Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Gazze'nin sesi: 'Klavye direnişçileri'

Filistinli aktivistler, Gazze'ye saldırılar düzenleyen İsrail'le, sosyal medyada başlattıkları kampanyalar aracılığıyla mücadele ediyor.



Gazze'nin yoÄŸun ateÅŸ altında olduÄŸu bu dönemde, Filistinli aktivistler ellerindeki tek silah olan klavyeyi kullanarak Ä°srail'le mücadele veriyor. Bir grup Filistinli, devrimlere önayak olduÄŸuna inandıkları sosyal medyanın gücünün küçümsenmemesi gerektiÄŸini söylüyor. Daha önce Ä°srail hapishanelerindeki Filistinli tutukluların açlık grevine dikkat çekmek için, ÅŸimdiyse Gazze'yle ilgili sosyal medya üzerinden harekete geçen aktivistlerden birisi de 31 yaşındaki Mahmud Hırebat.

Hrebat, 12 Haziran'da Hamas'ın, Ä°srailli üç genci kaçırmasıyla ilgili olarak Ä°sraillilerin baÅŸlattığı #BringBackOurBoys (Çocuklarımızı geri getirin) hashtagini, bu sefer nasıl kendilerinin kullandığını anlatıyor. Hrebat, "Biz de onlarla aynı vagona atladık, bu sefer onların çocukları yerine kendi çocuklarımızın hikayesini anlattık" diyor.

Ancak Ä°srail sosyal medyada son derece görünür durumda. Yalnızca Ä°srail ordusuna ait resmi Twitter hesabının 304 bin takipçisi bulunuyor. Ä°srail hükümeti ise, 'Hamas'ın yalanlarına karşı gerçekleri söyleyin' diyerek Twitter, Facebook ve Youtube kullanımını teÅŸvik etmeye çabalıyor. Hatta Ä°srail BaÅŸbakanlık Ofisi, daha önce ordunun Gazze'deki operasyonlarını meÅŸrulaÅŸtırmak adına tweet satın alırken yakalanmıştı.

Bütün bu zorluklara raÄŸmen, Filistinlilerin sosyal medya üzerinden seslerini duyurma umutları var. Filistinlilere ait bölgenin yarısından fazlasında internete eriÅŸim olması da bu umudu bir nebze artırıyor.

'Herkes ekrana yapışmış durumda'

Ancak sosyal medyanın gücünün abartılmaması gerektiÄŸini düÅŸünenler de var. Filistin KurtuluÅŸ Örgütü yetkilisi Issam Bakr, insanların çoÄŸunun sosyal medya üzerinden ileti veya yorum göndermekle kendilerine düÅŸen sorumluluÄŸu yerine getirdikleri yanılgısına düÅŸtüÄŸünü ifade ediyor.

Üç yılını Ä°srail hapishanelerinde geçiren Bakr, "Hiçbir ÅŸey Ä°ntifada'da olduÄŸu gibi deÄŸil. O zaman mücadele fizikseldi. Åžimdiyse herkes ekrana yapışmış durumda" diyor.

Ramallah'ta bulunan Birzeti Üniversitesi'nin öÄŸretim görevlilerinden Prof. Dr. Majdi El Malki de, insanların tepkilerini yalnızca sosyal medya üzerinden koyduÄŸu görüÅŸünü savunuyor. Filistinlilerin direniÅŸinin önünde finansal engeller olduÄŸunu da savunan Malki, "Ä°nsanlar, daha önce sonuca ulaÅŸmayan çabalar sebebiyle yılgınlık ve hayal kırıklığı içerisinde" diye görüÅŸ belirtiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.