ardından enkaz altında kalanları çıkarmaya çalışıyor. Tıbbi ekipler de çalışıyor. Bazı evlerde mahsur kalan yaralılar da çıkarılıyor. Refah’ın birçok bölgesi günlerce saldırıya maruz kaldı. Durum zor. İsrail askerlerinin en son çekildiği yer burası” sözleriyle aktardı. 

"Nereye baksanız yıkımın şiddetini görüyorsunuz"

Al Jazeera muhabiri Vail Dahduh ise enkaz nedeniyle Gazze’nin güneyindeki Şaf mahallesine henüz ulaşamadığını anlatıp, “Olduğumuz bölgede nereye baksanız yıkımın şiddetini görüyorsunuz. Adeta depreme maruz kalmış. Bu yıkım aynı zamanda Filistin direnişinin başarısını ve İsrail askerlerinin içine düştüğü durumu da açıklıyor. Burası en ileri çatışma sahalarından biriydi. Burası sınırın hemen yanında. Hamas’ın liderlerinden Halil Hayya’nın burada evi vardı ve yıkıldı. Mescid-i Selam da yıkımdan payına düşeni aldı” diye konuştu.

"Arapları Allah'a havale ediyorum"

Gazzeliler de 29 gün süren bombardımanlarda yaşadıklarını Al Jazeera’ye anlattı.
Gazzeli bir kadın,  durumu “Büyük bir yıkım. On yıllık” sözleriyle ifade etmeye çalışırken, göz yaşlarını tutamayıp “Ne diyebilirim ki? Uçaklar vurmaya başlayınca kaçtık komşularımıza sığındık. Korkudan hiçbir şey yanımıza alamadık. Arapları Allaha havale ediyorum. Sadece koltuklarında oturuyorlar. Bizim yardımımıza koşmadılar” dedi.

"Netanyahu yenildi"

Başka bir Gazzeli kadın, “Sabrediyoruz. Dönünce büyük bir yıkım gördük. Ama bu kader. Biz sabırlıyız. Ne diyeyim. Bizim yardımcımız Allah’tır” derken  evinden kaçmak zorunda olan bir diğer Gazzeli de yıkımın gerekçesini  “Siyonistler burada büyük hasar aldı. Bundan dolayı büyük bir yıkıma kalkıştılar. Düşman neyi yıkarsa yıksın Netanyahu yenilmiştir. Evlerimiz feda olsun Direniş kazanacak Gazze mezar olacak” sözleriyle İsrail’e meydan okudu.

"Dünya siyonistlere yardım etti"

İsrail’in Gazze’yi bombardımanlarına gerekçe gösterdiği silahlı gruplara sempati de artmış görünüyor. Bir Gazzeli, İsrail’in kaybettiğini savunurken, “Büyük bir hasar var. Evleri mescitleri yıktılar. Çocukları öldürdüler. Bu da onalrın büyük bir yenilgi aldığını göstergesi. Biz dünyadan bir şey beklemiyoruz. Rabbimiz bize yeter 28 gün boyunca bize kimse yardımcı olmadı. Dünya Siyonistlere yardım etti.” dedi.

Refah’taki hastanelerin morgları dolup taşarken, bazı ailelerin tamamen yok olması nedeniyle cesetleri almaya gelen kimse bulunamıyor. Bazı cesetler ev tipi buzdolaplarına yerleştirildi.
Eşarpıyla günlerdir dışarda bekleyen cesetlerin üstünü örten Ümmü Muhammed Ebu Seda ise artık ölüleri defnedecek yer bulamadıklarını anlatırken, “Cesetlerin kokusu insanı mahvediyor. İnsan bedenlerinin bu şekilde sokağa bırakıldığını görmek korkunç bir şey. Füzler herkesi vuruyor. Sığınacak yerimiz kalmadı” dedi.

UNRWA raporu: İsrail BM binalarına 135 saldırı düzenledi

İsrail’in saldırıların dozunu artırdığı zamanlarda Filistinlilerin kaçacak tek yeri BM  sığınaklarıydı. Ancak Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’nun (UNRWA  ön raporu Gazze’de BM’nin de sığınacak güvenli bir liman olmadığını ortaya koydu.
UNRWA İsrail’in sığınaklar dahil BM’nin dokunulmaz önceliğe sahip binaları da vurulduğuna dikkat çekti.
Rapora göre İsrail Ordusu 5 BM yerleşkesini doğrudan hedef aldı. Bunlardan üçü ABD biri de Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen okullar.
İsrail saldırılarında BM’nin yerleşkelerine 135 doğrudan saldırı düzenlenirken, 95 BM  yerleşkesi zarar gördü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.