Sosyal Medya

Coğrafyamız

Erbil-Bağdat arasında ipler kopuyor

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Bağdat hükümetindeki bakanlarına hükümet çalışmalarına katılmama talimatı verdi. Bağdat'tan Erbil ve Süleymaniye'ye giden kargo uçaklarının seferleri de durduruldu.



IŞİD'in Irak'ta ilerleyiÅŸinin ardından karşılıklı açıklamalarla gerginleÅŸen Erbil-BaÄŸdat iliÅŸkileri kopma noktasına geldi.

Associated Press haber ajansına göre, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), BaÄŸdat hükümetinde görev yapan bakanlarından hükümet çalışmalarına katılmamaları talimatını verdi.  

Kürt yönetimi ayrıca hükümet çalışmalarına katılımı da askıya aldı.

'Maliki dengesini yitirdi'

AFP haber ajansına göre, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi BaÅŸkanı Mesud Barzani'nin ofisinden yapılan açıklamada ise, BaÅŸbakan Nuri Maliki'nin kontrolünü ve dengesini kaybettiÄŸi belirtildi.

Açıklamada, 'Maliki'nin Kürdistan'ı suçlamaktan baÅŸka bir derdi kalmadı. Açıklamalarına bakınca kontrolünü kaybettiÄŸini görüyoruz. Hatalarını örtmek için gerekçe arıyor ve sorumluluÄŸu karşı tarafa atıyor. Maliki Irak halkından özür dilemeli ve koltuÄŸunu terk etmeli" denildi. 

Barzani'nin açıklamaları Irak parlamentosunun pazar günü yapılacak oturumundan üç gün önce geldi.

Kargo uçaklarının seferleri durduruldu

Reuters haber ajansına göre, Irak'ın baÅŸkenti BaÄŸdat'tan Irak Kürdistan Özerk Bölgesi içinde kalan Erbil ve Süleymaniye'ye giden kargo uçaklarının seferleri durduruldu. 

Irak Sivil Havacılık Ä°daresi BaÅŸkanı Nasır Bandar Erbil ve Süleymaniye'ye kargo seferlerinin durdurulduÄŸunu, yolcu uçaklarının ise bu karardan etkilenmediÄŸini açıkladı.

Barzani'ye tehdit

Irak BaÅŸbakanı Nuri Maliki, Irak devlet televizyonunda yayımlanan haftalık konuÅŸmasında, “Kürt yönetimi IŞİD’in, El Kaide’nin ve Baasçıların üssü haline geldi ve biz buna karşı sessiz kalmayacağız” demiÅŸti.

Irak BaÅŸbakanı “Kürtler ülkenin birliÄŸini düÅŸünüyorsa IŞİD’in faaliyetlerine engel olmalıdır. IŞİD gibi onları misafir edenler de yenilecektir” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Maliki ayrıca, “Ortaklıktan, cumhurbaÅŸkanlığından ve dışiÅŸleri bakanlığından bahsedenlere sesleniyorum; bu operasyon birimlerini, Baasçıları ve onların elinde oyuncak olanları durdurun. Gerçek anlamda bir milli ortaklık istiyorsanız, gerçek bir milli tutum ortaya koyacağınıza dair güvence verin” dedi.

Maliki'ye 'diktatör' suçlaması

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi BaÅŸkanı Mesud Barzani de Irak halkına hitaben yazdığı bir mektupta, BaÅŸbakan Nuri Maliki’nin üçüncü dönemde de koltukta oturmasını kabul etmeyeceklerini belirtmiÅŸti.

Barzani mektubunda, "Ülkenin ağır koÅŸullar ve tehlikeli dönemlerden geçtiÄŸi bugünlerde Maliki'nin üçüncü kez baÅŸbakanlıkta ısrar etmesi, Irak'ı daha fazla anarÅŸiye, karışıklığa ve parçalanmaya götürmez mi? Ülke bu ÅŸekilde ucu belli olmayan bir çöküÅŸün içine girmez mi?" ifadelerini kullandı.

Maliki'nin, ‘anayasayı hiçe sayan uygulamaları’ nedeniyle Irak'ta kriz çıktığını savunan Barzani, "Irak Araplarını, Sünni ve Åžii olarak ayıran güç ile ülkeyi fiilen bölen güç aynı deÄŸil midir?" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.