Sosyal Medya

Dünya

Türkiye BM'yi olağanüstü toplantıya çağırıyor

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Gazze'ye karadan giren İsrail'i lanetlediklerini açıkladı, BM Güvenlik Konseyi'nin olağanüstü toplanması için girişimde bulunduklarını duyurdu



Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu, "Ä°srail'in hava saldırılarıyla iÅŸlediÄŸi insanlık dışı cinayetlerin ardından ÅŸimdi de Gazze'ye kara harekatı baÅŸlatmış olmasını lanetliyoruz" ifadesini kullandı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile görüÅŸtüÄŸünü belirten DavutoÄŸlu, "BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi'nin olaÄŸanüstü açık katılımlı toplanması için giriÅŸim baÅŸlatıyoruz. Ä°slam ülkeleri DışiÅŸleri Bakanları ile de sürekli temas halindeyiz.Tüm ülkelerin Ä°srail'in bu hukuk tanımazlığına dur demesini bekliyoruz" diye yazdı.

Kerry Davutoğlu'nu aradı

DavutoÄŸlu, kendisini arayan ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry ile telefonda görüÅŸtüÄŸünü, Ä°slam dünyası ve Türkiye'deki infiali aktardığını söyledi. "Filistinlilerin kabul edebileceÄŸi sürdürülebilir bir ateÅŸkesin bir an önce saÄŸlanması için görüÅŸlerimizi paylaÅŸtık. Ä°srail saldırısının en kısa sürede durması yönündeki talebimizi ilettim" dedi. 

Türk DışiÅŸleri Bakanı, Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı (Ä°Ä°T) Genel Sekreteri Iyad Medeni ile de konuÅŸtuÄŸunu, kuruluÅŸ sebebi Kudüs olan Ä°Ä°T'nin bir an önce harekete geçmesi yönünde istiÅŸarede bulunduklarını yazdı. 

TBMM'de de dört siyasi parti, Ä°srail'in kara harekatının kınanmasına iliÅŸkin bir bildirinin yayınlanması konusunda fikir birliÄŸine vardı. TBMM BaÅŸkanı Cemil Çiçek de Ä°srail'in Gazze'ye karadan saldırısına iliÅŸkin, "Bu asla kabul edilemez bir durumdur. Bunu ÅŸiddetle ve lanetle kınıyorum" dedi.

Dünyadan tepkiler

Gazze'ye yoÄŸun bombardımanla kara saldırısı baÅŸlatan Ä°srail'in operasyonuyla ilgili dünyadan arka arkaya açıklamalar geldi. 

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, "Ä°srail'i sivil can kaybını engellemesi konusunda daha fazla çaba sarf etmeye davet ediyorum" dedi. 

Fransa DışiÅŸleri Bakanı Laurent Fabius, operasyonun son derece endiÅŸe verici olduÄŸunu bildirerek Ä°srail yönetimine itidal çaÄŸrısı yaptı.

Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanı Philip Hammond ise "Ä°srail'in kendini savunma hakkı vardır ama bunu yaparken orantılı davranmak durumundadır ve sivil ölümleri en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmalıdır" dedi.

DışiÅŸleri Bakanı Hammond ayrıca, tüm taraflarda kan dökülmesine son verecek kalıcı bir ateÅŸkesin saÄŸlanmasını ve sorunun müzakere yoluyla çözülmesini görmek istediklerini ifade etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.