Sosyal Medya

YaÅŸam

Oy pusulaları basıldı

Cumhurbaşkanı seçiminde adayların fotoğrafları da pusulada olacak.



Yüksek Seçim Kurulunda (YSK) çekilen kuraya göre, oy pusulasının ilk sırasında BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan, ikinci sırasında HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ, son sırasında ise Ekmeleddin Ä°hsanoÄŸlu'nun adı yer alıyor.

Oy verme günü sandık başına gelen seçmenler, sandık kurulu önüne kurul baÅŸkanı tarafından sırayla birer birer alınacak. Gebeler, hastalar ve engelliler sıra ile bekletilmeden oylarını verecek. Sandıkta görevlendirilen güvenlik görevlileri ve yaÅŸlıların da bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilebilecek.

Sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soÄŸuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi gibi kimliÄŸini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini baÅŸkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak. 

Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiÅŸ nüfus kayıt örneÄŸini ibraz etmesi gerekecek.

''TERCÄ°H'' VEYA ''EVET'' MÜHÜRÜ

Sandık kurulu baÅŸkanı tarafından seçmene kapalı oy verme yerine girmeden önce, birleÅŸik oy pusulasında tercih ettiÄŸi kısmın üzerine, aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmamak suretiyle ''TERCÄ°H'' veya ''EVET'' mührünü basması, ''TERCÄ°H'' veya ''EVET'' mührü dışında herhangi bir yerine imza atmaması veya iÅŸaret koymaması, aksi halde oyunun geçersiz sayılacağı, birleÅŸik oy pusulasını düzgün bir ÅŸekilde katlayıp zarfa koyması ve yapıştırması gerektiÄŸi belirtilecek.  

Seçmenin; cep telefonu, fotoÄŸraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleÅŸme saÄŸlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine girmesinin yasak olduÄŸu ve cezasının bulunduÄŸu, bu tür cihazlar varsa oy verme iÅŸlemi bittikten sonra iade edilmek üzere bırakılması gerektiÄŸi hatırlatılacak.

Oy zarfına oy pusulası dışında herhangi bir ÅŸey konulması durumunda oy geçersiz sayılacak. Seçmenlere oy kullanırken hata yapmaları durumunda, yeni bir oy pusulası verilmeyecek. Bu durum seçmene oy pusulası verilirken açıklanacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.