Sosyal Medya

Coğrafyamız

AteÅŸkesi kabul Ä°srail'i zora sokar

İsrail'in Gazze'ye karadan girmesini takiben Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Türkiye'ye geldi. Abbas Gül ile görüştükten sonra Hamas'ı ateşkesi kabul etmeye çağırıp, "Ateşkesi kabul ederek İsrail'i zora sokalım" dedi.



Abbas'ı, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül karşıladı. 

CumhurbaÅŸkanı Gül ile Abbas görüÅŸmeden sonra basın toplantısı düzenledi. 

Gül, önceki görüÅŸmede Filistin'de birlik hükümeti kurulduÄŸunu hatırlatıp, "Malesef, son 10 günde Ä°srail saldırıları ulusal birliÄŸi de hedef aldı. Filistinlilerin birliÄŸinden en çok rahatsız olan Ä°srail'di" dedi. 

ÖnceliÄŸin ateÅŸkesin saÄŸlanması olduÄŸunu vurgulayan Gül, "2012'deki gibi bir mutabakatın ortaya çıkması ve bunun sürdürülebilir bir hâl alması. Ardından ambargolar altında çok acılar çeken Filistin halkına insani yardımların ulaÅŸtırılması. Ve daha sonra da iki devlet çerçevesinde kalıcı çözümün saÄŸlanması. Ama ÅŸu an öncelik Ä°srail'in kara harekatını durdurması, karadan ve denizden saldırılarına son vermesi. Sonra kadın ve çocukların ölümünün durdurulması geliyor" diye konuÅŸtu. 

'Türkiye'nin BM'de çabaları onur verici'

Abbas ise 'Türkiye ile istiÅŸarelerin her daim sürdüÄŸünü' belirtirken, "BirleÅŸmiÅŸ milletler'deki çabalarımıza verdiÄŸi destek ve üstlenmiÅŸ olduÄŸu rol gerçekten onur verici" dedi. 

Ä°srail'in Filistinliler arasındaki birliÄŸi istemediÄŸini belirten Filistin lideri, "Ä°srail bizim BM'ye üyeliÄŸimizi de istememektedir. Aslında olaylar, Kudüs'te Filistinli gencin yakılması. Sonra olaylar Gazze'ye intikal etti. Bu olaylar gerçekleÅŸtikten sonra ateÅŸkes için gerekli çabalarımızı yoÄŸun bir ÅŸekilde sürdürüyoruz. Keza ÅŸu anda Batı Åžeria'da da Filistinli gençerle Ä°sraila rasında çatışmalar yaÅŸanıyor." ifadelreini kullandı. 

"Ateşkesi kabul etmeliyiz ki İsrail'i zora sokalım"

AteÅŸkes çabalarıyla ilgili de konuÅŸan Abbas ÅŸunları söyledi:

"Talebimiz üzerine Mısırlı kardeÅŸlerimiz bir giriÅŸimde bulundular ve bu giriÅŸimin temel amacı ateÅŸkesin bir an önce saÄŸlanması ve daha sonra görüÅŸmelere geçilmesini saÄŸlamaktır. Bu esasında 2012 yılında imzalanmış olan anlaÅŸmaya tıpa tıp benzemektedir. Tabi Ä°srail tarafı bunu kabul etti, bizim Filistinliler olarak bunu kabul etmemiz gerekiyor ki Ä°srail tarafını zora sokalım. Tabi bizler de dünya milletleri, halkları gibi bağımsız devletimizin olmasını talep etmekteyiz. Ä°ki yılda bir olaylara böyle yıkımlara maruz kalıyoruz. Mısırlı kardeÅŸlerimizin giriÅŸimi esasında bizim talebimiz üzerine gerçekleÅŸti. Bu giriÅŸim, 2012 anlaÅŸması çerçevesi içinde belli bazı hususları öngörmektedir. BaÅŸta ateÅŸkesin saÄŸlanması, ateÅŸkes saÄŸlandıktan sonra görüÅŸmelerin gerçekleÅŸtirilmesi ve daha sonra karşılıklı isteklerin, taleplerin masaya arz edilmesidir."

Filistin lideri, Türkiye ziyareti öncesi Kahire Havaalanı'nda Fransa DışiÅŸleri Bakanı Laurent Fabius ile görüÅŸtü. 

Fabius, görüÅŸmeyle ilgili olarak "Abbas bizden Türkiye ve Katar ile temasa geçmemizi istedi. Çünkü onların Hamas üzerine belirli bir etkisi var" diye konuÅŸtu. 

Katar ve Türkiye'nin bu konuda Hamas'a baskı yapması konusunda Abbas'ın bir çaÄŸrıda bulunabileceÄŸini belirten Fransız Bakan, "Umarım onların etkisi sayesinde Hamas daha önce reddettiÄŸi atÅŸekesi kabul eder" dedi. 

AFP'ye konuÅŸan üst düzey bir Hamas yetkilisiyse Mısır aracılığıyla sunulan ateÅŸkes anlaÅŸmasının istedikleri ÅŸartları karşılamadığını yinelerken, Ä°srail'in serbest bıraktığı Filistinli tutsakları yeniden hapse attığını söyledi. 

'Sisi Türkiye ve Katar'ı istemedi'

Yetkili, Hamas'ın tutukluların serbest bırakılması ve Gazze kuşatmasının kaldırılması talebinde ısrarcı olduğunu vurguladı.

AFP'ye konuÅŸan bir Filistinli yetkili ise Mısır'da darbeyle baÅŸa gelen CumhurbaÅŸkanı Abdülfettah Sisi'nin Hamas'ın Türkiye ve Katar'ın da ateÅŸkes anlaÅŸması sürecine dahil olması teklifini reddettiÄŸini söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.