Sosyal Medya

Coğrafyamız

Siyasi çözüm umudu tükendi

Filistin ile İsrail arasında yıllardır devam eden çatışmalar son günlerde dramatik bir boyut kazandı. Filistinliler, siyasi çözüm umudunu kaybetti. Ortadoğu'da gerilimin yeniden artmasının arka planında neler yatıyor?



Gazze'den Ä°srail'i hedef alan füzelere misillemede bulunan Ä°srail, Filistinlilerin üzerine adeta bomba yaÄŸdırıyor. Saldırılarda ÅŸu ana kadar 160 Filistinli öldü, bin 100'ü de yaralandı. Son olarak 2012'de ÅŸiddetini artıran çatışmalar, barış görüÅŸmeleri sayesinde kesilmiÅŸti.

Filistinliler ve Ä°srailliler, son çatışmaların nedenlerini farklı bakış açılarıyla yorumluyor. Ä°srailliler, üç gencin kaçırılarak öldürülmesini Hamas'a mal ederek, saldırıların haklı gerekçelere dayandığını ileri sürüyorlar. Filistinliler ise 16 yaşındaki bir Filistinli gencin katledilmesini Ä°srail'e yönelik füze saldırıları için bir gerekçe olarak görüyorlar.

Amaç misilleme mi

Ä°srail Herzliya AraÅŸtırma KuruluÅŸu'nda güvenlik uzmanı olarak görev yapan Shaul Shay, Gazze'ye düzenlenen operasyonların Hamas'ın Ä°srail topraklarına yönelik füze saldırılarına karşılık olarak gerçekleÅŸtirdiÄŸini belirtiyor.

Filistin insan hakları örgütü Badil adına çalışan hukukçu Rania Madi ise bu görüÅŸe katılmıyor. Ä°srail'in, üç Yahudi gencin intikamını almak için Gazze'yi bombaladığını ileri süren Madi, Ä°srail ordusunun yüzlerce masum insanı tutukladığını, evleri bombaladığını belirterek, bu yaÅŸananlardan Filistin Özerk Yönetimi'ni sorumlu tutuyor.

Gazze El Ezher Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi dersleri veren Usama Antar ise bölgedeki yaÅŸam koÅŸullarının Filistinlileri Hamas'a sempati duymaya zorladığını savunarak ÅŸöyle konuÅŸuyor: "Kimse bu koÅŸullarda yaÅŸamaya razı olmaz. Sekiz yıldır çok ağır koÅŸullarda yaşıyoruz. Hayvan muamelesi görüyoruz. Sadece yem veriyorlar, baÅŸka yaptıkları bir ÅŸey yok. Bölgemizi terk etmemiz yasak. Hayvanat bahçesindeki hayvanlar gibiyiz."

Antar ve Madi, Hamas'ın kaybettiÄŸi politik etkisini yeniden kazanmak için Ä°srail'e füze saldırılarında bulunduÄŸu tezine karşı çıkıyorlar. Ä°kisi de mücadelenin salt Hamas veya diÄŸer islami örgütlenmeler tarafından yapıldığına inanmıyor.

'El Fetih de destekliyor'

Seküler yapıdaki El Fetih üyelerinin de füze saldırılarını desteklediklerini ifade eden siyaset bilimci Usama Antar sözlerini ÅŸöyle sürdürüyor: "Elbette karşılıklı olarak birbirini vurmak akıllıca bir iÅŸ deÄŸil. En akıllıca olanı bu savaÅŸa derhal bir son vermek ve politik çözüm bulmak olurdu. Ama Ä°srail sürekli bombalıyor. Bu nedenle birçok Filistinli füze saldırılarını direniÅŸ olarak deÄŸerlendiriyor. Bize saldırılıyorsa, diÄŸerleri de saldırıya maruz kalsınlar. Biz acı çekiyorsak, diÄŸerleri de çeksin. Bu konuda Filistinliler hemfikir. Bu, Gazze Åžeridi'ndeki Filistinlilerin de birer insan olduÄŸu ve acı çekmek istemediÄŸine dair bir mesajdır."

Usama Antar

Hem Antar hem de Madi, savaşın bir an önce sona ermesini istiyorlar. Ancak Madi Filistin Ulusal Yönetimi'ni suçluyor ve ekliyor: "Sosyal medyada çok aktifim. Orada eÄŸitimli insanlarla görüÅŸüyorum. Mesela avukatlar ya da insan hakları savunucuları. Hepsi Filistin Özerk Yönetimi'ni suçluyor. BirçoÄŸu solcu ve Hamas'a karşı. Ama direniÅŸi destekliyorlar"

Filistin yönetimine suçlama

Antar, bunun Filistin Özerk Yönetimi'nin Ä°srail karşısında sergilediÄŸi kararsız politika nedeniyle ÅŸimdilik mümkün olmayacağını belirterek ÅŸöyle devam ediyor: "Abbas'ın bir an önce Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne üyelik baÅŸvurusunu imzalamasını bekliyoruz. Filistinliler bu anlaÅŸmayı imzalamadıkları sürece Ä°srail savaÅŸ suçu iÅŸlemeye devam edecek. Ä°srail füzelerini insanların ve evlerin üzerine yaÄŸdırmayı sürdürecek. Çatışmalar dozunu arttırdıktan sonra 300'den fazla ev bombalandı. EÄŸer Ä°srail, bunların hesabını vereceÄŸini bilse bu tür savaÅŸ suçları iÅŸlemekten vazgeçer. Netanyahu ve hükümeti Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden korkuyor. Bu durum onları Gazze'deki insanlara karşı bu denli acımasız biçimde ezmelerine engel olacaktır."

Ancak uzmanlar konunun bu boyuta taşınmaması için Abbas'ın üzerinde baskı kurulduÄŸunu belirtiyorlar. Durum böyle olunca çok sayıda Filistinli'nin politik çözüme olan güveni de sarsılıyor. Sonunda kazanan taraf Hamas oluyor. Çünkü diplomasinin sonuçsuz kaldığına inananlar tek çözümü ÅŸiddette görüyorlar.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.