Coğrafyamız
Irak'ta meclis oturumu 30 dakika sürdü
Irak'ta 30 Nisan'daki seçimlerin ardından ikinci kez yapılan parlamento oturumu 30 dakikadan kısa bir sürede herhangi bir ilerleme sağlanamadan sona erdi. Oturumlara 15 Temmuz'da devam edilecek.
30 Nisan seçimlerinden sonra 1 Temmuz'da yapılan ve toplantı yeter sayısına ulaşılamadığı için ertelenen ilk oturuma kaldığı yerden devam edildi. Ancak oturum görüÅŸmelerde herhangi bir ilerleme saÄŸlanamadan sona erdi.
Seçimlerin ardından toplanan parlamentoda yeni baÅŸbakan, cumhurbaÅŸkanı ve meclis baÅŸkanının belirlenmesi gerekiyor.
Pazar günü Sünni blokların meclis baÅŸkanlığı için Salim Cuburi üzerinde anlaÅŸmasının ardından oturumda en azından bu makam için oylamanın yapılması bekleniyordu.
Ancak meclisin en yaÅŸlı üyesi sıfatıyla geçici meclis baÅŸkanlığı koltuÄŸunda oturan Mehdi El Hafız, adaylar konusunda herhangi bir anlaÅŸma saÄŸlanamadığı için oturumu 15 Temmuz Salı gününe erteledi.
Böylelikle meclisin pazar günkü oturumu sadece 30 dakika sürdü.
Kürt bölgesinden milletvekilleri Erbil'den BaÄŸdat'a yapılan uçak seferlerinde kum fırtınası sebebiyle yaÅŸanan gecikmelerden dolayı parlamentonun oturumuna katılamadılar.
Nuceyfi aday deÄŸil, Maliki vazgeçmiyor
Irak’ın en önemli Sünni siyasetçilerinden Usame Nuceyfi, meclis baÅŸkanlığına yeniden aday olmayacağını açıklamış, “DeÄŸiÅŸim diyorsak, fedakarlık etmek durumundayız” demiÅŸti.
Iraklı Åžii lider ve din adamı Mukteda Sadr da, pazar günü BaÅŸbakan Nuri Maliki liderliÄŸindeki Kanun Devleti Koalisyonu’na baÅŸbakanlık için Maliki dışında 'uygun bir aday' gösterme çaÄŸrısı yapmıştı.
Kürt yönetimi lideri Mesut Barzani de, Irak BaÅŸbakanı Maliki'yi “Irak'ın ve Iraklıların geleceÄŸini tehdit edenler, Iraklıları yeni bir diktatörlük rejimine mahkum etmeye çalışanlardır" sözleriyle eleÅŸtirmiÅŸ, Maliki’nin üçüncü dönemde de koltukta oturmasını kabul etmeyeceklerini belirtmiÅŸti.
Ä°ç karışıklığın arttığı Irak'ta mezhepçi politikalarla ülkeyi bölmekle suçlanan BaÅŸbakan Nuri Maliki ise üçüncü dönem baÅŸbakanlık iddiasından asla vazgeçmeyeceÄŸini söylemiÅŸti.
Hükümet hesapları
Seçimlerde Maliki’nin liderliÄŸini yaptığı Kanun Devleti 92 milletvekili çıkardı. Maliki’nin aday olduÄŸu BaÄŸdat’ta aldığı kiÅŸisel oy sayısı da 721 bin. Bu rakam Irak’ta Saddam Hüseyin rejimi yıkıldıktan sonra yapılan seçimlerde herhangi bir politikacının bugüne kadar aldığı oylardan, hatta Maliki’nin 2010 yılında aldığı 622 bin oydan daha fazla.
Irak’ta hükümet kurmak için 328 sandalyeli mecliste en az 163 ‘evet’ oyu gerekiyor. Irak Anayasası'na göre, seçimlere itiraz sonuçları da açıklandıktan sonra -ki bu henüz yapılmadı- meclisin toplanarak üçte iki çoÄŸunlukla önce cumhurbaÅŸkanını seçmesi gerekiyor. Seçilen cumhurbaÅŸkanı da en çok oy olan parti liderini hükümeti kurmakla görevlendiriyor.
Irak’ta uzun süredir devam eden kaos, Irak-Åžam Ä°slam Devleti’nin (IŞİD) 10 Haziran Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul’u ele geçirmesi ve diÄŸer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da ÅŸiddetlendi.
IŞİD’in bölgeye düzenlediÄŸi saldırının ardından Irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmiÅŸti.
Örgüt, güçlü bir direniÅŸle karşılaÅŸmadan kısa süre içinde ülkenin kuzeyinde geniÅŸ bir bölgeyi ele geçirmeyi baÅŸarmıştı.
IŞİD 10 Haziran’da Musul’u ele geçirdikten sonra Fırat ve Dicle nehirleri çevresinde de etkinliÄŸini büyük ölçüde artırdı ve Suriye ile Irak arasındaki sınırı fiilen ortadan kaldırdı.
Henüz yorum yapılmamış.