Sosyal Medya

Ekonomi

Arjantin iflasa nasıl sürüklendi?

Arjantin, Amerikan yatırım şirketleriyle yaptığı müzakerelerden sonuç alamayınca iflas bayrağını çekti. Peki, Arjantin bu duruma nasıl düştü?



Amerikalı yatırımcılar açısından ne yapılması gerektiÄŸi belli: Borçlu kimse, ödemeyi o yapacak. Arjantin hükümeti ise alacaklı finans devlerini ÅŸantaj yapmakla ve akbabalılık taslamakla suçluyor. Dünya çapında hükümetlere ve yatırımcılara danışmanlık hizmeti veren Josh Rosner, Arjantin’in sorununu yakından tanıyor. Arjantin’ın borç kriziyle ilgili incelemelerde bulunan analiz uzmanı Rosner, karşılaşılan tablonun üzücü olduÄŸunu belirtiyor.

Bir ülkenin ilk iflasından 13 yıl sonra yeniden mali piyasalardan tecrit edilip borçlanamamasının üzücü bir durum olduÄŸunu belirten Rosner, "Bu, özellikle Güney Amerika’daki diÄŸer ülkelerin nasıl mücadele ettiklerini gördüÄŸümüz zaman daha da üzücü bir tabloya dönüÅŸüyor. Arjantin, yüksek oranda kalifiye nüfusa sahip bir ülke olarak yatırımcının yıldızı olabilir. Ancak borçlanma sorununu çözemezse yeni bir kayıplar on yılına girebilir" deÄŸerlendirmesini yaptı.

Yasal ikilem

Arjantin borç krizini aÅŸmaya çalışırken yasal ikileme düÅŸtü. Ülke, alacaklılarının yüzde 97’si ile anlaÅŸmaya varmıştı. Buna göre, alacaklılar paralarının yüzde 30’unu alacak, borcun geri kalanı ise silinecekti. Böylece Arjantin’in borçlarının büyük bölümünden kurtulmuÅŸ olacaktı. Ancak bu anlaÅŸmanın önemli bir ÅŸartı vardı. Arjantin'in diÄŸer alacaklılarıyla anlaÅŸması durumunda eski kreditörleri yeni taleplerde bulunabilecekti.

Josh Rosner

Josh Rosner

Arjantin’in geri kalan yüzde 3’lük borcunun alacaklıları hedge fonlar. Amerikan yatırım fonları zamanında ödeme yapılmadığı için konuyu mahkemeye taşıdı. Mahkeme Arjantin’i haksız buldu ve borcunun tümünü hemen ödemesine hükmetti. Borcunu ödeyemediÄŸi için temerrüde düÅŸen Arjantin, yatırımcılarla son görüÅŸmelerinden de sonuç alamayınca iflas bayrağını çekmek zorunda kaldı.

Josh Rosner ise borç yüzünden devam eden tartışmanın Arjantin’e borcun kendisinden daha fazla zarar verdiÄŸi deÄŸerlendirmesinde bulunuyor. Bu parayı ödeyemeyecek durumda olduÄŸu için iflasını açıklaması Arjantin'e daha ucuza gelecek.

Arjantin’in uzun süre uluslararası piyasalardan bağımsız olarak tek başına varlığını sürdürebileceÄŸini inandığını belirten Rosner, “Bu, ‘dünyanın geri kalanına ihtiyacımız yoktur‘ diyen bir ideolojidir. Alacaklılarla anlaÅŸma, düÅŸük faiz ve uluslararası piyasalara eriÅŸimin olumlu sonuçları Arjantin’e 70 milyar saÄŸlayabilirdi. Bu Güney Amerika ülkesinin doÄŸrudan sermaye yatırımlarındaki kaybı da 50 milyar doları buldu" diye konuÅŸtu.

"Arjantinliler sorunun farkında"

Arjantinlilerin büyük bir bölümünün borçların geri ödenmesi gerektiÄŸini düÅŸündüÄŸünü belirten analiz uzmanı Josh Rosner, Arjantin’de insanların çoÄŸunun sorunun ne olduÄŸunu bildiÄŸini ve çözüm istediÄŸini söyledi. Rosner, "Borçlanmanın hem alacaklıya hem de borçluya yararının olduÄŸunu da biliyorlar. Uluslararası hukuk temelinde borç alındığı takdirde borç ödeme ÅŸartlarının da kabul edilmiÅŸ olması gerektiÄŸine de inanıyorlar“ ÅŸeklinde sözlerini sürdürdü.

Arjantin'in iflasa davetiye çıkarmasını çılgınlık olarak tanımlayan Rosner, ülkenin bir kez daha iflas etmesi halinde bunun yükünü Arjantinlilerin çekeceÄŸini dile getiriyor. Resesyon, ekonomik izolasyon ve siyasi huzursuzlukların önlenemeyeceÄŸini belirten Josh Rosner, son iflasın ardından Arjantin'in iki hafta içinde beÅŸ devlet baÅŸkanı deÄŸiÅŸtirdiÄŸinin hatırlarda olduÄŸunu sözlerine ekliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.