Sosyal Medya

Coğrafyamız

Gül'den İsrail'e uyarı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail'i Gazze'ye yönelik hava saldırılarını durdurmaya çağırdı. Gül, "İsrail kara harekâtı yapmaya kesinlikle tevessül etmemelidir" dedi. Gül, İsrail ve Filistin arasında barış müzakerelerinin de tekrar başlamasını istedi.



CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül Ä°srail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları konusunda önce yazılı bir açıklama yaptı, ardından Cuma namazı çıkışında sözlü mesaj verdi. Gül Ä°srail'in, Ä°slam dünyasında yaÅŸanan karmaÅŸayı fırsat bildiÄŸini savundu: 

"Maalesef birkaç gündür Ä°srail bu boÅŸluktan istifade edercesine Filistinlileri bombalamakta ve tam dünyanın gözü önünde masum insanları öldürmekte. Bunu çok tehlikeli bir geliÅŸme olarak görüyorum ve bu saldırıların bir an önce durması için çaÄŸrı yapıyorum. Ä°srail’in bir kara operasyonuna hazırlandığını görüyoruz. Kesinlikle buna tevessül etmemesi konusunda ikaz ediyorum. Bunun çok tehlikeli geliÅŸmeler oluÅŸturacağını ve bölgede nefret tohumları ekeceÄŸini söylüyorum. BaÅŸta BirleÅŸmiÅŸ Milletler ve bölge ülkeleri olmak üzere tüm kesimleri istiÅŸareye davet ediyorum."

Ä°srail ile iliÅŸkiler

Gül'e, son saldırıların Türkiye ile Ä°srail arasındaki iliÅŸkileri nasıl etkileyeceÄŸi de soruldu:

"Öncelikle bu saldırıların durdurulması gerekir, bunlar nefret tohumları ekmektedir ve bu saldırılar sonu alınmaz bir kaosa gebedir. Bizim vizyonumuz iki devletin yanyana yaÅŸayacağı bir barış sürecinin baÅŸlamasıdır. Aslında buna daha fazla önem verilseydi mesafe katedilirdi. Ä°kili iliÅŸkilerimiz en düÅŸük seviyededir, yapılacak olan ÅŸey uluslararası camianın bu tırmanışı durdurmak konusunda Ä°srail'e müdahil olmasıdır."

Gül, saldırılarla ilgili yapılması gerekenleri de yazılı açıklamasında sıraladı: 

"2012'de ilân edilen ateÅŸkes koÅŸullarına geri dönülmeli, Filistin halkının vazgeçilmez haklarını geri verecek ÅŸekilde barış müzakerelerinin tekrar baÅŸlaması için gayret gösterilmelidir. Gazze'ye insani yardımın acilen ulaÅŸmasına müsaade edilmelidir."

DiÄŸer ülkelerdeki ÅŸiddet olayları

Gül yazılı açıklamasında sadece Ä°srail deÄŸil Irak, Yemen, Libya, Afganistan, Somali, Ukrayna, Filistin ve Suriye'deki ÅŸiddet, terör ve silahlı çatışmaların dünya barış ve istikrarına ciddi tehdit oluÅŸturduÄŸuna dikkat çekti: 

"Bu tırmanış telafi edilemeyecek insani trajedilere yol açmaktadır. Bunlar insanlığa ve çağımıza hiçbir ÅŸekilde yakışmamaktadır. Çatışmalar, birbirini etkileme, baÅŸka bölgelere sıçrama ve yayılma riski de taşımaktadır. Dolayısıyla bütün tarafları sorumlu davranmaya ve çatışmaları derhal durdurmaya davet ediyorum. Bütün tarafları diplomasiyi, diyaloÄŸu ve siyasi mekanizmaları gecikmeden ve samimiyetle harekete geçirmeye çağırıyorum." 

Gül, harekete geçilmediÄŸi takdirde herkesin zarar göreceÄŸini, "Bu gidiÅŸin kazananı olmayacağını" vurguladı. 

Gül, Türkiye'nin beklentisinin Musul'da rehin alınan Türklerin derhal serbest bırakılması olduÄŸunu belirtti. Gül, çatışmalarda maÄŸdur olan bütün halklarla Türkiye'nin tarihi, kültürel ve insani baÄŸları olduÄŸunu belirtti. 

Irak'taki seçimler, Suriyeli mülteciler ve Afganistan

Gül, açıklamasında Suriye'de siyasi sürecin tekrar baÅŸlaması için gerekli koÅŸulların yaratılmasını da istedi, Suriyeli mülteciler meselesinin çare bekleyen bir insani trajedi halini aldığını vurguladı. Gül, Afganistan'da CumhurbaÅŸkanlığı seçim sonuçlarının tartışma konusu olmaktan çıkarılması gerektiÄŸinin altını çizdi, "Yeni yönetim bir an önce göreve baÅŸlamalıdır." dedi.

Gül, Irak'taki seçimlerle ilgili de uyarıda bulundu:

"Irak'ta yeni hükümetin en kısa sürede kurulması için bütün siyasi aktörler fedakârlık yapmalı, ulusal birliÄŸin saÄŸlanmasına öncelik verilmelidir. Herkesin mezhepçi ve etnik yaklaşımları bırakması gerekir. Orada da insani sorunlar had safhadadır ve çare beklemektedir"

Gül, bu konularda bölgesel ve küresel uzlaşıların saÄŸlanmasının önemine dikkat çekti, "Bunun zemini de BirleÅŸmiÅŸ Milletler, bölgesel örgütler ve komÅŸuluk forumlarıdır." dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.