Sosyal Medya

Dünya

İsrail yine çocuk öldürdü

İsrail ordusu, Gazze'nin merkezindeki bir binayı vurdu, 5'i çocuk 11 kişi öldü. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in 8 Temmuz'dan bu yana 154 çocuğu öldürdüğünü duyurdu.



Filistin SaÄŸlık Bakanlığı Yetkilisi EÅŸref Kudra, saldırıda 11 kiÅŸinin öldüÄŸünü ve hayatını kaybedenlerin arasında 5 çocuÄŸun bulunduÄŸunu belirtti.

Kudra, Ä°srail'in 8 Temmuz'dan bu yana sürdürdüÄŸü saldırılarda öldürülen çocuk sayısının 154 olduÄŸunu açıkladı. EÅŸref Kudra, saldırılarda 583 kiÅŸinin can verdiÄŸini, bunların 58'inin kadın ve 28'inin de yaÅŸlı olduÄŸunu açıkladı. EÅŸref Kudra, yaralıların sayısının ise 3640'a yükseldiÄŸini duyurdu.  

Filistin Bağımsız Ä°nsan Hakları Heyeti BaÅŸkanı Sabah Abdulazim Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada, uluslararası toplumun çocukların ölümü karşısındaki sessizliÄŸinin 'utanç verici' olduÄŸunu belirtti.

Abdulazim çocukların katledilmesi karşısında dünya kamuoyunun harekete geçmesini istedi.

Bu arada Ramallah'ın güneyindeki Ceba kontrol noktasında bir Filistinli genç Ä°srail askerlerinin açtığı ateÅŸte hayatını kaybetti.

Hastaneye saldırı

Ä°srail savaÅŸ uçakları, Gazze'nin en büyük hastanelerinden Aksa Åžehitleri Hastanesi'nin üçüncü katına bomba yaÄŸdırdı. 5 Filistinli hasta öldü, 15 kiÅŸi yaralı.

Ä°srail yönetimi, çok sayıda hasta ve yaralının olduÄŸu hastanenin boÅŸaltılması uyarısı yaptı.

Ä°srail saldırılarında Sekeni Mahallesi'nde 4 çocuk hayatını kaybetti.

Aksa Åžehitleri Hastanesi'nde görevli bir doktor Al Jazeera’ye yaptığı açıklamada ÅŸu ifadeleri kullandı:

“Hastanemiz bombalandı. Åžimdi de boÅŸaltmamız isteniyor. Bu kadar hastayı nereye götürelim? Buradaki yaralı ve hastaları ne yapacağız? Ambulanslarımız yok. Ağır yaralılar var. YoÄŸun bakımda olanlar var. Ne yapacağız bu yaralıları. Açık açık öldürülüyoruz. Ölün deniyor bize. Dünyaya sesleniyorum. Ne yapacağız? Ey dünya neredesiniz? Ey Araplar neredesiniz? Hastane bombalanıyor, insanlara hizmet veren kuruluÅŸ bombalanıyor. Burada yatan hastaların aralarında çocuklar, yaÅŸlı kadınlar var."

'10 asker öldürdük'

Hamas'ın askeri kanadı Ä°zzeddin Kassam Tugayları, Gazze'nin Åžucaiyye mahallesinin doÄŸusunda pusuya düÅŸürülen Ä°srail askeri birliÄŸiyle girdiÄŸi çatışmada 10 Ä°sraill askerinin öldürüldüÄŸünü açıkladı.

Bu arada DoÄŸu Kudüs’ün Nasıra bölgesinde Filistinlilerin protesto gösterileri baÅŸladı. Ä°srail iÅŸgali altındaki Batı Åžeria’da da dükkanlar açılmadı. AkÅŸam saatlerinde iftardan sonra da gösteriler bekleniyor.

Al Jazeera kaynaklarına göre, Ä°srail ordusu pazar günü sivil katliamı yaptığı Tuffah, Åžecaiyye ve Zeytun semtlerini fosfor bombalarıyla vuruluyor.

İsrail ordusunun Gazze'de fosfor bombası kullandığı iddia ediliyor. [Fotoğraf: Al Jazeera]

Al Jazeera'ye konuÅŸan Vefa Hastanesi Müdürü Basman Elashi, "Ä°srail yeni bazı kimyasal maddeler kullanıyor. Elimizdeki ilaçlarla bunlara müdahale edemiyoruz. Doktorlarımız bunları tedavi edemiyor. Ä°srail fosfor bombası kullanıyor, bu doÄŸru" dedi.

Al Jazeera Muhabiri Vael Duhduh, "Åžecaiyye semtinin kuzeydoÄŸusu yoÄŸun bombardıman altında. Åžaif bölgesi fosfor bombalarıyla vuruluyor. Gazze saÄŸlık ekipleri bölgeye giriÅŸin imkansız olduÄŸunu söylüyor. Hareket eden hayvanlar dahi hedef seçiliyor. Korkunç bir bombardıman var. Hiçbir hedef gözetmeksizin sivillerin yaÅŸadığı evler hedef seçiliyor. Tanklardan da ateÅŸ açılıyor" notlarını aktardı.

İsrail 2009 ve 2012'deki Gazze saldırılarında da yine fosfor bombası kullanmıştı.

Çivi bombasından yaralananlar var

Al Jazeera Muhabiri ayrıca, Ä°srail'in Cenevre AnlaÅŸması'na göre kullanımı yasak olan çivi bombası fırlattığını da aktardı. Bu bomba küçük olmasına raÄŸmen 5 bin çivi yayıyor. 

Çivi bombası ayrıca, düÅŸtüÄŸü yerin kilometrelerce uzağına kadar çivi fırlatabiliyor ve çivilerin her biri 3 cm uzunluÄŸunda. 

Ä°srail ÅŸu ana kadar bu bombalardan 5 adet kullandı. Bu nedenle yaralanan çok sayıda kiÅŸi hastanelere taşındı.

Ä°srail en büyük katliamını Åžecaiyye'de yapıyor.

Fosfor bombası

Fosfor dumanının teneffüs edilmesi ciÄŸerlerde ani yaralar oluÅŸmasına ve teneffüs eden kiÅŸinin havasızlıktan boÄŸulmasına yol açıyor

Beyaz fosforlu silahların kimyasal silah sayılıp sayılamayacağı tartışmalı.

Kimyasal Silahlar Konvansiyonu (CWC) çerçevesinde yasaklanmasıyla ilgili herhangi bir karar alınmadı.

1980 Cenevre SözleÅŸmesi beyaz fosfor bombalarının sivil alanlarda bir savaÅŸ silahı olarak kullanılmasını yasaklıyor, ancak bombaların askeri hareketleri dumanla perdelemek için kullanılmasına dair bir yasak yok.

ABD bu konvansiyona taraf olmakla birlikte, yangın silahlarını içeren III. protokolü imzalamadı.

Sekiz aylık bebek öldürüldü

Ayrıca Beyt Hanun bölgesi de ateÅŸ altında. Åžecaiyye'ye ambulans giriÅŸ çıkışlarına izin verilmediÄŸi için cesetlere ve yaralılara ulaşılamıyor.

Åžecaiyye bölgesinde ÅŸu ana kadar ulaşılabilen ölü sayısı 75’e yükseldi. Yıkılan evlerin enkazında da onlarca kiÅŸi var.

Gazze'de sadece pazartesi ölen 55 kiÅŸiden en az yedisi çocuk. Bunlardan biri de sekiz aylık bir bebek. Ambulanslar hâlâ Gazze’nin kuzeyinde bombalanan bölgelere ulaÅŸmaya çalışıyor.

Ä°srail hareket halindeki araçları hedef aldığı için bombardıman sonrası çıkan yangınlar da söndürülemiyor.

Evlerinden çıkamıyorlar

Ä°srail askerleri, Gazze halkına kenar semtleri terk ederek iç bölgelere gitmeleri için çaÄŸrı yapıyor. Gazzeliler ise bombardıman sürdüÄŸü için evlerinden dışarı çıkamıyor.

Ä°srailli yetkililer, Gazze’deki iki ayrı saldırıda beÅŸ Ä°srail askerinin öldüÄŸünü açıkladı. Hamas adına açıklama yapan bir yetkiliye göre ise, 10 Ä°srail askeri öldürüldü.

Gazze’den fırlatılan füze de Ä°srail’in Sedirut bölgesindeki bir eve isabet etti.

Hamas'ın askeri kanadı Ä°zzeddin el-Kassam Tugayları, "Gazze kentinin doÄŸusunda Ä°srail askerlerini taşıyan bir cipi RPG-29 tipi roketle vurduk" açıklaması yaptı.

Pazartesi sabahtan itibaren Kassam Tugayları tarafından Ä°srail’e 18 füze fırlatıldı.

Sağlık ekipleri Refah'ta bekliyor

Mısır hükümeti Avrupa’dan gelen ve Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze’ye girmek isteyen saÄŸlık gruplarının baÅŸvurularını ikinci kez reddetti. SaÄŸlıkçılar Refah Sınır Kapısı'nda beklemeye devam ediyor.

Ä°srail saldırılarını protesto etmek isteyen grupların bugün genel grevin olduÄŸu Kudüs ve Batı Åžeria’da toplanması bekleniyor. Her iki bölgede "Üçüncü Ä°ntifada" için çaÄŸrı yapılıyor. Ä°srail polisi, Mescid-i Aksa ve çevresinde güvenlik önlemlerini artırdı. Kalabalığın toplanmasına izin verilmiyor. Buna raÄŸmen bazı bölgelerde gruplar bir araya gelmeye baÅŸladı.

8 Temmuz'dan bu yana devam eden saldırılarda 573 kiÅŸi öldü, 3 bin 200 kiÅŸi yaralandı. 

Ä°srail ordusu, bu süre boyunca 2 bin 800 hedefi vurduklarını açıkladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.