Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mısır Gazze'ye yardımları engelliyor

Kahire yönetimi İsrail'in saldırıları sonucu 500'den fazla kişinin öldüğü Gazze için Avrupa'dan gelen sağlık gruplarının Refah Sınır Kapısı'ndan geçişine izin vermiyor. Sağlık gruplarının sınır kapısında bekleyişi sürüyor.



Ä°srail saldırılarının yoÄŸunlaÅŸtığı Gazze'de ölen Filistinlilerin sayısı 506'ya yükseldi. 3 binin üzerinde yaralının tedavisinin saÄŸlanması için gereken ilaç ve tıbbi malzemenin saÄŸlanmasında sıkıntılar yaÅŸanıyor. 

Gazze'deki BirleÅŸmiÅŸ Milletler Filistinli Mültecilere Yardım KuruluÅŸu (UNRWA) Direktörü Robert Turner, Åžifa Hastanesi'nde yaptığı basın açıklamasında, "Gazze'deki ajans depolarında evlerini terk eden insanlar için ihtiyaç olan gıda ve ilaç stoku tükenmiÅŸtir" dedi.

Yaralılar ve hastalar için durumun giderek kötüleÅŸtiÄŸi Gazze'de son umut olarak görülen Avrupa'dan gelen yardımlarsa Mısır tarafından engelleniyor.

Mısır’ın Refah Sınır Kapısı'nı Gazzelilere kapatması ve ve insani yardım amacıyla Gazze’ye girmeye çalışan heyetlere izin vermemesi Gazze’de büyük tepkiye neden olmuÅŸtu.

Sınır kapısında bekleyiÅŸini sürdüren yardım ekibinin Gazze'ye girip giremeyeceÄŸi henüz belli deÄŸil. Ä°srail'e dünya kamuoyundan önemli bir tepkinin gelmemesi ve somut bir adımın atılmaması dolayısıyla Gazze'de insani yardımların saÄŸlanması için yeterli baskı ve diplomasi gerçekleÅŸtirilemiyor.  

Hamas'tan Mısır'a tepki

Gazze’deki Hamas yönetimi cumartesi günü Mısır halkına yaptığı çaÄŸrıda, “Sessiz kalmanız halkımıza yönelik saldırıları ve ölümleri artırıyor, Filistin halkının yanında durun” mesajını verdi.

Gazze’deki Hamas yönetiminin Ä°çiÅŸleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Mısır halkını ülkedeki yönetime Refah Sınır Kapısı'nın süresiz açık tutulması için baskı yapmaya davet ediyoruz. SessizliÄŸiniz, Gazze’de kardeÅŸleriniz katledilirken düÅŸmana daha da cesaret veriyor, daha fazla ölüme ve halkımıza yönelik yok etme giriÅŸimine sebep oluyor” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada ayrıca “Refah sınır kapısının sürekli olarak açık tutulması ve bu vesileyle Gazze halkının ihtiyaçlarının karşılanması çaÄŸrısını yapıyoruz. Ayrıca sınır kapısının halkımız üzerinde baskı amacıyla kullanılan bir karta dönüÅŸmemesi gerektiÄŸini vurguluyoruz” mesajı verildi.

Mısır medyasında nefret söylemi

Darbe lideri Abdulfettah Sisi liderliÄŸindeki Mısır yönetimi daha önce bir ateÅŸkes önerisinde bulunmuÅŸ, Ä°srail bu öneriyi kabul etmiÅŸ ancak teklifin içeriÄŸinden haberi olmadığını söyleyen ve diz çöktürme giriÅŸimi olduÄŸunu belirten Hamas yönetimi ateÅŸkesi kabul etmemiÅŸti.

Mısır medyasında da Hamas’ı sert ÅŸekilde eleÅŸtiren yorumlar ve haberler dikkat çekiyor. Mısır'daki birçok televizyon programında Camp David anlaÅŸması gereÄŸi Mısır'ın Ä°srail'i korumakla yükümlü olduÄŸu ve Gazze'deki "teröristleri" bombalaması gerektiÄŸi propagandası yapılıyor. 

Sisi yönetimine yakın medya kuruluÅŸları Ä°srail’in 500’den fazla kiÅŸinin ölümüne neden olan saldırılarından Hamas’ı sorumlu tutuyor.

Hamas yönetimi Mısır medyasında yer alan haberlerde Gazze halkının ‘ÅŸeytanlaÅŸtırılmasına’ da tepki gösterdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.