Sosyal Medya

Dünya

Japonya'da tayfun can aldı

Hızı saatte 216 kilometreye ulaşan 'Neoguri' tayfunu can aldı.



Sahil muhafazadan yapılan açıklamada, Okinawa açıklarında teknesinden düÅŸen 62 yaşındaki bir kiÅŸinin öldüÄŸü kaydedildi. NHK Televizyonu, tayfunda yaralananların sayısını 19 olarak duyurdu.

Meteoroloji uzmanları kıyı boylarında dalgaların yüksekliÄŸinin 14 metreye kadar varabileceÄŸi uyarısında bulunmuÅŸtu.

Okulların kapalı olduÄŸu bölgede yaklaşık 70 bin haneye elektrik verilemiyor. Yüzlerce uçak seferi iptal edildi. Okinawa'nın merkezi Naha'da trafik lambaları devre dışı kalırken bina enkazları ve ÅŸiddetli rüzgârın savurduÄŸu trafik levhaları ulaşımı felce uÄŸrattı.

Tayfun nedeniyle Okinawa için uyarı seviyesi en üst düzeye çıkarıldı. Japonya Meteoroloji Dairesi yetkilisi Satoshi Ebihara, 1,2 milyon kiÅŸinin can ve mal güvenliÄŸinin söz konusu olduÄŸunu açıkladı. Tayfunun beraberinde getirdiÄŸi aşırı yağışın sel ve toprak kaymasına neden olabileceÄŸi uyarısı yapıldı. Okinawa'da yaÅŸayan yaklaşık 590 bin kiÅŸiye evlerinde ya da kamu binalarında yaklaÅŸan tayfundan korunmaları çaÄŸrısı yapıldı.

ABD, Okinawa'daki Kadena üssünde bulunan uçaklarını nakletme kararı aldı. Üs komutanı James Hecker, "Neoguri son 15 yılın en ÅŸiddetli tayfunu" dedi.

GeliÅŸmiÅŸ ülkelerin başında gelen Japonya, yoksul komÅŸularının aksine ÅŸiddetli tayfunları daha az can ve mal kaybıyla atlatıyor. Bunda imar ve yapılaÅŸmadaki sıkı düzenlemeler etkili oluyor.

Geçen yıl kasım ayında Filipinler'de etkili olan Haiyan tayfunu 7 binden fazla kiÅŸinin canına mal olmuÅŸ, 4 milyonu aÅŸkın kiÅŸi evsiz kalmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.