Sosyal Medya

Dünya

Yahudi avukattan Ä°srail eleÅŸtirisi

Gazze'de olup bitenleri "gettoda yapılan bir soykırım" olarak niteledi.



Yahudi insan hakları savunucusundan Ä°srail hükümetine suçlama Almanya'da yaÅŸayan dünya kamuoyunun yakından tanıdığı Yahudi insan hakları savunucusu avukat Felicia Langer, Ä°srail'in Gazze'ye saldırılarına iliÅŸkin, "Åžu anki hükümet savaÅŸ kışkırtıcılığı yapıyor ve bunun için geçmiÅŸteki ölülerimizi kullanıyor. Bu bir gerçek ve antisemitizm deÄŸil, sadece ölülerimize saygısızlık" dedi.

Alternatif Nobel Ödülü sahibi Langer, yaptığı açıklamada, Ä°srail'in Gazze'ye düzenlediÄŸi saldırıların utanç verici olduÄŸunu, Gazze'de olup bitenleri gettoda yapılan bir soykırım olarak gördüÄŸünü söyledi.

Gazze'nin uluslararası bir güç tarafından gerektiÄŸini ifade eden Langer, "Gazze ÅŸeridi adeta bir getto, her taraftan kapatılmış bir yer. Orada insanların nasıl yaÅŸam mücadelesi verdiÄŸini tahmin edemiyorum. 385 kilometre karede, yaklaşık 2 milyon insan yaşıyor. Bunların yarısı çocuk" diye konuÅŸtu.

Hayatı boyunca Filistinlilerin durumuna ve trajedisine dikkati çekmeye çalıştığını kaydeden Langer, Ä°srail ordusunun hastaneleri de bombaladığını belirterek, "Åžimdiye kadar 7 tane hastaneye bombalı saldırılarda bulundular. Yüzlerce Filistinli hayatını kaybetti. Bu utanç verici ve beni çok üzüyor" ifadelerini kullandı.

GAZZE'DE OLUP BÄ°TENLER PEK KONUÅžULMUYOR

Ä°srail'de de söz konusu saldırılara karşı protestoların düzenlediÄŸini hatırlatan Langer, "Bunların sayısı çok az ama asıl problem ÅŸu ki aşırı saÄŸcı gruplar Gazze'deki katliam hakkında konuÅŸanlara saldırıyor. Bu yüzden konuyla ilgili açık konuÅŸmak çok kolay olmuyor. Ama maalesef Gazze'de olup bitenler toplum tarafından pek konuÅŸulmuyor" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"Ä°srail'de insanlar askeri ve faÅŸist bir eÄŸitime maruz kalıyorlar. Bunun sonucunda baÅŸkalarının acısı hissedilmiyor" diyen Langer, kritik bir eÄŸitim sistemi ve berbat bir hükümetin Ä°srail'deki insanları etkilediÄŸine vurguladı.

Felicia Langer, "Gazze'den Ä°srail'e fırlatılan roketleri ben de iyi görmüyorum ama bunun neden yapıldığını anlamak lazım. 47 yıldır iÅŸgal altına alınan bir toplum böyle adımlar atmak zorunda bırakılıyor. Zamanımızda en uzun süren iÅŸgal ve bunu sonlandırmak lazım" dedi.

MERKEL'Ä°N TUTUMU AKIL ALMAZ

Ä°srail'in Gazze'ye yönelik saldırıları konusunda Almanya'nın tutumunu da eleÅŸtiren Langer, "Bizim bir kadın BaÅŸbakanımız, Merkel'imiz var. Dünyanın en güçlü kadını. Ä°srail'in Gazze'deki kara harekatını onaylıyor. Öldürülen çok sayıda Filistinli sivil ve çocuklarla ilgili bir kelime bile etmiyor. Bu benim için akıl almaz. Ä°nsani hisleri yok mu?" ifadelerini kullandı.

EÅŸinin Nazi döneminde 5 ayrı toplama kampında yaÅŸadığını ve eÅŸinin bütün yakınlarının toplama kamplarında öldürüldüÄŸünü hatırlatan Langer, "Biz Yahudi soykırımının ne olduÄŸunu biliyoruz ve maalesef Ä°srail hükümeti bundan yararlanıyor. Åžu anki hükümet savaÅŸ kışkırtıcılığı yapıyor ve bunun için ölenlerimizi kullanıyor. Bu, bir gerçek ve antisemitizm deÄŸil, sadece ölülerimize saygısızlık" diye konuÅŸtu.

Ä°SRAÄ°L'E ULUSLARARASI BASKI YAPILMALI

Bölgedeki barışın sadece Ä°srail'e uluslararası baskı yapılarak saÄŸlanabileceÄŸini vurgulayan Felicia Langer, sözlerini ÅŸöyle tamamladı:

"Ä°srail barış istemiyor. Åžimdiki hükümet ve ondan önceki hükümetler de barış istemiyor, toprak istiyor. Filistin bölgesinde 600 bin yerleÅŸimci var ve bu sadece dünyanın sustuÄŸu için mümkün oluyor. Ä°srail'e uluslararası baskı uygulamadan barış mümkün olmayacak. Uluslararası toplum adalet ve uluslararası hukuk adına harekete geçmesi lazım. Böylece barışa giden yola girebiliriz. Barışı saÄŸlamak için Ä°srail'e baskı yapılması lazım."

FELÄ°CÄ°A LANGER KÄ°MDÄ°R?

Ä°srail ve Almanya vatandaşı olan 84 yaşındaki Felicia Langer, Almanya'nın Polonya'ya savaÅŸ ilan etmesi üzerine 1939 yılında ailesiyle Sovyetler BirliÄŸine yerleÅŸti.

Birçok akrabası Naziler tarafından öldürülen Langer'in 1949'da evlendiÄŸi eÅŸi Mieciu Langer'in de bütün ailesi toplama kampında hayatını kaybetti.

Filistinlileri, askeri mahkeme önünde savunan Ä°srailli ilk avukat olan Langer'in, 1997 yılında Ä°srail Savunma Bakanlığınca alınan kararla savunma yetkisi elinden alındı.

Ä°srail'in Filistin politikasını eleÅŸtiren çok sayıda kitap kaleme alan Langer, 1990 yılında eÅŸi ile Almanya'ya yerleÅŸti ve 2009'da kendisine Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nışanı verildi.

Felicia Langer'e 1990 yılında Alternatif Nobel Ödülü verildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.