Sosyal Medya

Dünya

İsrail çocukları hedef aldı

İsrail bu kez Gazze sahilinde oyun oynayan çocukları hedef aldı. Savaş gemisinden fırlatılan füzelere hedef olan dört çocuk hayatını kaybetti. 10 gündür devam eden saldırılarda ölenlerin sayısı 200'ü geçti.



Ä°srail gemisinden atılan bombalar, Gazze kıyısında, gazetecilerin bulunduÄŸu bir otelin hemen yakınlarına düÅŸtü.

Sahilde oyun oynayan dört çocuk hayatını kaybetti. 

Gazze'de basın toplantısı düzenleyen Hamas Sözcücü Sami Ebu Zuhri, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Genel Sekreteri Bak ki Moon'a seslenerek, Filistinli çocukların Ä°srail tarafından öldürülmesi ile ilgili ne düÅŸündüÄŸünü merak ettiÄŸini söyledi. Ebu Zuhri, "Sayın Ban ki Moon, sahilde oyun oynayan çocukların öldürülmesi savaÅŸ suçu deÄŸil midir?" diye sordu. 

Ebu Zuhri, 10 gündür devam eden Ä°srail saldırılarında 43 çocuÄŸun hayatını kaybettiÄŸini söyledi. 

Ebu Zuhri Arap ülkelerine de tepki gösterdi. Arap ülkelerini sessiz kalmakla suçlayan Ebu Zuhri, “Bugün Arap dünyasının Ä°srail’in katliamlarına karşı takındığı sessiz tavrı tarih kara sayfalara yazacak. Mukaddes bir toprak çiÄŸneniyor. KardeÅŸleriniz öldürülüyor. Sizler ise sessiz kalıyorsunuz" dedi. 

Ä°srail ordusu saldırı ile ilgili soruÅŸturma baÅŸlatıldığını ifade etti. Açıklamada saldırıda sivillerin ölümünün hedeflenmediÄŸi ve sivil ölümlerinin 'trajik' olduÄŸu belirtildi.

Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin'deki silahlı grupların sivillerin yoÄŸun olduÄŸu bölgelerden kendilerine saldırı düzenlediÄŸini ve bunun sivilleri tehdit altında bıraktığını söyledi.

Obama 'ateÅŸkes' dedi

ABD BaÅŸkanı Barack Obama, Gazze'deki durum hakkında “Bir ateÅŸkes üzerinde anlaÅŸmaya varılmasına yönelik çabaları desteklemek için tüm diplomatik kaynaklarımızı ve iliÅŸkilerimizi kullanacağız" dedi.

Ä°srail'in roket saldırılarına karşı kendisini savunma hakkı olduÄŸunu söyleyen Obama ÅŸöyle konuÅŸtu:

“Maalesef, Hamas sivillere roket atmaya devam etti ve dolayısıyla çatışmayı uzattı. Dünyadaki hiçbir ülkenin her gün roket atışları altında yaÅŸaması beklenemez. Amerikalıların, üretiminde Ä°srail'e yardım ettiÄŸi Demir Kubbe sisteminin çok sayıda Ä°sraillinin yaÅŸamını kurtarmasından gurur duydum. Ancak son iki hafta içinde, ÅŸiddetten, özellikle de Gazze'de iki ateÅŸ arasında kalan erkek, kadın ve çocuk çok sayıda masum sivilin ölümü ve yaralanmasından hepimizin kalbi kırık”

AB’den orantı vurgusu

AB devlet ve hükümet baÅŸkanlarını bir araya getiren zirvenin Gazze’ye iliÅŸkin sonuç bildirisinde, “AB, Gazze’den Ä°srail’e roket atılmasını ve sivillerin ayrım yapmaksızın hedef alınmasını kınar” ifadesi kullanıldı.

Ä°srail’in bu tür saldırılara karşı kendisini koruma hakkının bulunduÄŸu belirtilerek “Bunu yaparken orantılı ÅŸekilde hareket etmeli ve her zaman için sivillerin korunmasını güvence altına almalı” denildi.

Ölü sayısı 200'ü geçti

Hamas Sözcüsü Ebu Zuhri  Gazze'de ölü sayısının 213'e yükseldiÄŸini, yaralı sayısınında 1530 olduÄŸunu söyledi.

Yaralıların büyük kısmını kadın ve çocuklar oluÅŸturuyor.

Ä°srail hükümeti dün ilan ettiÄŸi ateÅŸkesin ardından Gazze'ye yönelik saldırılara yeniden baÅŸladığını duyurmuÅŸtu.

Ä°srail ordusu Gazze'ye düzenlediÄŸi hava saldırılarında, Hamas Milletvekili Ä°smail el-EÅŸkar'ın ve Hamas Siyasi Büro Üyesi Mahmud ez-Zehhar'ın evlerini vurdu. Ä°ki ev de tamamen yıkıldı. Bu saldırılarda ölen ve yaralanan olmadı.

Ayrıca Gazze Åžeridi'nde bulunan Filistin hükümeti Ä°çiÅŸleri Bakanlığı binası da bombalandı. Bina tamamen yıkıldı.

İsrail'de ilk kayıp

Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları da saldırılara Ä°srail'in AÅŸdod ve AÅŸkelon kentlerine iki füze fırlatarak karşılık verdi.

Ä°srailli güvenlik yetkilileri Gazze'den Erez Sınır Kapısı'na fırlatılan füze nedeniyle bir Ä°srailli sivilin öldüÄŸünü duyurdu. Roket saldırılarında Ä°srail ilk kaybını vermiÅŸ oldu.

Hayatını kaybeden Ä°srailli için Tel Abyad kentinde cenaze töreni düzenlendi.

AteÅŸkes önerisine ret

Ä°slami Cihad Hareketini ardından Hamas’ta ateÅŸkes önerisini kabul etmediklerini resmi olarak Mısırlı yetkililere iletti.

Ä°slami Cihad Hareketi Mısır'ın ateÅŸ önerisini kabul etmediklerini dün  resmi olarak Mısırlı yetkililere iletmiÅŸti.  Ä°slami Cihad Hareketi, ateÅŸkes önerisinin Gazzelilere birÅŸey kazandırmayacağını duyurdu.

Mısır'ın, Gazze Åžeridi'ndeki çatışmaların sona erdirilmesi için sunduÄŸu ateÅŸkes önerisi, dün sabah saatlerinde Ä°srail kabinesi tarafından onaylandı. Mısır'ın önerisi, Ä°srail ve Hamas'a salı sabahı 09.00'dan itibaren ateÅŸkes uygulamaları yönünde çaÄŸrıda bulunuyordu.

Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas da Mısır'ın ateÅŸkes giriÅŸimini desteklediÄŸini açıkladı.

Kahire yönetiminin önerdiÄŸi ateÅŸkes karadan, denizden ve havadan gerçekleÅŸecek bombardımanın önüne geçmeyi hedefliyor. AteÅŸkes ayrıca sınır kapılarının açılarak sivillerin güvenli geçiÅŸinin teminatının saÄŸlanmasını içeriyor. Hamas ise Ä°srail'in Gazze'ye saldırmaması, Batı Åžeria'da Filistinlilere yapılan saldırıların durdurulması, Ä°srail'in takas sonucu serbest bıraktıktan sonra tekrar gözaltına aldığı tutukuluları serbest bırakması ve Gazze ablukasının kaldırılması gibi ÅŸartlar yerine getirilmeden ateÅŸkesi kabul etmeyeceÄŸini ilan etti.

'DüÅŸmanla savaşımız ÅŸiddetlenecek'

Hamas'ın silahlı kanadı Ä°zzeddin Kassam Tugayları, "Medyada gördüÄŸümüz ateÅŸkes haberleri konusunda hiç kimse bize resmi ya da gayriresmi bir teklifte bulunmadı. Fakat teklifin içeriÄŸi doÄŸruysa, bu teslim olmak ve diz çökmek anlamına gelir ki biz bunu derhal reddediyoruz" açıklamasını yaptı. Tugay "DüÅŸmanla savaşımız ÅŸiddetlenecektir" diye ekledi.

Al Jazeera muhabiri bu açıklamadan sonra Ä°zzeddin Kassam Tugayları'nın Nakab'ın batısı ve AÅŸkelon'a üç füze fırlattığını söyledi. Kassam Tugayları, AÅŸdod'a sekiz Grad füzesi attığını açıkladı.

Hamas Sözcüsü Fevzi Barhum, "Kapsamlı bir anlaÅŸma saÄŸlanamadan ateÅŸkes yapmayı reddediyoruz. SavaÅŸ zamanında önce ateÅŸi kesip sonra müzakere etmezsiniz" dedi. Hamas olarak bu konuda resmi bir teklif almadıklarını söyleyen Barhum, "DireniÅŸ silahları kırmızı çizgimizdir" ifadesini kullandı.

Mursi krizi sonlandırmıştı

Kasım 2012'de Gazze'de 167 Filistinlinin öldüÄŸü Savunma Sütunu Operasyonu'nunda Ä°srail fosforlu gaz kullanmıştı. Hamas'ın askeri kanadının lideri Ahmed Caberi’nin yaÅŸamını yitirmesiyle ÅŸiddetlenen çatışmalar sekiz gün sürmüÅŸtü.

YaÅŸanan kriz dönemin Mısır CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi'nin arabuluculuÄŸunda çözüme kavuÅŸmuÅŸtu. Mursi'nin ateÅŸkes için yürüttüÄŸü diplomasi Türkiye'nin de desteÄŸini almıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.