Sosyal Medya

Dünya

İki ABD vatandaşı mahkemeye çıkacak

Kuzey Kore "düşmanca davranışlarda bulunmakla" suçlanan iki ABD vatandaşını hakim önüne çıkarıyor.



Resmi haber ajansı KCNA'nın haberine göre Matthew Miller ve Jeffrey Fowle hakkındaki ÅŸüpheler delillerle ve ikisinin ifadeleriyle doÄŸrulandı. Ancak haberde suçlamalara iliÅŸkin baÅŸka detay verilmedi.

Her iki adam da Kuzey Kore'ye turist vizesi ile giriÅŸ yaptı. Ülkede yayınlanan haberlere göre Fowle Nisan ayı sonunda ülkeye girdi ve Haziran baÅŸlarında Kuzey Kore'den çıkış yaparken yakalandı. Japon haber ajansı Kyodo Fowle'un bir otelde Ä°ncil bıraktığı için yakalandığını yazdı.

Ülkede dini faaliyette bulunmak katı bir ÅŸekilde yasak ve daha önce misyonerlik faaliyeti yürütünler de birçok kez gözaltına alınmıştı.

KCNA'ya göre Miller ise 10 Nisan'da gözaltına alındı. Haber ajansı Miller'in vizesini yırtarak "Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne sığınmak için geldim" diye bağırdığını yazdı.

Kuzey Kore daha önce tutukladığı ABD vatandaÅŸlarını diplomatik pazarlık unsuru olarak kullanmakla suçlanmıştı.

ABD'nin ülke ile resmi diplomatik iliÅŸkileri yok ancak ABD Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerine son vermesini istiyor. ABD bunun karşılığında ekonomik ve diplomatik teÅŸvikler öneriyor. Ancak 2007 yılında üzerinde anlaşılan bir anlaÅŸma ile ilgili görüÅŸmeler senelerdir tıkanmış durumda.

Kuzey Kore geçen sene üçüncü nükleer denemesini yaptı.

Ceza alan ABDliler

Ülkede ceza alan ABD vatandaÅŸları arasında en çok öne çıkan Kore kökenli bir misyoner olan Kenneth Bae. Bae Mayıs 2013'te 15 yıl ağır çalışmaya mahkum edildi.

Kuzey Kore Bae'nin turizm iÅŸini Kore hükümetini devirmek için gruplar oluÅŸturmakta kullandığını söylüyor.

ABD en az iki kez önde gelen insan hakları elçisi Robert King'i Bae'nin durumunu görüÅŸmek için ülkeye yollamak istedi ancak dönemin Kuzey Kore iki görüÅŸmeyi de iptal etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.