Coğrafyamız
Abbas 3 günlük yas ilan etti
İsrail'in operasyonunun başlangıcından bu yana Gazze en ağır bombardımana hedef oldu. Saldırılarda en az 87 Filistinlinin öldüğü belirtilirken, Filistin Lideri Mahmud Abbas 3 gün yas ilan etti.
Gazze dünyanın en büyük hapishanesi olarak biliniyor. 38 kilometre uzunluÄŸunda ve 6 ila 13 kilometre geniÅŸliÄŸindeki Gazze'de yaklaşık 1 milyon 800 bin kiÅŸi yaşıyor. Nüfusun yüzde 43'ü 14 yaşın altında. Dış dünyayla baÄŸlantı neredeyse yok.
Almanya'daki Filistin Büyükelçisi Hulud Daibes, Gazze'deki Filistinlilerin yaÅŸam koÅŸullarını ÅŸöyle özetliyor: “Balık tutmalarına izin yok. Ä°ÅŸleri yok. Gazze'den dışarı çıkamıyorlar. Küçük bir kafeste yaÅŸamak gibi… Burada söz konusu olan, insanlar. Gazze Hamas demek deÄŸil. Bu unutulmamalı.”
Ä°srail'in askerî operasyonunun baÅŸlangıcından bu yana 350'yi aÅŸkın Filistinli hayatını kaybetti. Aralarında pek çok çocuÄŸun da bulunduÄŸu 2 binin üzerinde Filistinli yaralandı.
Hamas'ın psikolojik savaşı
Ä°srail'in hedefi, Gazze Åžeridi'nde hakim güç olan Hamas. Kara harekatıyla, Hamas'ın silah taşıdığı tünellerin imha edilmesi hedefleniyor. Hamas'ın roket saldırılarıysa daha ziyade psikolojik etki yaratmayı hedefliyor. Ä°srail tarafına atılan roketlerin büyük bölümü daha havadayken Ä°srail savunma sistemi Demir Kubbe tarafından imha ediliyor. Siren sesleri ise Ä°srail kentlerinde korku yaratıyor, insanlar sığınaklara koÅŸuyor.
Gazze'de ise sivil halk için sığınaklar yok. Ä°srail ordusu önceden bombardıman uyarıları yapsa da sivil halk bombalar karşısında korumasız. Gazze'nin bu ay göreve baÅŸlayan valisi Abdullah Frangi, yaralıların tedavisinin çok zor koÅŸullar altında yapıldığını belirtiyor ve ekliyor: “Hastaneler yaralıların tedavisine yetiÅŸemiyor. Neredeyse yatak kalmadı. Üstüne üstlük saatler süren elektrik kesintileri. Bunlar ameliyatları ve hastanenin iÅŸleyiÅŸini zorlaÅŸtırıyor.”
"Hedef, Filistin birliÄŸi"
Batı'nın müzakerelerdeki muhatabı olan ılımlı El Fetih hareketi ile Hamas, haziran ayı başında aralarındaki anlaÅŸmazlıkları aÅŸarak birlik hükümeti kurma kararı almıştı. Yedi yıllık bölünmüÅŸlüÄŸün ardından varılan uzlaÅŸma sonucu bağımsız 15 uzmandan oluÅŸan bir birlik hükümeti kuruldu. Filistin'deki birlik havası ABD ve AB'de olumlu yankı bulurken Ä°srail sert tepki göstererek barış görüÅŸmelerini askıya aldı.
Filistin'in Almanya'daki Büyükelçisi Hulud Daibes, Filistin'de birliÄŸin mevcut Ä°srail hükümetinin iÅŸine gelmediÄŸini, Netanyahu hükümetinin Filistinlilerle siyasi çözümü istemediÄŸini savunuyor. Gazze Valisi Abdullah Frangi de aynı görüÅŸte:
“Operasyonun nedeni siyasi… Filistinlilerin uzlaÅŸmaması isteniyordu. Ä°srail devletinin yanında bir Filistin devletini aslında istemiyorlar. Ä°stedikleri, Gazze Åžeridi ile Batı Åžeria arasındaki bölünmüÅŸlüÄŸün pekiÅŸmesi.”
Acil ateÅŸkes çaÄŸrısı
Gazze Valisi Frangi, uluslararası topluluÄŸun mümkün olduÄŸunca çabuk bir ÅŸekilde ateÅŸkesi saÄŸlamak zorunda olduÄŸunu belirtiyor ve ekliyor:
“Burada insanlar dünyanın gerilimin tırmanmasına karşı bir ÅŸey yapamamasını ve olayları sadece seyretmesini anlayamıyor… Bir ateÅŸkes dayatılır ve Ä°srailliler geri çekilirse en iyisi bu olur. O zaman tüm noktalarda müzakere edilebilir.”
Henüz yorum yapılmamış.