Coğrafyamız
Mısır enerji krizinde
Ekonomik çöküşün önüne geçemeyen Sisi yönetiminin akaryakıtta devlet desteğini kaldırma kararıyla, fiyatlara yüzde 78’e varan zamlar geldi. Ülkede elektrik fiyatlarında da artış sürüyor.
Mısır yönetimi kararı yürürlüÄŸe girmeden çok kısa bir süre önce kamuoyuna duyurunca, zam uygulamasına geçilmeden akaryakıt almak isteyen araç sahipleri, akaryakıt istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluÅŸturdu.
Yeni uygulamayla 80 oktanlık 1 litre benzin yüzde 78 zamla birlikte 1,60 cüneyhten (0,25 dolar) satışa sunulacak.
92 oktanlık 1 litre benzin ise uygulanacak yüzde 40 zamdan sonra 2 cüneyhe (0,36 dolar) satılacak.
Elektrik fiyatları da artıyor
Sisi yönetiminin elektriÄŸe verilen devlet yardımını da kaldırmasının ardından elektrik fiyatlarındaki artış da devam ediyor.
Fiyatların önümüzdeki beÅŸ yıl içinde ikiye katlanması bekleniyor.
3 Temmuz darbesinin mimarı olan ve tartışmalı seçimlerle cumhurbaÅŸkanlığı koltuÄŸuna oturan Sisi’nin altından kalkma ihtimalinin en zor olduÄŸu konulardan biri, kaosun ve ÅŸiddetin de tetiklemesiyle çöküÅŸün eÅŸiÄŸine gelen ekonomi.
Darbe rejimi ÅŸu ana kadar Suudi Arabistan ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE) gibi Körfez ülkelerinin verdiÄŸi dış destekle ayakta kalmaya çalıştı.
Sisi yönetimi, farklı alanlarda verilen devlet desteklerini kaldırma kararı almıştı.
Ülkede geçtiÄŸimiz yıl 3 Temmuz’da Abdulfettah Sisi’nin liderliÄŸinde yapılan darbeyle, ülkenin demokratik yollarla seçilmiÅŸ ilk cumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi tutuklandı ve hapse atıldı.
Mursi, hakkında açılan farklı davalardan yargılanıyor.
Darbe sonrasında sokaÄŸa dökülen göstericilere güvenlik güçlerinin çok sert müdahalesi sonucunda yüzlerce kiÅŸi hayatını kaybetti ve binlerce kiÅŸi gözaltına alındı.
Müslüman KardeÅŸler darbe yönetimi tarafından ‘terör örgütü’ ilan edilirken teÅŸkilatın yöneticileri idam cezasına ve ağır hapis cezalarına mahkûm edildi.
Ülkede darbenin ardından baÅŸlayan büyük çapta insan hakları ihlalleri nedeniyle maÄŸdur olan kesimler arasında gazeteciler de var.
Haksız suçlamalarla ve hiçbir somut delil olmadan aylarca yargılanan Al Jazeera çalışanları Peter Greste, Muhammed Fehmi ve Baher Muhammed 7 ila 10 yıl arasında hapis cezasına mahkûm edildiler.
Henüz yorum yapılmamış.