Sosyal Medya

Coğrafyamız

Gazze'de ölü sayısı 200'ü geçti

İsrail'in 7 Temmuz'dan beri sürdürdüğü saldırılarda ölenlerin sayısı 202'ye yükseldi. İsrail gece de Hamas'ın Milletvekili İsmail el-Eşkar ve Hamas kurucularından Mahmud ez-Zehhar'ın evlerini vurdu.



Ä°srail hükümeti ateÅŸkesin ardından Gazze'ye yönelik saldırılara yeniden baÅŸladığını ilan etti. Bu açıklamanın ardından Gazze'ye 10 ayrı roket saldırısı düzenlendi. 

Ä°srail ordusu Gazze'ye düzenlediÄŸi hava saldırılarında, Hamas Milletvekili Ä°smail el-EÅŸkar'ın ve Hamas Siyasi Büro Üyesi Mahmud ez-Zehhar'ın evlerini vurdu. Ä°ki ev de tamamen yıkıldı. Bu saldırılarda ölen ve yaralanan olmadı. 

Ayrıca Gazze Åžeridi'nde bulunan Filistin hükümeti Ä°çiÅŸleri Bakanlığı binası da bombalandı. Binada ciddi hasar meydana geldi.

Gazze'de görevini fiili olarak yürüten eski Filistin hükümeti SaÄŸlık Bakanlığı Sözcüsü EÅŸref el-Kudra, Ä°srail'in gece düzenlediÄŸi hava saldırılarında 2 Filistinlinin öldüÄŸünü, 20 kiÅŸinin de yaralandığını açıkladı.

Kudra, Ä°srail ordusunun, 7 Temmuz'dan bu yana Gazze'de 202 kiÅŸiyi öldürdüÄŸünü, bin 520 kiÅŸiyi de yaraladığını söyledi. 

İsrail'de ilk kayıp

Kassam Tugayları da saldırılara Ä°srail'in AÅŸdod ve AÅŸkelon kentlerine iki füze fırlatarak karşılık verdi.

Ä°srailli güvenlik yetkilileri Gazze'den Erez Sınır Kapısı'na fırlatılan füze nedeniyle bir Ä°srailli sivilin öldüÄŸünü duyurdu. Son bir haftadır süren roket saldırılarında Ä°srail ilk kaybını vermiÅŸ oldu.

Duyurunun ardından Ä°srail savaÅŸ uçakları Gazze'nin doÄŸusuna saldırı düzenledi. 

Öte yandan Ä°slami Cihad Hareketi Mısır'ın ateÅŸ önerisini kabul etmediklerini resmi olarak Mısırlı yetkililere ilettiklerini açıkladı. Açıklamada, ateÅŸkes önerisinin Gazzelilere birÅŸey kazandırmayacağı ifade edildi. Kassam Tugayları da Ä°srail'i füzelerle vurmaya devam edeceÄŸini duyurdu. 

Mısır'ın, Gazze Åžeridi'ndeki çatışmaların sona erdirilmesi için sunduÄŸu ateÅŸkes önerisi, sabah saatlerinde Ä°srail kabinesi tarafından onaylandı. Mısır'ın önerisi, Ä°srail ve Hamas'a salı sabahı 09.00'dan itibaren ateÅŸkes uygulamaları yönünde çaÄŸrıda bulunuyordu.

Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas da Mısır'ın ateÅŸkes giriÅŸimini desteklediÄŸini açıkladı. 

Kahire yönetiminin önerdiÄŸi ateÅŸkes karadan, denizden ve havadan gerçekleÅŸecek bombardımanın önüne geçmeyi hedefliyor. AteÅŸkes ayrıca sınır kapılarının açılarak sivillerin güvenli geçiÅŸinin teminatının saÄŸlanmasını içeriyor. Hamas ise Ä°srail'in Gazze'ye saldırmaması, Batı Åžeria'da Filistinlilere yapılan saldırıların durdurulması, Ä°srail'in takas sonucu serbest bıraktıktan sonra tekrar gözaltına aldığı tutukuluları serbest bırakması ve Gazze ablukasının kaldırılması gibi ÅŸartlar yerine getirilmeden ateÅŸkesi kabul etmeyeceÄŸini ilan etti.

'DüÅŸmanla savaşımız ÅŸiddetlenecek'

Hamas'ın silahlı kanadı Ä°zzeddin Kassam Tugayları, "Medyada gördüÄŸümüz ateÅŸkes haberleri konusunda hiç kimse bize resmi ya da gayriresmi bir teklifte bulunmadı. Fakat teklifin içeriÄŸi doÄŸruysa, bu teslim olmak ve diz çökmek anlamına gelir ki biz bunu derhal reddediyoruz" açıklamasını yaptı. Tugay "DüÅŸmanla savaşımız ÅŸiddetlenecektir" diye ekledi.

Al Jazeera muhabiri bu açıklamadan sonra Ä°zzeddin Kassam Tugayları'nın Nakab'ın batısı ve AÅŸkelon'a üç füze fırlattığını söyledi. Kassam Tugayları, AÅŸdod'a sekiz Grad füzesi attığını açıkladı.

Hamas Sözcüsü Fevzi Barhum, "Kapsamlı bir anlaÅŸma saÄŸlanamadan ateÅŸkes yapmayı reddediyoruz. SavaÅŸ zamanında önce ateÅŸi kesip sonra müzakere etmezsiniz" dedi. Hamas olarak bu konuda resmi bir teklif almadıklarını söyleyen Barhum, "DireniÅŸ silahları kırmızı çizgimizdir" ifadesini kullandı.

'AnlaÅŸma bizi ilgilendirmiyor'

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri Mısır’ın sunduÄŸu ve Ä°srail’in kabul ettiÄŸi ateÅŸkes plan konusunda kendileriyle görüÅŸülmediÄŸini söyledi.

Ebu Zuhri, Al Jazeera’ye ÅŸöyle konuÅŸtu: ‘Mısır ateÅŸkes inisiyatifi olarak isimlendirilen ÅŸeyi herhangi bir biçimde görmedik. Bu ateÅŸkes önerisinden medya yoluyla haberimiz oldu. Dolayısıyla biz bu konudaki istiÅŸarelerin bir parçası olmadık. Belli ki Ä°srail dahil tüm taraflar görüÅŸmeler yaptı ve Hamas bunun dışında tutuldu. AteÅŸkes anlaÅŸmasında fikrimizi sorulmadığından dolayı anlaÅŸmanın uygulaması bizi ilgilendirmiyor.

Hamas Sözcüsü direniÅŸin ortaya koyduÄŸu ÅŸartlar kabul edilmedikçe ateÅŸkesi kabul etmeyeceklerini de dile getirdi.

Zuhri, Filistin Yönetimi’nin Mısır’ın ateÅŸkes planını kabul ettiÄŸini açıklaması konusunda ise, ‘Filistin yönetiminin tutumu baÅŸtan beri belli.  Yönetim direniÅŸe karşı ve direniÅŸin bütün ÅŸartlarını reddediyor. Dolayısıyla ÅŸu anda sadece ateÅŸkesten söz etmek istiyor’ dedi. 

Toplantı öncesi roket saldırısı

Ä°srail Güvenlik Kabinesi, ateÅŸkesi görüÅŸmek üzere salı sabahı 7'de bir araya gelmiÅŸti. Toplantı öncesinde Mısır topraklarından, Ä°srail'in sahil kenti Eilat'a roket saldırısı düzenlendi. Saldırıda dört sivil yaralandı. 

Arap BirliÄŸi'nden ateÅŸkese destek

Mısır'ın ateÅŸkes önerisi, Kahire'de Ä°srail'in operasyonlarını tartışmak üzere gerçekleÅŸecek Arap BirliÄŸi dışiÅŸleri bakanları toplantısının hemen öncesinde geldi. Basına kapalı gerçekleÅŸen toplantı öncesi konuÅŸan Arap BirliÄŸi Genel Sekreteri Nebil Arabi, "Dünya savaÅŸ suçları iÅŸleyen Ä°srail sömürgeciliÄŸinin gerçek yüzüne ÅŸahit oluyor" dedi.

Toplantıya katılan liderler Mısır'ın her iki tarafa ateÅŸkes çaÄŸrısını ve Filistin'in 'uluslarası koruma' talebini desteklediklerini açıkladı.

'Hamas'ın saldırıları affedilemez'

ABD BaÅŸkanı Barack Obama, her yıl Beyaz Saray'da düzenlenen iftar etkinliÄŸinin ardından, Mısır'ın Gazze'de ateÅŸkes teklifini 'umut verici' olarak deÄŸerlendirdi. Gazze'de sivillerin ölmesinin ise bir trajedi olduÄŸunu söyledi.

Ancak Hamas'ın Ä°srail'e roket saldırılarının 'affedilemez' olduÄŸunu söyleyen Obama, "Açıkça söylemek istiyorum ki hiçbir ülke vatandaÅŸlarına rasgele roketler atılmasını kabul edemez. Bu bakımdan Hamas'ın bu affedilemez saldırılarına karşı Ä°srail kendini koruma hakkına sahiptir" dedi.

AteÅŸkes çaÄŸrısını deÄŸerlendiren ABD Hükümet Sözcüsü Jan Psaki de, "Mısır'ın ateÅŸkes çaÄŸrısını memnuniyetle karşılıyor, bu çabanın mümkün olduÄŸunca çabuk bir biçimde tarafları sakinleÅŸtirmesini umuyoruz" dedi.

Ä°srail'in Gazze'ye yönelik bir haftasını dolduran saldırılarında ÅŸimdiye kadar 192 kiÅŸi öldü, bin 410 kiÅŸi yaralandı. Saldırılarına baÅŸladığı günden bu yana Ä°srail tarafında ölen olmadı.

Ä°srail ordusu, saldırıların baÅŸladığı 8 Temmuz’dan bu yana 800'den fazla roketin fırlatıldığını ve bin 300'den fazla hedefin vurulduÄŸunu açıklamıştı. 

Hamas GSM frekansına sızdı

Hamas’ın askeri kanadı Ä°zzeddin Kassam Tugayları pazartesi günü Ä°srail Onuncu Kanalı ve bir cep telefonu ÅŸirketinin sistemlerine sızdığını ve Ä°srail halkına mesaj gönderdiÄŸini açıkladı.

Kassam Tugayları açıklamasında, GSM ÅŸirketinin hattını kullanarak yüz binlerce Ä°srailliye kısa mesaj gönderdiÄŸini söyledi. Kassam’ın açıklamasına göre mesajlarda Ä°srail halkına, yaÅŸadıkları korkunun sorumlusunun Ä°srail hükümeti olduÄŸu söylendi.

Ä°srail 10. Kanalı, Hamas’ın yayınlarına sızdığını ve Kassam Tugayları’nın hazırladığı Ä°srail halkına yönelik görüntülü bir mesajı yayınladığını bildirdi. Mesajda savaşı Ä°srail hükümetinin istediÄŸi söylendi.

Kassam Tugayları mesajında Ä°srail halkına, hükümetlerinin ÅŸartlarını kabul etmemesi durumunda sığınaklarda daha uzun süreli kalabilecekleri uyarısında bulundu.

Ekrana yazılı olarak yansıyan mesajda Arapça ve Ä°branice olarak ‘Çocuklarınız bizim çocuklarımızdan daha deÄŸerli deÄŸil’ ifadeleri yer aldı.

'Barışa İsrail engel'

Gazze yönetiminin eski baÅŸbakanı Ä°smail Haniye, "Filistin’in kahraman evlatları dik duruÅŸunuz ve sabrınız için sizlere teÅŸekkür ediyorum. Halkımızın ve bizim başımızı eÄŸdirmediniz" dedi.

Önemli bir süreçten geçildiÄŸini ifade eden Haniye, "Kassam'ın direniÅŸini görüyorsunuz. KuÅŸatma, Filistinlilerin güç ve kudretini yıkamadı. KuÅŸatma bozguna uÄŸradı. Hamas ve savaÅŸçılarının gücü bir hareketin, bir kesimin veya grubun gücü deÄŸil. Tüm Filistin halkının gücüdür. Kendisi için deÄŸil; Kudüs için, Batı Åžeria için, Gazze için ve tüm Filistin için savaşıyor" diye konuÅŸtu.

Ä°srail'in uygulamalarının barışın önündeki engel olduÄŸuna vurgulayan Haniye ÅŸu sözleri söyledi: 

"Dünya, savaşı bizim baÅŸlatmadığımızı anlamalı. Bu savaşı biz baÅŸlatmadık. Her damla kan bizim için çok pahalı ve azizdir. Bu dökülen kanlar davamıza daha da sarılmamızı saÄŸlıyor. GörüÅŸmeler ve bazı kardeÅŸ ülkelerin giriÅŸimleri var. Halid MeÅŸal ve diÄŸer arkadaÅŸlarımız dışarıda çalışmalarını devam ettiriyor. Sorun durmakta ve sakinleÅŸmekte deÄŸil. Sorun Gazze’nin mevcut durumunda. KuÅŸatma, bombalama, öldürme, baskı ve tutuklamalar devam ediyor. Gazze’de çalışan iÅŸçilerin hak ediÅŸleri aylardır Ä°srail düÅŸmanı tarafından engelleniyor. Burada yaÅŸayan insanlar beÅŸ kuruÅŸ almadan yaÅŸamaya çalışıyor. Sorun bu sancının her Filistinlinin evine yaydığı acıdadır. Bu boÄŸucu kuÅŸatmanın bitmesi gerekiyor. Kudüs’te devam eden tutuklamaların bitmesi gerekiyor. Ä°srail'in bu uygulamaları barışa engeldir."

Mursi krizi sonlandırmıştı

Kasım 2012'de Gazze'de 167 Filistinlinin öldüÄŸü Savunma Sütunu Operasyonu'nunda Ä°srail fosforlu gaz kullanmıştı. Hamas'ın askeri kanadının lideri Ahmed Caberi’nin yaÅŸamını yitirmesiyle ÅŸiddetlenen çatışmalar sekiz gün sürmüÅŸtü.

YaÅŸanan kriz dönemin Mısır CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi'nin arabuluculuÄŸunda çözüme kavuÅŸmuÅŸtu. Mursi'nin ateÅŸkes için yürüttüÄŸü diplomasi Türkiye'nin de desteÄŸini almıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.