Sosyal Medya

Coğrafyamız

Kara harekâtı her an başlayabilir

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas İsrail'in kısa bir süre içerisinde Gazze'ye kara harekâtı başlatabileceğini söyledi. Abbas, Mısır'ın da her iki tarafla iletişim kurduğunu ancak ateşkesi sağlamada başarılı olamadığını aktardı.



Filistin resmi haber ajansı VAFA'nın haberine göre Abbas, Kudüs'teki kurum ve kuruluÅŸların temsilcileriyle görüÅŸmesi esnasında yaptığı açıklamada, "Ä°srail, yakın zamanda Gazze'de bir kara operasyonu baÅŸlatabilir" ifadesini kullandı.

Abbas, şunları kaydetti:

"Ä°srailliler bu davranışlarıyla bizleri yerimizden ve yurdumuzdan çıkartmak istiyor. Ancak biz onlara diyoruz ki, 'biz gitmeyeceÄŸiz'. Silahımız yok ancak baÅŸkalarını rahatsız edecek medeni bir üslupla sözlü olarak savaÅŸacak ve karşı duracağız. Filistin yönetimi sürekli toplantı halinde ve Gazze'yi yıkımdan korumak ve akan kanı durdurmak için her türlü iletiÅŸimi kuruyor. En önemlisi de budur. Önemli olan, kimin kâr edip, kimin zarar edeceÄŸi, saldırıyı kimin baÅŸlattığı deÄŸil. Önemli olan saldırıyı ve akan kanı nasıl durdurabiliriz, onu gerçekleÅŸtirmektir."

"AteÅŸkes için tarafların hiçbirinden ÅŸart koÅŸmasını istemiyoruz, çünkü önemli olan akan kanın durdurulmasıdır. Mısır her iki tarafla iletiÅŸim kurdu ancak baÅŸarılı olamadı" deÄŸerlendirmesinde bulunan Abbas, ÅŸöyle devam etti:

"Amerika ile konuÅŸtuk ve onlardan, askeri operasyonların Ä°srail tarafından durdurulmasını istedik. Biz de operasyonlarını durdurması için Hamas'ı ikna etmeye çalışıyoruz ancak bu konuda baÅŸarılı olamadık. Ben hiç kimseyi eleÅŸtirmek istemiyorum. Ancak bu yöntemle sonuç ne? Biz, dengesiz savaşın durmasını istiyoruz. Bu durum tahammül edilemez. Her bir veya iki yılda ülke yıkılıyor ve yeniden inÅŸa etmeye baÅŸlıyoruz."

'Bedeli ne olursa olsun zafer bizimdir'

Gazze'deki eski Filistin Hükümeti BaÅŸbakanı Ä°smail Heniye, Ä°srail'in saldırıların baÅŸarısızlıkla sonuçlanacağını ve bedeli ne olursa olsun Filistin halkının zafere ulaÅŸacağını bildirdi.

Heniye, "DüÅŸmana diyoruz ki; halkımıza karşı iÅŸlediÄŸiniz savaÅŸ suçlarını durdurun, çünkü saldırılarınız hedeflerine ulaÅŸamayacak ve bedeli ne olursa olsun halkımız muzaffer olacak" ifadesini kullandı.

Filistin halkının birlik ve direniÅŸ noktasında daha önce yaÅŸanmamış bir süreçten geçtiÄŸini kaydeden Heniye, "DüÅŸmanın tehditlerinden korkmuyoruz. Liderlerin kanı, çocukların ve ailelerin kanlarından daha deÄŸerli deÄŸil" yorumunda bulundu.

Ä°srail'in uzun süre önce Gazze'deki direniÅŸ gruplarıyla yaptığı ateÅŸkesi bozduÄŸunu ve anlaÅŸmayı reddettiÄŸine de deÄŸinen Heniye, ÅŸöyle devam etti:

"Ä°srail, sonunda Batı Åžeria ve Kudüs'teki halkımıza karşı sergilediÄŸi kudurgan tavrına Gazze'ye saldırarak devam ettirdi. Saldırıyı baÅŸlatan düÅŸman Ä°srail'dir. Biz kendi halkımızı savunuyoruz, dolayısıyla saldırıyı Ä°srail'in durdurması gerekir. Halkımız ve tüm ümmet için iftihar kaynağı olan ÅŸehitlerimizle, düÅŸmanın tuzaklarını boÅŸa çıkaran direniÅŸ ve azimleriyle, gurur duyuyoruz. Siyonist saldırılar baÅŸarısızlıkla sonuçlanacak ve bedeli ne olursa olsun Filistin halkı zafere ulaÅŸacak."

Hizbullah'tan kınama

Lübnan'daki Hizbullah örgütü, Ä°srail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınadı.

Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, Gazze'ye yönelik saldırıların "Ä°srail'in iÄŸrenç iÅŸgalini kökleÅŸtirmesine hizmet eden kötü ruhunun derinliÄŸini ortaya koyduÄŸu" belirtilerek, "Gazze'ye düzenlenen siyonist saldırılar, kuruluÅŸundan bu yana iÅŸgalci olan Ä°srail yönetiminin Filistin halkına açtığı savaşın devamıdır" denildi.

"Tüm bu cinayet ve yıkımların, bütün suç ve tecavüzlere raÄŸmen hiçbir harekette bulunmayan uluslararası toplum ile Arap ülkelerinin gözü önünde cereyan ettiÄŸi" vurgulanan açıklamada, Ä°srail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ÅŸiddetle kınanarak "Tüm Filistinli direniÅŸ gruplarına selam olsun" ifadelerine yer verildi.

Hizbullah örgütü, 'haklarınının iadesi ve zafer için direniÅŸ yolunu seçen' Filistin halkını cesareti ve sebatından dolayı tebrik etti. 

'Ä°leri aÅŸamalar bizi bekliyor'

Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu “Süreç yürürken planlanan ileri aÅŸamalar henüz bizi bekliyor” dedi.

Ä°srail BaÅŸbakanı Netanyahu, Savunma Bakanı MoÅŸe Yalon, Genelkurmay BaÅŸkanı Benny Gantz ve Hava Kuvvetleri Komutanı Amir Eshel ile düzenlediÄŸi Güvenlik Kabinesi Toplantısı sonrasında, Gazze’ye düzenlenen operasyon hakkında deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Netanyahu, şunları kaydetti:

"Süreç yürürken planlanan ileri aÅŸamalar henüz bizi bekliyor. Hamas’a ve teröristlere sert vurduk, kampanya devam ettiÄŸi sürece daha sert vurmaya devam edeceÄŸiz. Ä°srail Savunma Kuvvetleri ve güvenlik birimlerine kararlı, kesin ve profesyonel eylemleri için tüm Ä°sraillilerin minnettarlığını iletiyorum. Sivilleri ve masumları vurmaktan kaçınıyorlar ancak Hamas Filistinli sivillerin arkasına saklanıyor.”

Netanyahu ayrıca, tüm Ä°sraillileri bir arada olmaya çağırdı.

'Saldırılması gereken neresi varsa saldıracağız'

Savunma Bakanı Yalon da “Hamas’a ve diÄŸer terör örgütlerine ait yüzlerce hedef ve militan evleri vuruldu, onlarca terörist öldürüldü. Hamas’ı vurmaya devam ediyoruz. Son günlerde yaptıkları ÅŸeyler için ağır bedel ödüyorlar” diye konuÅŸtu.

Genelkurmay BaÅŸkanı Gantz ise “Saldırılması gereken neresi varsa saldıracağız, savunulması gereken neresi varsa savunacağız. Havada, denizde, karada saldıracağız ve savunacağız” ifadesini kullandı.

Hava Kuvvetleri Komutanı Eshel de "Gazze’deki hedeflere yüzlerce ton bomba attıklarını" belirterek, "Karmaşık bir çevre, mümkün olduÄŸunca sivilleri vurmaktan kaçınmaya çalışıyoruz” dedi.

Öte yandan Ä°srail ordusu, Ä°slami Cihat üyesi Mahmud Valud, Hazm BaluÅŸa ve Alla Abdunnebi adlı 3 Filistinliyi Tel Aviv’e roket fırlattıkları iddiasıyla hedef aldıklarını açıkladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.