Sosyal Medya

Coğrafyamız

Srebrenitsa soykırımının 19. yıl dönümü

Londra'da Srebrenitsa soykırımının 19. yıl dönümü dolayısıyla anma düzenlendi.



Ä°ngiltere'nin baÅŸkenti Londra'da, Bosna Hersek Üçlü Devlet BaÅŸkanlığı Konseyi BaÅŸkanı Bakir Ä°zzetbegoviç'in de katılımıyla Srebrenitsa soykırımının 19. yıl dönümü dolayısıyla anma resepsiyonu düzenlendi.

Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanlığı'na ait tarihi Lancaster House binasında yapılan anma törenine, Ä°zzetbegoviç'in yanı sıra Srebrenitsa'yı Anma Vakfı BaÅŸkanı Dr. Waqar Azmi, Ä°ngiltere'nin Ä°nanç ve Toplumlardan Sorumlu DışiÅŸleri Bakanlığı yetkilisi Barones Sayeeda Warsi, Eski Yugoslavya'nın Uluslararası Ceza Mahkemesi BaÅŸkanı Yargıç Theodor Meron, Barones Doreen Lawrence ile Ä°ngiliz milletvekilleri Stephen Williams ve Eric Pickles'ın da aralarında bulunduÄŸu çok sayıda kiÅŸi katıldı.

Törende konuÅŸan Ä°zzetbegoviç, Srebrenitsa soykırımı kurbanlarının anılarını canlı tuttukları için anma törenine katılanlara teÅŸekkür etti ve "Sizin sesiniz önemli" dedi.

Ä°ngiliz halkı ve hükümetinin soykırım kurbanlarına verdiÄŸi desteÄŸi takdirle karşıladıklarını belirten Ä°zzetbegoviç, BirleÅŸik Krallık'ın dünyada "Srebrenitsa Anma Günü" ilan eden tek ülke olduÄŸunu ve diÄŸer ülkeleri de bu konuda ikna etmeyi umduklarını kaydetti. Ä°zzetbegoviç, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"11 Temmuz'un BirleÅŸmiÅŸ Milletler'de 'Srebrenitsa Anma Günü' ilan edilmesi için sizleri destek vermeye çağırıyorum. Avrupa, 20. yüzyılın sonunda ülkemde olanları hatırlamalı. Ancak sadece anmak yeterli deÄŸildir. Dünya, Srebrenitsa'dan ders çıkarmalıdır ki böylece kimse bir daha soykırıma maruz kalmasın."

Sırbistan'ın Srebrenitsa soykırımını hala reddettiÄŸini ifade eden Ä°zzetbegoviç, "Bundan birkaç gün önce Sırbistan CumhurbaÅŸkanı, Ratko Mladiç ve Radovan Karaciç'in kahraman olduklarını söyledi. Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde suçlu bulunsalar dahi onlara saygı duyduÄŸunu söyledi" dedi.

Anma törenine ayrıca, Srebrenitsa soykırımının kurbanları ve soykırımda hayatını kaybeden kiÅŸilerin eÅŸleri ve anneleri de katıldı. Soykırımda eÅŸi ve oÄŸulları öldürülen Hatidza Mehmedoviç, babası ve erkek kardeÅŸi katledilen Nirha Efendiç, Tuzla'dan kaçan Dr. Fatima Dautbasiç-Klempiç ile üç oÄŸlu da öldürülen Mejra Duguz'un konuÅŸmaları sırasında duygulu anlar yaÅŸandı.

Törende, Bosna Hersekli Emir Nuhanoviç kısa bir müzik dinletisi sunarken, soykırımla ilgili "Ruhun Yaraları" isimli kısa bir film de gösterildi. Anma töreni, Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybedenler anısına yapılan iki dakikalık saygı duruÅŸu ve duaların okunmasının ardından sona erdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.