Sosyal Medya

Coğrafyamız

Ankara-Erbil arasında petrol trafiği

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Enerji Bakanı Aşti Havrami pazartesi günü Türkiye'ye geliyor. Havrami'nin Ankara'da gerçekleştireceği görüşmelerin ana gündemi ise petrol.



Al Jazeera'ye konuÅŸan Enerji Bakanlığı yetkilileri Havrami'nin geliÅŸini doÄŸruladı ancak ziyaretin içeriÄŸi ile ilgili bilgi vermedi.

Bölgesel Kürt Yönetimi'nde yayın yapan ve Mesut Barzani'ye yakınlığı ile bilinen Rudaw kanalı ise AÅŸti Havrami ile beraber Bölgesel Yönetim'in BaÅŸbakan Yardımcısı Kobat Talabani ve Maliye Bakanı Rebaz Muhammedin de Ankara'ya geleceÄŸini yazdı.

Rudaw'a göre,  Kürt bakanlar yaklaşık bir aydır Türkiye üzerinden satılan ve Halk Bank'ta biriken petrol parasını alıp Erbil'e dönecekler. 

Dört imza gerekiyor

Son olarak 26 Haziran'da Türkiye'yi ziyaret eden Barzani, BaÅŸbakan ErdoÄŸan ile bir araya gelmiÅŸti. [FotoÄŸraf: AA]

Bölgesel Kürt Yönetimi ile yapılan anlaÅŸma gereÄŸi  bankada biriken petrol gelirlirlerinin alınabilmesi için BaÅŸbakan Neçirvan Barzani, BaÅŸbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Maliye Bakanı Rebaz Muhammed ve Enerji Bakanı AÅŸti Havrami'nin imzası gerekiyor.

Kuzey Irak topraklarından çıkarılıp Türkiye üzerinden sevk edilen ilk petrolün parası 23 Haziran’da Halkbank'a yatırıldı. Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'tan sevk edilen ve Ceyhan'da depolanan petrolün 2,6 milyon varile kadar çıktığını, günlük 120 bin varil civarında bir sevkiyat gerçekleÅŸtiÄŸini ifade etti. Yıldız o tarih itibariyle 97 milyon dolarlık Kürt petrolünün satıldığını ve bu miktarın 93 milyon dolarının Halk Bank'taki hesaba yatırıldığını söyledi.

Bağdat-Erbil arasında petrol gerilimi

Kuzey Irak’tan çıkarılan petrol yasal statü olarak Irak petrolü sayılıyor. Irak Anayasası’na göre Kürtlerin Irak içindeki nüfus oranı göz önünde bulundurularak Irak topraklarında çıkarılan petrol gelirlerinin ancak yüzde 17’si Kürt Yönetimi’ne veriliyor. Fakat Erbil-BaÄŸdat arasında Kürt petrolünün BaÄŸdat’ın onayı olmaksızın dışarıya satılması ile ilgili ortaya çıkan gerginlikten sonra Maliki Hükümeti Irak petrollerinden Kürtlere verilmesi gereken yüzde 17’lik payı kesti. Kuzey Irak’tan çıkarılıp Türkiye üzerinden satılan petrolün Halk Bank’ta toplanan parasının dağılım oranı konusunda Türkiye ile Kürt Yönetimi arasında nasıl bir protokolün izleneceÄŸi ise net deÄŸil.

IŞİD’in 10 Haziran’da Irak’ın en büyük ikinci kenti Musul’u alması ve BaÄŸdat’a 60 km yakındaki bölgelere kadar birçok yeri ele geçirmesi sonrasında merkezi yönetimin Sünni bölgelerde denetimi kaybetmesi sonrasında Erbil-BaÄŸdat gerginliÄŸi daha da derinleÅŸti. Kürt Yönetimi’ne baÄŸlı peÅŸmergeler Kerkük’teki petrol kuyularının bulunduÄŸu alanlarda tam kontrolü saÄŸlarken, Kürt yetkililer bu alanlardan artık çekilmeyeceklerini ilan etti. BaÄŸdat ise Kürtleri petrol bölgelerini yasal olmayan yollarla ele geçirmekle suçluyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.