Sosyal Medya

Coğrafyamız

Irak ordusundan Kürtlere hava desteği

IŞİD'in Musul'un stratejik ilçesi Sincar'ı ele geçirmesinin ardından Irak yönetimi destek amaçlı olarak IŞİD'in bulunduğu bölgelere hava saldırısı başlatacağını duyurdu.



AFP haber ajansına göre, Irak BaÅŸbakanı Nuri Maliki, Irak ordusunda görevli hava kuvvetlerine Irak Åžam Ä°slam Devleti (IŞİD) ile savaÅŸlarında Kürt peÅŸmergelere havadan destek vermeleri emri verdi.

Irak ordu sözcüsü Kasım Ata, "Silahlı kuvvetlerin baÅŸkomutanı Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na peÅŸmerge kuvvetlerine destek saÄŸlaması için emir verdi" açıklamasında bulundu.

Bölgesel Kürt Yönetimi ise bu desteÄŸi kabul edip etmeyeceÄŸini henüz açıklamadı.

Erbil - BaÄŸdat ilÅŸkileri gergin

IŞİD'in Musul'u ele geçirmesinin ardından geliÅŸen süreçte gerginleÅŸen Erbil - BaÄŸdat iliÅŸkileri Kürt yönetiminin Kerkük'teki petrol bölgelerini kontrolü altına alması ve IKBY BaÅŸkanı Mesud Barzani'nin bağımsızlığa iliÅŸkin açıklamalarının ardından kopma noktası gelmiÅŸti. 

Mesud Barzani de Irak halkına hitaben yazdığı bir mektupta, BaÅŸbakan Nuri Maliki’nin üçüncü dönemde de koltukta oturmasını kabul etmeyeceklerini belirtmiÅŸti.

Maliki'nin, ‘anayasayı hiçe sayan uygulamaları’ nedeniyle Irak'ta kriz çıktığını savunan Barzani, "Irak Araplarını, Sünni ve Åžii olarak ayıran güç ile ülkeyi fiilen bölen güç aynı deÄŸil midir?" dedi.

BaÅŸbakan Nuri Maliki ise, Irak devlet televizyonunda yayımlanan haftalık konuÅŸmasında, “Kürt yönetimi IŞİD’in, El Kaide’nin ve Baasçıların üssü haline geldi ve biz buna karşı sessiz kalmayacağız” demiÅŸti.

Irak BaÅŸbakanı “Kürtler ülkenin birliÄŸini düÅŸünüyorsa IŞİD’in faaliyetlerine engel olmalıdır. IŞİD gibi onları misafir edenler de yenilecektir” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Sincar IŞİD'in elinde

Kürdistan Yurtseverler BirliÄŸi Partisi’nden (KYB) bir yetkili IŞİD’in Sincar'a kendi bayrağını çektiÄŸi bilgisini aktarırken, Kürtler Suriye ile Musul arasındaki kasabayı geri almak için bölgeye takviye güç göndermeye baÅŸladı.

PeÅŸmerge kasaba dışında yeniden toplanıp organize olmaya çalışırken, Al Jazeera'ye konuÅŸan peÅŸmergelerden Ä°dris Mustafa Abdullah Kürdistan BaÅŸkanı Mesut Barzani'den haber beklediklerini belirtirken, "Åžu an IŞİD'i silip süpürmek için baÅŸkandan emir bekliyoruz. Ve onlar öyle kaçıp kurtulamayacaklar; ya hepsini öldürüceÄŸiz ya da yakalayacağız" tehdidini savurdu. 

Ä°ki ay önce Musul’un IŞİD’in eline geçmesinin ardından binlerce sivil Sincar’a sığınmışken, pazar günü gerçekleÅŸtirilen IŞİD baskını üzerine 310 bin nüfuslu ilçeden 290 bin kiÅŸi civardaki daÄŸlara kaçtı.

Sincar’a sığınanlar arasında Telafer’den kaçan Åžii Türkmenler de bulunuyordu. 6 bin yıllık medeniyet tarihi bulunan kasabadaki Kürtçe konuÅŸan Ezidiler de kutsal türbelerini bırakıp kaçmak zorunda kaldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.