Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Sosyal medyada Hamas-İsrail savaşı

İsrail ve Hamas arasında roketlerle süren çatışmalar, sosyal medya sayfalarında başka bir boyutu ile devam ediyor. You Tube, Facebook ve Twitter sayfaları, Orta Doğu halklarının ve tüm dünyanın aklını ve kalbini fethetmek için iki tarafın da yolladığı gönderilerle dolu.



Ä°srail ordusu ve Hamas'ın askeri kanadı giderek daha sofistike yöntemler geliÅŸtirerek sosyal medya aracılığı ile tabanlarını geniÅŸletmeye çalışıyor.

Ä°srail'in operasyonu 8 Temmuz'da baÅŸladığından bu yana, Ä°srail Savunma Kuvvetleri, Twitter hesabından her gün onlarca twit attı. Ordu bu twitlerle "gerçek zamanlı bilgi ve güncellemeler" verdiÄŸini söylüyor.

Bu şekilde hem sahadan olayları canlı blogla aktarıyor hem de hikayenin kendisine ait tarafını anlatabiliyor.

Ä°srail ordusu "Son Dakika: Demir Kubbe ÅŸu anda AÅŸkelon üzerinde 7 roketi etkisiz hale getirdi" gibi twitlerle Gazze'den atılan roketlerle ilgili bilgileri güncelliyor.

Ayrıca "Roket Sayacı" adını verdiÄŸi bir gönderi ile operasyonun baÅŸladığı günden bu yana atılan roket sayısını veriyor.

Hamas'ın askeri kanadı olan Ä°zzeddin El Kassam Tugayları'nın Ä°ngilizce hesabından ise Ä°srail'in hava saldırıları sonucunda meydana gelen ölümlerin sayısı veriliyor. Ayrıca Ä°srail ordusunun hesabına benzer ÅŸekilde Hamas da kendi roket etkinliÄŸini duyuruyor.

Kassam Tugayları'nın birkaç dilde Twitter hesabı var. Ä°branice, Arapça bunların arasında ve bu hesaplar zaman zaman kapatılıyor.

#GazaUnderAttack (Gazze Saldırı Altında), #Gaza (Gazze), #StopIsrael (Ä°srail'i durdurun) ve #PrayForGaza (Gazze için dua edin) etiketleri ile bu hesaplar Kassam Tugayları'nın eylemlerini duyuruyor ya da Filistinlilerin içinde bulunduÄŸu durumu vurguluyor.

ÖrneÄŸin uluslararası kamuoyuna yönelik olarak atıldığı belli olan bir twitte Hamas, ölen Filistinlilerin sadece "rakamlardan" ibaret olmadığını söylüyor.

Olayların kendi açılarından nasıl geliÅŸtiÄŸini anlatmak ve rakamlarla konuÅŸmak için her iki taraf da artan sayıda grafik kullanırken, Hamas ve Ä°srail hesapları bazen birbirileri ile de etkileÅŸime geçerek karşılıklı iddiaları çürütmeye çalışıyorlar.

Ä°srail ordusu, blogunda yayınladığı bir uygulama ile kullanıcılara Hamas'ın kendi ülkelerinde olduÄŸunu ve kentlerine roketler attığını "hayal etmeleri" söyleniyor.

Hamas'ın tehdidi altında olan Ä°srail nüfusunu batılı ülkelerde gösteren grafikler yayınlayan ordu, bu ÅŸekilde güvenlik tehdidi içinde olduÄŸunu göstermeye çalışıyor.

Ä°srail ordusu aynı zamanda dünya kamuoyu tarafından takip edilen büyük olayları da, kendi amacını insanlara ulaÅŸtırmak için kullanıyor. ÖrneÄŸin Almanya ve Arjantin arasında oynanan Dünya Kupası final maçından önce, kupa baÅŸladığından bu yana Gazze'den kaç roket atıldığını twitleyen Ä°srail ordusu, kullancılarında twitlerini RTlemelerini istiyor.

Yine You Tube'a koydukları bir videoda, ordu Gazze yakınlarında yaÅŸayan Ä°sraillilerin bir roket saldırısı sırasında sığınaÄŸa gitmek için sadece 15 saniyeleri olduÄŸunu, bir atletin koÅŸusu eÅŸliÄŸinde anlatıyor. Videoda "Dünyanın en hızlı adamı bile bunu zamanında baÅŸaramaz" deniliyor.

Washington Üniversitesi'nden Ä°letiÅŸim Profesörü Philip Howard ibu hesapların çok sayıda gazeteci tarafından takip edildiÄŸini ve her iki tarafın da atacakları iyi bir twitle haberleri etkileyebileceklerini bildiÄŸini söylüyor.

Howard, Hamas'ın iki nedenle sosyal medya konusunda çok daha sofistike bir hale geldiÄŸini söylüyor. Birincisi gazetecilere ve Batılı liderlere ulaÅŸmak, ikincisi ise artık Hamas'ı ya da Filistin yönetimini "tek ya da en iyi seçenekleri" gibi görmeyen gençlerle iletiÅŸim halinde kalmak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.