Sosyal Medya

Dünya

Yahudiler İsrail'e tepki gösterdi

ABD'de yaşayan bazı Yahudi topluluklar İsrail'i kınadı.



ABD'de yaÅŸayan bazı Yahudi topluluklar, Ä°srail'in Gazze'ye günlerdir süren saldırılarını kınayarak, Ä°srail'in eylemlerinin hem uluslararası hukukun hem de Yahudi kanunlarının ihlali olduÄŸunu vurguladı.

Ä°srail'in Gazze'ye yönelik saldırıları New York'ta çeÅŸitli din ve milletten insanların ve sivil toplum kuruluÅŸu temsilcilerinin katılımıyla protesto ediliyor. Bu protestolara Müslümanların yanı sıra özellikle dindar Yahudi topluluklardan da önemli destek geliyor.

BM önünde düzenlenen protestolara katılan ve yıl içerisinde de benzer gösterileri organize eden "Siyonizme Karşı Yahudi BirliÄŸi"nden Haham Dovid Weiss, Ä°srail'in saldırılarına karşı Gazze halkı ile dayanışma içinde olduklarını belirterek, Ä°srail'in saldırılarının suç olduÄŸunu söyledi. Weiss, BirleÅŸmiÅŸ Milletler'in önünde ve dünyadaki birçok noktada "gerçek Yahudilerin" Ä°srail'in saldırılarına karşı protesto gösterileri düzenlediklerini anlatarak, "Ä°srail'in Gazze'ye saldırıları YahudiliÄŸin esasına ve Tanrı'ya karşı isyandır. Tevrat ve Yahudi öÄŸretisi insanların topraklarını baskıyla çalmaya izin vermez. Ä°srail devletine de izin vermez." dedi. 

Filistinli sivillerin can kayıplarına deÄŸinen Dovid Weiss, "Kalbimiz Filistinliler için aÄŸlıyor. Daha kaç Filistinli masum öldürülecek?" diye konuÅŸtu. Ä°srail'in tutumunu "utanç verici" olarak nitelendiren Weiss, Ä°srail'in kendi dinlerini, kimliklerini çaldığını ve rehin aldığını belirterek, "Onlar Yahudi deÄŸil. Siyonizm YahudiliÄŸin tam zıddıdır. Bu nedenle biz Ä°srail'e karşıyız." ifadesini kullandı. "Ä°srail'in hızlı ve barışçıl bir ÅŸekilde yıkılması için Tanrı'ya dua ediyoruz" diyen Weiss, BM'nin hemen yakınında bulunan Williamsburg mahallesinde en büyük Yahudi topluluÄŸunun yaÅŸadığını ve buradaki bütün Yahudilerin Ä°srail'e karşı olduÄŸunu vurguladı. 

"DÄ°NDAR YAHUDÄ°LER SÄ°YONÄ°ZMÄ° KABUL ETMEZ"  

Haham Weiss, "vaat edilmiÅŸ topraklar" konusunda ise bölgeden 2 bin yıl önce çıkarıldıklarını, kutsal topraklarda bütün dinlere mensup insanların bir arada barış içinde yaÅŸamasını istediklerini belirterek, ÅŸöyle devam etti:

"Ancak bunun için o toprakları, ÅŸu andaki yasal sahipleri olan Filistinlilerden zorla almak hırsızlıktır ve Tevrat'a göre de suçtur. Bu nedenle dünya genelinde dindar Yahudiler hiç bir zaman Siyonizm ve Ä°srail devletini kabul etmemiÅŸlerdir."  

"FÄ°LÄ°STÄ°N'Ä°N Ä°ÅžGALÄ° BAÅžINDAN BERÄ° YANLIÅžTI" 

Gösterilere katılanlardan Haham Dovid Feldman da saÄŸanak yaÄŸmur altında Ä°srail'in Gazze'deki saldırılarını protesto etmek için BM önüne geldiklerini kaydederek, "Filistin'de yapılanların tamamı yanlış. Ä°srail devleti ve Filistin topraklarının iÅŸgali en başından beri yanlıştı." dedi.

Ä°srail'in saldırılarının sadece Filistinlilere ve uluslararası hukuka göre suç olmadığını, bunun aynı zamanda Yahudilik kanunlarına göre de suç olduÄŸunu kaydeden Feldman, "YahudiliÄŸe göre bizim devlet kurmamız da kendi devletimize sahip olmamız da baÅŸkalarına eziyet etmemiz de yasak. Bu bir felaket" diye konuÅŸtu. Feldman, aralarında çocuk ve kadınların olduÄŸu masum insanların öldürülmesi ve evlerinin yıkılmasının trajik ve üzüntü verici olduÄŸunu vurgulayarak, tüm insanlığın bu saldırıların durdurulması için ayaÄŸa kalkması gerektiÄŸini ifade etti.

ABD'NÄ°N Ä°SRAÄ°L POLÄ°TÄ°KASINA TEPKÄ°

Ä°srail'in saldırılarını protesto için BM önüne gelen Filistinli kız öÄŸrenciler de farklı inanç ve etnik aidiyetlerden insanlar olarak Filistin halkına destek olmaya geldiklerinin altını çizdi ve Ä°srail'in uluslararası hukuku bir çok defa ihlal ettiÄŸini hatırlattı. ABD'nin her yıl Ä°srail'e 3 milyar dolar yardım gönderdiÄŸine iÅŸaret eden öÄŸrenciler, bu yardımlarla Ä°srail'in Filistinli sivilleri öldürdüÄŸünü söyledi. ÖÄŸrenciler, BM'den Ä°srail'in saldırılarına karşı sesini yükseltmesini ve Gazze halkına yapılanların yanlışlığını kabul etmelerini istediklerini belirtti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.