Sosyal Medya

YaÅŸam

Ankara'da seçim yenilenmeyecek

Anayasa Mahkemesi, Ankara'da seçimlerin yenilenmesi ile Tayyip Erdoğan'ın başbakanlık görevinden istifa ederek seçimlere girmesine ilişkin başvuruları reddetti.



Yerel seçimlerinde CHP'nin Ankara BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkan Adayı Mansur YavaÅŸ ile CHP, Ankara seçim sonuçlarına iliÅŸkin ayrı ayrı bireysel baÅŸvuruda bulunmuÅŸtu. BaÅŸvurularda CHP'nin yaklaşık yüzde 1'lik oy farkıyla kaybettiÄŸi yerel seçimde güvenliÄŸin saÄŸlanamadığı, seçilme hakkının ihlal edildiÄŸi savunulmuÅŸtu. Anayasa Mahkemesi (AYM) baÅŸvuruları,  görev alanında olmadığından "konu bakımından yetkisizlik" nedeniyle reddetti.  Ankara'da seçimler yenilenmeyecek. 

Anayasa Mahkemesinin ret gerekçesinde, bireysel baÅŸvuruların Avrupa Ä°nsan Hakları SözleÅŸmesi'ndeki (AÄ°HS) haklarla sınırlı yapılabileceÄŸine iÅŸaret edilerek, AÄ°HS'nin de mahalli seçimleri bireysel baÅŸvuru kapsamında saymadığı vurgulandı.

Yüksek Mahkemenin bu nedenle baÅŸvuruyu görev alanına girmediÄŸi gerekçesiyle reddettiÄŸi belirtildi. Mahkemenin gerekçesinde, Anayasa'nın 79. maddesindeki Yüksek Seçim Kurulu kararlarına karşı baÅŸka bir merciye baÅŸvurulamayacağına iliÅŸkin düzenlemeyle ilgili deÄŸerlendirme yapılmadığı öÄŸrenildi. 

'BaÅŸbakan sıfatıyla seçime girebilir'

Ä°kinci ret kararı da hem CHP'nin hem de Liberal Demokrat Parti'nin (LDP) baÅŸvurusuyla ilgili verildi. CHP'li Mahmut Tanal Tayyip ErdoÄŸan'ın BaÅŸbakanlık görevinden tan istifa etmesi gerektiÄŸini, aday listeleri kesinleÅŸtikten sonra da ErdoÄŸan'ın cumhurbaÅŸkanı adayı olamayacağı gerekçeleriyle bireysel baÅŸvuruda bulunmuÅŸtu.

LDP de ErdoÄŸan'ın BaÅŸbakanlık görevinden istifa etmesi gerektiÄŸini iddia ederek, Anayasa Mahkemesi'ne baÅŸvurmuÅŸtu.

AYM bu baÅŸvuruyu da reddetti ve Tayyip ErdoÄŸan'ın baÅŸbakanlık görevinden istifa etmesine gerek olmadığına hükmetti. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) da daha önce aynı yönde karar vermiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.