YaÅŸam
Balık avcılığı geriliyor
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Bayraktar, su ürünleri avcılığının geçen yıl yüzde 13,5 gerilemesi nedeniyle, üretimin 607 bin tona düştüğünü açıkladı.
Türkiye Ziraat Odaları BirliÄŸi (TZOB) Genel BaÅŸkanı Åžemsi Bayraktar, su ürünleri sektöründe aracı ve kabzımal yoluyla dağıtım yapıldığı için pazar ve fiyat oluÅŸumunda sorunların ortaya çıktığını belirterek, Et ve Süt Kurumunun bu konuda devreye girmesi gerektiÄŸini belirtti.
Bayraktar açıklamasında, toplam su ürünleri üretiminin geçen yıl 607 bin 515 tona indiÄŸini hatırlattı. Gerilemenin su ürünleri avcılığındaki düÅŸüÅŸten kaynaklandığını ifade eden Bayraktar, ÅŸunları kaydetti.
"2013 yılında yetiÅŸtiricilik üretimi yüzde 9,9 artarken, su ürünleri avcılığının yüzde 13,5 gerilemesi, su ürünleri üretimini yüzde 5,8 azalttı. YetiÅŸtiricilik üretiminin yüzde 52,7'si iç sularda, yüzde 47,3'ü denizlerde gerçekleÅŸti. Deniz ürünleri üretiminde ilk sırayı yüzde 51 ile DoÄŸu Karadeniz alırken, bu bölgeyi yüzde 21,7 ile Batı Karadeniz, yüzde 12 ile Marmara, yüzde 9,4 ile Ege ve yüzde 5,9 ile Akdeniz Bölgesi izledi. YetiÅŸtiricilikte üretim artışı iyi giderken, su ürünleri avcılığının benzer bir eÄŸilimi sürdürememesi bir eksiklik."
Tedbir alınmalı
Türkiye'yi, dünyada ve içinde bulunduÄŸu bölgede su ürünleri yetiÅŸtiriciliÄŸi konusunda söz sahibi, güçlü ve lider bir ülke haline getirmenin mümkün olduÄŸunu kaydeden Bayraktar, "Sürdürülebilir su ürünleri üretimi ülkemizde ana politika olmalı ve bu politika çerçevesinde gerekli stratejiler ile kısa, orta ve uzun vadeli eylem planları ve hedefler belirlenmelidir" ifadesini kullandı.
Sektörün geliÅŸmesi için destek ve teÅŸviklere ihtiyaç olduÄŸunu ifade eden Bayraktar, su ürünleri üretimini artırmak için alınması gereken tedbirleri ÅŸöyle sıraladı:
"Kaynakların rasyonel kullanılabilmesi için su ürünleri eÄŸitim merkezleri kurularak, eÄŸitimler yapılmalı ve Ar-Ge çalışmaları desteklenmelidir. Bakanlık taÅŸra teÅŸkilatında kıyı illeri ile sektörün yoÄŸun faaliyet gösterdiÄŸi illerde su ürünleri ÅŸube müdürlükleri kurulmalıdır.
Et ve Süt Kurumu’na çaÄŸrı
Su ürünleri sektöründe aracı ve kabzımal yoluyla dağıtım yapıldığı için pazar ve fiyat oluÅŸumunda sorunlar ortaya çıkmaktadır. Piyasa düzenlemede sorumluluk alacak bir kuruma ihtiyaç duyuluyor. Et ve Süt Kurumu bu konuda devreye girmelidir.
Kıyı bölgelerde ve baraj göllerde aÄŸ kafes yetiÅŸtiriciliÄŸi için uygun üretim alanları belirlenmelidir. Yumurta ve yavru üretimi amacıyla uzmanlaÅŸmış damızlık iÅŸletmelerinin kurulması ve mevcut iÅŸletmelerin geliÅŸtirilmesi teÅŸvik edilmelidir.
Kısa dönem için yem ve yem hammaddelerindeki gümrük vergileri ve fonları kaldırılmalıdır. Ülkemizdeki yetiÅŸtiricilik iÅŸletmelerinde hastalık haritası çıkarılmalı ve hastalıkların yayılımının önlenmesi için tedbirler geliÅŸtirilmelidir."
Su ürünleri üretimi 2012 yılında da bir önceki yıla göre yüzde 8,34 azalarak 644 bin 852 ton olarak gerçekleÅŸmiÅŸti. Üretimin yüzde 48,95’ini deniz balıkları, yüzde 12,51’ini diÄŸer deniz ürünleri, yüzde 5,6’sını içsu ürünleri ve yüzde 32,94’ünü yetiÅŸtiricilik oluÅŸturmuÅŸtu.
Henüz yorum yapılmamış.