Sosyal Medya

YaÅŸam

'Türkiye Sünnicilik yapmamalı'

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Irak ve Suriye'de yaşananlara karşı 'Türkiye'nin hakem rolünü asla yitirmemesi ve Sünni-Şii ikileminde taraf almaması gerektiğini' söyledi.



Ankara’da Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığının iftar yemeÄŸinde konuÅŸan Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Mehmet Görmez, Orta DoÄŸu’da yaÅŸanan geliÅŸmelere, kurumunun özerklik tartışmalarına ve Ayasofya Camii’nin ibadete açılması konusuna deÄŸindi.

Türkiye'nin Irak ve Suriye’de yaÅŸananlara karşı tarafsızlığını asla kaybetmemesi gerektiÄŸinin altını çizen Mehmet Görmez, “Türkiye asla hakem rolünü kaybetmemelidir. Yani tarihte Ä°slam, Müslümanların o ana kitlesini teÅŸkil eden Ehli Sünnet yolunda olabilir ama hiçbir zaman Sünnicilik yaparak Sünni-Åžii ikileminde ihtilafın bir tarafında yer alma lüksüne sahip deÄŸildir” dedi.

Suriye ve Irak'ta yaÅŸananları sadece ‘mezhep çatışmaları’ olarak okumanın da yanlış olacağını söyleyen Mehmet Görmez, bu olayların daha ziyade ‘dinle hayat arasında iliÅŸki kuramayanların tamamen yanlış din anlayışından kaynaklandığını’ ifade etti.

Türkiye’nin yüzde 99,2’si Müslüman

Mehmet Görmez, baÅŸkanlık olarak bir senedir üzerinde çalıştıkları 21 bin 600 kiÅŸilik ‘Türkiye'de Dini Hayat AraÅŸtırması’nın tamamlandığını söyledi.

AraÅŸtırmayı Türkiye Ä°statistik Kurumu’nun (TÜÄ°K) kendi uzmanlarıyla yaptığını söyleyen Görmez, “Biz hiçbir yorum yapmadık. Bütün verileri, ham verileri buraya kaydettik. Hiçbir yorum yapmadan, yorumu daha çok bu konuda çalışacak bilim adamlarına, ilahiyatçılara bıraktık. Ama kendimiz ayrıca kurumsal olarak bunun üzerinde toplantılar yaparak, gerekli dersleri çıkarmaya çalışacağız” dedi.

“Bu ülkenin yüzde 99'u Müslüman diye bir yargı vardı. Bu artık genel geçer bir yargı ve aynı zamanda bilimsel olarak da ortaya konulan bir yargıya dönüÅŸtü. Yüzde 99,2 en üst kimlik ve aidiyet olarak kendisini Müslüman olarak ifade ediyor” dedi.

Kurumun özerkliÄŸi

“Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığının daha özerk bir kurum olması gerektiÄŸini” savunan Görmez, “Hem dini ve ilmi bakımdan hem de idari bakımdan özerk bir kuruluÅŸ olması, anayasal bir kuruluÅŸ olma özelliÄŸini devam ettirerek ama daha özerk bir kuruluÅŸ olmasının önemli olduÄŸunu düÅŸünüyorum" dedi.

Gazze’de bir ramazan klasiÄŸi

Gazze’de yaÅŸananların artık bir ramazan klasiÄŸi haline geldiÄŸini söyleyen Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı, “Gazze'ye yönelik bu acımasız ve zalimce saldırıyı kabul etmek mümkün deÄŸil. Masum sivil insanlar, oruçlu, iftar, sahur vakitlerinde, içlerinde çoÄŸunlukla kadın ve çocuklar ve daha ne olacağı belli deÄŸil. Bütün bunlar yaralarımızı çok daha derinleÅŸtiriyor" dedi.

Ayasofya’nın ibadete açılması

Ayasofya'nın ibadete açılmasına yönelik tartışmalara iliÅŸkin soruya, Görmez ÅŸu yanıtı verdi:

"Bu konu tek başına ele alınabilecek bir konu deÄŸil aslında çok yönlü bir konu. Ama Türkiye'de vatandaÅŸlarımızın büyük bir kısmının böyle bir talebi yabana atılacak bir talep deÄŸil. Yani 'BeÅŸ asır bu topraklarda özgürce içinde ibadet ettiÄŸimiz bir mabedimizdir. Biz burada ibadet edeceÄŸiz' diyorlarsa yabana atılacak bir ÅŸey deÄŸil."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.