Sosyal Medya

Dünya

İsrail: Gazze'den çekiliyoruz

Hamas ve İsrail'in Türkiye saati ile saat 08.00'da başlayan ateşkes önerisini kabul etmesinin ardından İsrail ordusu Gazze'de işgal ettiği bölgelerden tamamen çekilme kararı aldı. İsrail Gazze'de bilinen tüm tünelleri yıktığını açıkladı.



Ä°srail ordusu ateÅŸkesin baÅŸlamasına kısa bir süre kala kara birliklerinin Gazze'den çekileceÄŸini duyurdu. Ancak ordu birliklerinin Gazze sınırında 'savunma pozisyon'unda bekleyeceÄŸini vurguladı.

Bu açıklama Mısır'da yürütülen ateÅŸkes görüÅŸmeleri sonrası üzerinde uzlaşılan 72 saatlik ateÅŸkes kararının ardından geldi. Hamas ve Ä°srail'in kabul ettiÄŸi ateÅŸkes sonrası Mısır, tarafları kapsamlı ateÅŸkes görüÅŸmeleri için Kahire'ye davet etti.

Mısır DışiÅŸleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Umuyoruz ki bu önerimiz kalıcı bir ateÅŸkeske varılmasını saÄŸlayacaktır ve barışın saÄŸlanmasına katkı saÄŸlayacaktır” ifadeleri yer aldı.

Ä°lk olarak Ä°srail, ateÅŸkes önerisini kabul ettiÄŸini duyurdu. Daha sonra Mısır yönetimi Ä°srail'in yanısıra Filistin delegasyonunun da öneriyi kabul ettiÄŸini açıkladı. 

Bir süre sonra Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, 72 saatlik ateÅŸkes önerisini kabul ettiklerini ve ateÅŸkesin baÅŸarılı olması durumunda Hamas'ın üst düzey temsilcilerinin kalıcı ateÅŸkes görüÅŸmeleri için en kısa sürede Kahire'ye gideceklerini belirtti.

Hamas Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Merzuk ise, Mısır'ın önerdiÄŸi ateÅŸkes anlaÅŸmasının Ä°srail'in Gazze'den çekilmesini içerdiÄŸini belirtti.

Ebu Merzuk, sosyal paylaşım ağı Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Sabah saat 08.00 itibarıyla ateÅŸkes olacak ve zalim Ä°srail ordusu Gazze'den çekilecek" dedi.

AteÅŸkes öncesi saldırılar devam etti

İsrail ateşkesin başlamasına kadar Gazze'ye saldırılarına devam etti.

Gazze'den Ä°srail'e atılan roketler de ateÅŸkes baÅŸlayana kadar sürdü. Ä°zzettin Kassam Tugayları Ä°srail'in AÅŸdot, Bir Seba, Kiryat Melahi'ye roketler fırlattı.

Gazze'de ÅŸu saatlerde ise sessizlik hâkim. Ä°srail uçakları bombalama yapmadan Gazze üzerinde uçuÅŸlarını sürdürüyor. 

'Bilinen tüm tüneller imha edildi'

Pazartesi günü akÅŸam saatlerinde Ä°srail ordusu Gazze Åžeridi'ndeki 'bilinen tüm tünelleri' imha ettiÄŸini iddia etmiÅŸ, ancak 'bölgede tamamlanması gereken çok daha fazla görev' olduÄŸunu duyurmuÅŸtu.

AFP haber ajansının verdiÄŸi bilgiye göre açıklamayı Ä°srail ordu sözcüsü Moti Almoz Ä°srail'in Kanal 2 televizyonuna yaptı.

Almoz, "Gazze'de daha önce tespit ettiÄŸimiz tüm tünelleri imha ettik ancak bölgede tamamlanması gereken çok daha fazla görev var" ifadelerini kullandı.

Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu, haftasonu yaptığı açıklamada ordunun Gazze'deki tünelleri imha ettikten sonra da 'gerektiÄŸi takdirde' saldırıları sürdürebileceÄŸini açıklamıştı.

ABD: Kuvvetle destekliyoruz

ABD yönetimi, Ä°srail ve Hamas'ın kabul ettiÄŸi Mısır'ın 72 saatlik ateÅŸkes önerisini kuvvetle desteklediÄŸini belirterek, her iki tarafı ateÅŸkese saygı göstermeye çağırdı.

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, yaptığı yazılı açıklamada, "72 saatlik ateÅŸkesi öngören son öneriyi kuvvetle destekliyoruz ve her iki tarafı buna tümüyle saygı göstermeye çağırıyoruz" ifadesini kullandı.

Psaki, ABD'nin, Ä°srail'e karşı roket ve tünel saldırılarının son bulması ve Gazze halkının acılarına son verilmesi noktasındaki ısrarında kararlı olduÄŸunu vurguladı.

Sözcü Psaki, "Bunlar, DışiÅŸleri Bakanı Kerry, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve tüm uluslararası ortaklarımızın son birkaç haftadır üzerinde çalışmakta olduÄŸu neticeler ve ateÅŸkesin bu hedeflerin baÅŸarılmasına yardımcı olacağını derinden umuyoruz" dedi.

Mısır hükümetini ve Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas'ı kutladıklarını kaydeden Psaki, sadece ÅŸiddete son veren deÄŸil, aynı zamanda uzun vadede kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm üzerinden temel meseleleri ele alan ileriye dönük bir yolun bulunması için uluslararası ortaklarıyla çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Mısır'ın arabuluculuk görüÅŸmeleri

Mısır’ın ÅŸu ana kadar arabuluculuk yaptığı tüm ateÅŸkes giriÅŸimleri baÅŸarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Ä°srail Gazze'nin güneyindeki Refah kentini dışarıda tutarak ilan ettiÄŸi tek taraflı ateÅŸkes baÅŸladıktan sonra Gazze'nin batısındaki Åžati Mülteci Kampı'nda bulunan bir evi vurdu. Saldırıda bir çocuk öldü, 30 kiÅŸi yaralandı.

Ä°srail ordusu Gazze Åžeridi'ndeki 'bilinen tüm tünelleri' imha ettiÄŸini iddia etti. Ancak 'bölgede tamamlanması gereken çok daha fazla görev' olduÄŸunu duyurdu.

Ä°srail’in Gazze’ye düzenldiÄŸi saldırılarda ÅŸu ana kadar en az 1960 kiÅŸi öldürüldü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.