Sosyal Medya

Coğrafyamız

Açık hava hapishanesinde zulüm

İsrail’in yıllardır sürdürdüğü ablukayla açık hava hapishanesine çevirdiği Gazze’deki Filistinlilerin tek sorunu üzerlerine düşen bombalar değil. Gıda, ilaç ve barınak sıkıntısı yaşayan birçok Gazzeli ölümü İsrail zulmünden kurtuluş olarak görüyor.



Gazze’nin, bir buçuk milyon nüfusuyla dünyada en yoÄŸun nüfusun yaÅŸadığı yerlerden biri olması, Ä°srail’in 1948’deki iÅŸgal faaliyetleriyle baÅŸladı. Ä°srail’in yüz binlerce Filistinliyi evlerini terk etmeye zorlaması sonucu bunlardan birçoÄŸu Gazze’ye geldi.

Bugün yaklaşık bir buçuk milyon kiÅŸinin yaÅŸadığı Gazze’de 1,1 milyon kiÅŸi yıllardır kendi topraklarında mülteci olarak aÅŸamaya mahkûm edildi.

Ä°srail on yıllardır Gazze’yi havadan, karadan ve denizden kontrol altında tutuyor. Gazze’ye giren ve Gazze’den çıkan her ÅŸey Ä°srail’in bilgisi dâhilinde gerçekleÅŸti.

Hamas’ın 2006 yılında seçimleri kazanarak meÅŸru bir siyasi yapıya bürünmesi sonrası Ä°srail Gazze’de yaÅŸayan yüz binlerce Filistinliyi cezalandırmak için uyguladığı ablukayı yoÄŸunlaÅŸtırdı.

Çünkü Ä°srail, Filistinlilerin 'resmi direniÅŸ örgütü' olan Hamas’ı ‘terör örgütü’ olarak görüyordu.

Uluslararası hukukun ihlali

BirleÅŸmiÅŸ Milletler, Ä°srail'in Gazze’ye uyguladığı ablukayı uluslararası hukukun ihlali olarak görüyor. Uygulanan abluka Gazze’nin dünyayla baÄŸlantısını keserek, Gazze’deki hayatı çekilmez hale getirmeyi amaçlıyor.

Gazze’deki nüfusun yüzde 80'ii hayatını yardımlarla sürdürüyor, yüzde 57’si gıda sıkıntısı yaşıyor.

Tarım alanlarının büyük bir kısmı güneydeki Han Yunus bölgesinde bulunuyor. Ä°srail son iki günkü saldırılarında bu alanlardan füze fırlatıldığı iddiasıyla tarım alanlarını da vurdu.

Gazze’deki en büyük sıkıntılardan biri de su. Su kaynaklarının yüzde 90'ı içmek için uygun deÄŸil. Bu durum birçok hastalığa davetiye çıkarıyor.

Hastanelerde doktor, ilaç ve tıbbi malzeme sıkıntısı var. Gıda ve su sıkıntısı nedeniyle zaten hastaneleri dolduran Filistinliler buna bir de Ä°srail bombardımanı eklenince çaresiz bir ÅŸekilde ölümü bekliyor.

Mısır da engelliyor

Gazze’nin Mısır’a açılan kapısı Refah da Mısır hükümeti tarafından kapalı tutuluyor. Acil tedaviye ihtiyaç duyan halk Mısır yönetiminin vereceÄŸi ve günler süren onay sürecinin ardından Mısır’a giriÅŸ yapabiliyor. Bu onay bazen hiç gelmiyor. Sınırın Mısır tarafında bekleyen uluslararası yardım kuruluÅŸları da Mısır’ın izin vermemesinden dolayı Gazze’ye giremiyor.

Gazze’nin altyapısı da Ä°srail’in hedefinde. Birkaç yılda bir gerçekleÅŸtirdiÄŸi hava ve kara operasyonlarıyla altyapıyı yerle bir eden Ä°srail, inÅŸaat malzemelerinin geçiÅŸine de izin vermeyerek, Filistinlilere yaptığı zulme bir yenisini daha ekliyor.

Çimento ve demir gibi temel inÅŸaat malzemelerinin Gazze’ye giriÅŸine izin vermeyen Ä°srail bu hukuka aykırı duruma, bu malzemelerin silah yapımından kullanılabilmesini gerekçe gösteriyor.

Gazze’de elektrik büyük çoÄŸunlukla mazotla saÄŸlanıyor. Gazze’ye giriÅŸi yasak olan mazot daha sonra Mısır’ın arabuluculuÄŸunda Ä°srail tarafından serbest bırakılmıştı. Ancak Ä°srail 8 Temmuz’da baÅŸlattığı saldırılarda Gazze’deki tek elektrik üretim tesisini de vurarak halkı elektriksiz bıraktı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.