Coğrafyamız
Cemaati daha çetin bir savaş bekliyor!
Star gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren, kendisininde içinde olduğu Mücadele Birliği'nin yapısını ve dağılma sürecini bugünkü köşesinden yazdı.
"Mücadele BirliÄŸi-Gülen hareketi" baÅŸlığı attığı bugünkü yazısında TaÅŸgetiren, Mücadele BirliÄŸi'nin içinde oluÅŸan 'paralel' yapıyı analiz etti.
"Beni en çok ÅŸaşırtan Mücadele BirliÄŸi’nin liderliÄŸini oluÅŸturan kiÅŸilerin birbirlerini “MÄ°T Ajanlığı” ile suçlar hale gelmeleri olmuÅŸtur. En tepedeki, yola birlikte çıktığı arkadaşının üstünü çizmiÅŸ, benim gibi baÅŸka arkadaÅŸların da benzeri bir tutum içine girmesini istemiÅŸ, hatta teÅŸkilat içinde teÅŸkilat oluÅŸturmaya yönelmiÅŸti. Bu “paralel teÅŸkilat”ın beyninde de kendi kardeÅŸi vardı" diyen TaÅŸgetiren, aynı dönemde yola çıkan Gülen hareketinin de benzer bir sona yaklaÅŸtığını yazdı.
Ä°ÅŸte TaÅŸgetiren'in bugünkü köÅŸesinden öne çıkan bölümler:
"...Bazen Mücadele BirliÄŸi’nde birlikte olduÄŸumuz arkadaÅŸlarla buluÅŸtuÄŸumuzda, “Güncel”in deÄŸerlendirmesini yapıyoruz. Bu çerçevede Mücadele BirliÄŸi ile Gülen Hareketi arasındaki paralellikler üzerinde duruluyor. Bir süre öncesine kadar “Biz yürütemedik onlar yürüttü, belli bir mesafe aldılar” yollu görüÅŸler ortaya konuyor, bunda da “LiderliÄŸin performansı”na vurgu yapılıyordu.
Åžimdilerde ise, “Gülen Hareketi”nin farklı bir salınım içine girdiÄŸi gözlemi ağır basıyor.
LiderliÄŸi Amerika’da bulunan, dolayısıyla sadece Türkiye’deki devletle deÄŸil, bir dünya devleti ile de hesapları karışan bir yapının kendi devleti ile problemli hale gelmesine tanık olunuyor. Tabii ki “problemli” kelimesi çok zayıf kalıyor, diÅŸe diÅŸ bir mücadele söz konusu ÅŸu anda.
Ä°ÅŸin ilginç yanı, bu diÅŸe diÅŸ mücadelenin devleti temsil eder konumdaki dindar bir kadroya karşı veriliyor olması, dolayısıyla o dindar kadroyu “Din dışında göstermek” gibi çetin, kabulü zor bir iÅŸe giriÅŸilmesi.
DAÄžILMALARI BERABERÄ°NDE GETÄ°REBÄ°LÄ°R
Ä°ÅŸin bir diÄŸer ilginç yanı, “Gülen hareketi”nin bugüne kadar resmettiÄŸi “HoÅŸgörü” imajına aykırı olarak, kıran kırana bir savaÅŸ dilini üretmesi, bu yönde bir toplumsal destek aramaya yönelmesi. Bu, Cemaat’in militarize edilmesi sürecini baÅŸlatmış oluyor ki, böyle bir konseptin Cemaat tarafından içselleÅŸtirilmesinin zorluÄŸu beklenmeyen dağılmaları da beraberinde getirebilir. Yani Cemaat aidiyeti ne zamandan beri böyle bir militanlaÅŸmayı kabul etmeyi gerektirmektedir?
Bir de, yapıdan ayrılanlar meselesi var. Bunlar da, tıpkı Mücadele BirliÄŸi’nde olduÄŸu gibi, boykota ve dışlanmaya maruz kalmışlar. Hem de en tepenin çok yakınında iken. Nurettin Veren, Latif ErdoÄŸan, Kemalettin Özdemir... vb. Bu dışlamalar bugüne kadar Cemaat bünyesinde üstü örtülü kalmış olabilir. Ama bir kere ameliyat masasına yatırılma durumu söz konusu olunca tüm hesaplar devreye girer ve birbirini tetikleyen bir süreç baÅŸlar.
Süreç...
Gülen hareketinin, Mücadele BirliÄŸi’nden çok daha çetin bir süreci yaÅŸadığından adım gibi eminim.
Henüz yorum yapılmamış.