Sosyal Medya

Coğrafyamız

Müslümanların dramı devam ediyor

Myanmar'daki Rohingya Müslümanları zor şartlar altında yaşıyor.



Myanmar'ın batısındaki derme çatma kamplarda yaÅŸam savaşı veren Rohingya Müslümanlarının dramı devam ediyor. Dar Paing kampında dünyaya geldikten birkaç saat sonra ölen bebeÄŸin cenaze töreni, Rohingya Müslümanlarının yaÅŸadığı zorlukları bir kez daha gözler önüne serdi. 

Associated Press (AP) ajansının haberine göre, Myanmar'ın batısında on binlerce Rohingya Müslümanının yaÅŸadığı kamplarda küçük çocukların hayatını kaybetmesi sıradan hale geldi. 

Dar Paing kampında bebekleri doÄŸduktan sadece 4 saat sonra ölen ailenin komÅŸuları, bebeÄŸin 20 yaşındaki annesi Smashu Nahad'ın, doÄŸum yapmadan önce dört gün boyunca yerde acı içinde kıvrandığını anlattı. DoÄŸum sırasında komplikasyon yaÅŸayan hastaların yetkililerden izin almadan ya da rüÅŸvet vermeden devlet hastanelerine baÅŸvuramadığını belirten komÅŸular, borç batağındaki Nahad ile eÅŸinin de yetkililere rüÅŸvet verecek parası olmadığını söyledi. Haberde, hamileliÄŸi boyunca biraz sebze ve pirinç dışında yiyecek alamayan Nahad'ın doÄŸumunu Dar Paing kampındaki 10 bin Rohingya Müslümanına hizmet veren üç ebeden birinin yaptırdığı ancak bebeÄŸin sadece 4 saat yaÅŸayabildiÄŸi ifade edildi. Minik bedeni sıcak suyla yıkanan ve kefene sarılan bebeÄŸin mezarını kazmak ise 25 yaşındaki babası Muhammed Åžefik'e düÅŸtü. Kanaması devam ettiÄŸi için yerinden kalkamayan Nahad bebeÄŸinin cenaze törenine katılamadı. 

Barakalar ve bambu kulübelerden oluÅŸan kamplardaki koÅŸullar, en çok hamile kadınları ve hasta bebekleri etkiliyor. Rohingya Müslümanları, hükümetin ÅŸubat ayında Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü görevlilerini sınır dışı etmesinin ardından saÄŸlık hizmetlerinden yoksun kaldı. Budist çetelerin örgütte çalışanların evlerine ve ofislerine saldırı düzenlemesinin ardından Rohingya Müslümanlarına yiyecek ve içme suyu saÄŸlayan yardım görevlilerinin çalışmalarına da sınırlamalar getirildi. 60 milyonluk nüfusun büyük bir kısmının Budist olduÄŸu Myanmar, üç yıl önce askeri yönetimden demokrasiye geçmiÅŸti. Son üç yılda din temelli çatışmalara sahne olan Myanmar'da çoÄŸu Müslüman 280 kiÅŸi yaÅŸamını yitirmiÅŸ, 140 bin kiÅŸi de evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. 

Myanmar hükümetince BangladeÅŸ'ten gelen göçmenler olarak görülen Rohingya Müslümanları, 1982'de kabul edilen yasa ile vatandaÅŸlık haklarını kaybetmiÅŸti. BirleÅŸmiÅŸ Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen yaklaşık 1 milyon 300 bin Rohingya Müslümanı, ülkenin batısındaki Rakhine (Arakan) eyaletinin baÅŸkenti Sittwe yakınlarındaki derme çatma kamplarda yaşıyor. Ä°nsan hakları örgütleri, Rohingya Müslümanlarının, hem ÅŸiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kaldığına dikkati çekiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.