Sosyal Medya

Coğrafyamız

Eski kimyasal silah deposu IŞİD'de

Irak, başkent Bağdat'ın kuzey batısında, içinde hâlâ kimyasal maddelerin bulunduğu bir deponun Irak Şam İslam Devleti örgütü tarafından ele geçirildiğini Birleşmiş Milletler'e bildirdi.



rak'ın BM Daimi Temsilcisi Muhammed Ali El-Hakim tarafından BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'a iletilen mektupta, "terörist grupların" 11 Haziran'da BaÄŸdat yakınlarındaki Muthanna deposunu ve içindeki kimyasal maddeleri ele geçirdikleri bilgisini iletti. 

Mektupta, Irak Hükümeti'nin bölgedeki güvenlik durumunun kötüleÅŸmesi nedeniyle buradaki kimyasal maddeleri imha etme sözünü yerine getiremeyeceÄŸi kaydedildi.

Saddam Hüseyin rejimi döneminden kalan kimyasal tesislerde çeÅŸitli zehirli kimyasal maddeler ya da kalıntıların bulunduÄŸu parçalar olduÄŸu belirtildi.

Hilafet ilanı

Irak Åžam Ä°slam Devleti (IŞİD) 29 Haziran’da Irak'ın Diyala vilayetinden Suriye'nin Halep kentine kadar olan geniÅŸ bir bölgede 'hilafet' ilan ettiklerini duyurmuÅŸtu.

Örgüt internet üzerinden yayınladığı bir ses kaydında liderleri Ebu Bekir BaÄŸdadi'yi de 'halife' ve 'Müslümanların lideri' ilan etti.

Irak'ta yaklaşık üç haftadır belirli bölgelere hakim olan ve Suriye'de de faaliyet gösteren örgüt isminin de bundan böyle 'Ä°slam devleti' olduÄŸunu açıkladı. IŞİD dünyadaki diÄŸer örgütlere de çaÄŸrıda bulunarak 'hilafet' çatısı altında savaÅŸmalarını istedi.

Irak bölünmenin eÅŸiÄŸinde

Irak’ta uzun süredir devam eden kaos, IŞİD’in 10 Haziran Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul’u ele geçirmesi ve diÄŸer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da ÅŸiddetlendi.

IŞİD’in bölgeye düzenlediÄŸi saldırının ardından Irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmiÅŸti.

Irak-Åžam Ä°slam Devleti (IŞİD), Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. Selefi ideolojiye sahip olan IŞİD; Irak, Suriye, Filistin ve Ürdün topraklarını içine alan bölgede ÅŸeriata dayalı bir devlet kurmak istiyor. 2004’te Irak’ta kurulan ve ÅŸu anda liderliÄŸini Ebubekir El BaÄŸdadi’nin yaptığı IŞİD, Suriye ve Irak’taki en güçlü silahlı gruplar arasında yer alıyor.

IŞİD, Suriye’de Mumbuc, petrol bölgesi Rakka ve Irak sınırına yakın Deyr Ez-Zor kentlerini elinde tutuyor. Irak’ta ise Anbar eyaletindeki Felluce ve Ramadi’yi büyük oranda kontrolü altına alan örgüt, son olarak Musul, Tikrit ve Ürdün sınırına yakın bölgeleri de alarak Suriye ve Irak’ta Sünni nüfusun yaÅŸadığı geniÅŸ bir alana oturdu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.