Sosyal Medya

Coğrafyamız

İslam dünyası ramazana gözyaşıyla girdi

Dünyanın çeşitli bölgelerinde yüz binlerce Müslüman iç çatışmalar içerisinde



Nüfusu 1,6 milyara ulaÅŸan Ä°slam dünyası, "on bir ayın sultanı" ramazanı karşılamanın heyecanını yaÅŸarken, dünyanın çeÅŸitli bölgelerindeki yüz binlerce Müslüman açlık, yoksulluk ve iç çatışmalar arasında hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 23'ünü oluÅŸturan Müslümanlar, ramazan ayıyla yeni bir heyecanın içerisine girdi ancak yüz binlerce Müslümanın karşı karşıya kaldığı acılar, önceki yıllarda olduÄŸu gibi bu yıl da Ä°slam dünyasındaki ramazan heyecanını gölgeliyor.

Suriye'de rejimin, özgürlük mücadelesi veren muhaliflere saldırıları devam ediyor. 2011 yılından beri her gün onlarca kiÅŸinin öldüÄŸü Suriye'de halk, açlık ve savaÅŸla mücadele ediyor.

Suriye ordusuna baÄŸlı helikopter ve savaÅŸ uçaklarının, çeÅŸitli kentlerde muhaliflerin denetiminde olan bölgelere varil ve misket bombalarıyla yaptığı saldırılarda, 3 yılda yaklaşık 160 bin kiÅŸi hayatını kaybederken, 660 bin kiÅŸi yaralandı, 200 binden fazla kiÅŸi de kayboldu.

Ä°nsan hakları örgütleri, bu yıl içinde sadece Halep'te 283'ü kadın, 567'si çocuk olmak üzere toplam bin 963 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸine dikkati çekiyor.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi'nin (BMMYK) verilerine göre, ülkede 6,8 milyon insan yerinden edilirken, bunların 2,5 milyonu çevre ülkelere sığındı.

Rejim güçleri, baÅŸta baÅŸkent Åžam'da muhaliflerin elinde olan bölgeler olmak üzere Hama, Ä°dlib, Dera, Halep ve Lazkiye kentindeki kırsal alanlara varil bombasıyla vurmayı sürdürüyor.

Irak’ta iÅŸgal sonrası yeniden kaos

ABD tarafından 2003'de iÅŸgal edilen Irak, yıllarca savaşın getirdiÄŸi her türlü olumsuzluÄŸu yaÅŸamasının ardından ÅŸimdi de Irak Åžam Ä°slam Devleti (IŞİD) adlı terör örgütü öncülüÄŸündeki silahlı grupların tehdidiyle karşı karşıya.

Bir süredir çatışmaların ve otorite boÅŸluÄŸunun yaÅŸandığı ülkede, IŞİD militanları ve bazı aÅŸiret güçleri, Musul, Tikrit, Bakuba ve Telafer kentleri ile Enbar'ın bazı ilçelerini kontrol altına aldı.

Irak'ın batı ve kuzey batısının büyük bölümünü ele geçiren IŞİD, "ilerleyiÅŸinin hedefinde BaÄŸdat olduÄŸunu" duyurdu. Ülkede yaÅŸanan çatışmalar nedeniyle yaklaşık 1 milyon sivil, göç etmek zorunda kaldı.

Ülkenin çeÅŸitli yerlerinde IŞİD ile güvenlik güçleri arasında ramazan ayı öncesinde baÅŸlayan çatışmalar sürüyor.

Batı Åžeria'da Ä°srail gözaltıları

Batı Åžeria'da 12 Haziran'da 3 Yahudi yerleÅŸimcinin kaybolmasının ardından baÅŸlayan süreç, 1948'de Ä°srail tarafından iÅŸgal edilen ülkenin yaÅŸadığı sıkıntıları ikiye katladı.

Ä°srail yönetimi, 12 Haziran'da Batı Åžeria'daki Gush Etzion yerleÅŸim biriminde kaybolan üç Yahudi yerleÅŸimci gencin kaçırıldığını iddia ederek bundan Filistin yönetimini sorumlu tuttu. Bu kiÅŸilerin bulunması için Ä°srail Parlamentosu, orduya operasyon yapma dahil geniÅŸ yetkiler verdi.

Ordu birlikleri de o tarihten bu yana Batı Åžeria'da baskınlar düzenleyip, aralarında Filistin Meclis BaÅŸkanı Aziz Duveyk, milletvekilleri, eski bakanlar ve Hamas üyelerinin de bulunduÄŸu 500'ün üzerinde kiÅŸiyi gözaltına aldı, Gazze'ye de hava saldırıları düzenlendi. 15 gündür süren operasyonlarda 8 kiÅŸi hayatını kaybetti, 14 kiÅŸi de yaralandı.

Uzlaşı hükümeti kurulmasının ardından Batı Åžeria ve Gazze, önlerindeki engelleri aÅŸmaya çalışırken, Yahudi yerleÅŸimcilerin kaybolmasının ardından Ä°srail ordusunun baÅŸlattığı operasyonlar, birlik hükümetiyle gelen sevince gölge düÅŸürdü.

Gazze'de hava saldırıları

Batı Åžeria'da Yahudi yerleÅŸimcilerin kaybolması Gazze'yi de vurdu. Ä°srail uçakları, Batı Åžeria'da 3 Yahudi yerleÅŸimcinin kaybolmasıyla baÅŸlattığı operasyonlarda Gazze'ye de hava saldırıları düzenledi. Son iki haftada düzenlenen saldırılarda 2 kiÅŸi öldü, 20 kiÅŸi yaralandı.

İsrail'in ambargosu altındaki Gazze'de yaşayan Filistinliler, hava saldırılarının yanında ramazan ayına ekonomik krizle başladı.

Ä°srail, 2006 yılında Hamas'ın seçimleri kazanmasının ardından Gazze'ye ambargo uygulamaya baÅŸladı ve bu bölgeye açılan 6 sınır kapısını kapattı. Bu kapılardan Beyt Hanun, yabancı pasaport taşıyanlar, Kerm Ebu Salim ise bazı ticari ürünlerin geçiÅŸi için zaman zaman açılsa da kısa sürede tekrar kapanıyor.

Ä°srail'in 2006 yılından beri uyguladığı ambargo, Gazze'yi "açık hapishaneye" dönüÅŸtürürken, sınır kapılarının kapatılması, Mısır ile aralarındaki tünellerin yıkılması, iÅŸsizlik ve maaÅŸların ödenmemesi halkı ciddi sıkıntılara soktu. Tüm bunlara bir de memurların maaÅŸlarının gecikmesi eklenince, halk ekonomik krizle boÄŸuÅŸmak zorunda kaldı.

Mısır'da siyasi karışıklık

Mısır'da 3 Temmuz 2013'de ordunun yönetime el koymasının ardından baÅŸlayan siyasi çalkantılar nedeniyle ülkede hala istikrar saÄŸlanmış deÄŸil. Darbe karşıtı gösteriler, gözaltılar, yargılamalar yaklaşık 1 yıldır devam ediyor.

BaÅŸta darbeyle görevinden uzaklaÅŸtırılan CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi'nin davaları olmak üzere, gösterilerde gözaltına alınan eylemcilerin duruÅŸmaları sürüyor. Darbe karşıtları hakkında verilen idam cezaları, ramazana buruk girilmesine yol açtı.

Libya'da sular durulmadı

Arap Baharı ile Libya'da 2011'de baÅŸlayan devrim, 40 yıllık Kaddafi rejimini devirmesine raÄŸmen ülkede karışıklıklar sona ermedi. Son üç yılı çatışmalar ve ÅŸiddet olaylarıyla geçiren Libya'da bir türlü sular durulmadı.

Geçen 3 yılda aralıklarla devam eden çatışmalara, emekli TuÄŸgeneral Halife Hafter'in darbe giriÅŸimi de eklendi. Hafter, çeÅŸitli suçlamalarda bulunduÄŸu Bingazi'deki hükümet yanlısı gruplara karşı "onur savaşı" baÅŸlattığını duyurdu, ülkenin parlamentosu Milli Genel Kongre ve geçiÅŸ hükümeti, bu durumu "darbe giriÅŸimi" olarak tanımladı.

Olayın ardından baÅŸta Bingazi olmak üzere çeÅŸitli bölgeler, ordu ve Hafter'e baÄŸlı birlikler arasında çatışmalara sahne oldu. Onlarca kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi Libya da ramazan ayına çatışmalardan kalan acıyla girdi.

Yemen'de açlık ve ölüm

Devrimin ardından istikrarın saÄŸlanamadığı bir baÅŸka ülke Yemen'de, sık sık ÅŸiddet olayları yaÅŸanıyor. Son aylarda güvenlik güçleri ve önde gelen ÅŸahsiyetleri hedef alan saldırılar çoÄŸalırken, silahlı gruplar ile askerler arasında çıkan çatışmalarda da artış gözleniyor.

Ayrıca, El Kaide mensupları, Yemen'de 2012'den beri ordu birlikleriyle çatışıyor. AÅŸiretlerin de desteÄŸiyle orduya baÄŸlı birlikler, nisan ayında ülkenin güneyindeki kentlerde El Kaide militanlarına yönelik operasyon baÅŸlattı. Operasyonlarda çok sayıda asker ve sivil hayatını kaybetti.

Bunun yanında açlık da ülkenin önemli sorunlarından biri. BirleÅŸmiÅŸ Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) verilerine göre, insani krizin yaÅŸandığı Yemen'de, 10 milyondan fazla insan aç veya açlık sınırında.

Yemen nüfusunun yüzde 22'si yani 4.5 milyon insan, günlük ihtiyacını karşılayacak kadar yiyecek bulamazken, acil gıda yardımına gereksinim duyuyor.

Pakistan

Nüfusun çoÄŸunluÄŸunu Müslümanların oluÅŸturduÄŸu Pakistan'da terörist saldırılar ve mezhepsel ÅŸiddet can almaya devam ediyor. Bölgedeki ÅŸiddet olaylarını gözlemleyen Güney Asya Terörizm Portalı verilerine göre, mezhep temelli ÅŸiddet geçen yıl 1989'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, ülkede ÅŸiddet olaylarından hayatının kaybeden 4 bin 725 kiÅŸiden 687'sinin mezhepsel çatışmaların kurbanı olduÄŸu belirtiliyor.

DiÄŸer taraftan, Taliban, ülkenin kuzeybatısında hala etkinliÄŸini sürdürürken, ABD'nin Afganistan'dan çekilecek olması, bölgenin yeni bir ÅŸiddet sarmalı içine düÅŸeceÄŸi endiÅŸelerini gündeme getiriyor.

ABD'nin Taliban'a karşı yürüttüÄŸü mücadele sivil halkı da yakından etkiliyor.

ABD'nin Pakistan'da terörle mücadelesinin omurgasını Ä°nsansız Hava Araçları (Ä°HA) saldırıları oluÅŸtururken, ev ve araçların yanı sıra zaman zaman cami ve medreseleri de hedef alan saldırılarda, ciddi oranda sivil can kaybı yaÅŸanıyor.

Londra merkezli AraÅŸtırmacı Gazetecilik Bürosu verilerine göre, ABD'nin Pakistan'da 2004'ten beri düzenlediÄŸi Ä°HA saldırılarında 2,296-3,719 kiÅŸi hayatını kaybederken, bunların ortalama yüzde 22'sini siviller oluÅŸturuyor.

DiÄŸer taraftan ülkedeki mülteci krizi de hız kesmeden sürüyor. BMMYK verilerine göre, 1,6 milyon kayıtlı mülteci sayısı ile Pakistan, dünya genelinde mültecilere ev sahipliÄŸi yapmakta ilk sırada yer alıyor.

2,6 milyon Afgan mülteci konumunda

Uzun yıllar savaÅŸlarla anılan Afganistan'da savaÅŸ sona ermesine raÄŸmen etkileri hala sürüyor. BMMYK verilerine göre, 2,6 milyon Afgan, mülteci olarak baÅŸta Pakistan olmak üzere baÅŸka ülkelerde yaşıyor.

Terör saldırılarının günlük hayatın bir parçası olmaya devam ettiÄŸi ülkede, 49 ülkeden 50 binin üzerinde NATO askeri görev yapıyor.

2001'de Taliban yönetiminin sona ermesi sonrasında da Taliban bölgede varlığını sürdürüyor.

ABD ve Ä°ngiltere'nin düzenlediÄŸi Ä°HA saldırıları, sadece Taliban üyeleri deÄŸil sivil halk için de tehdit olmaya devam ediyor. BM raportörü Ben Emmerson'u raporuna göre, 2013'de düzenlenen 19 Ä°HA saldırısında 59 sivil hayatını kaybetti.

Ekonomisinin yüzde 90'ını afyon ticareti oluÅŸturan ülkede iÅŸsizlik ve yolsulluÄŸun yanı sıra uyuÅŸturucu bağımlılığı da ülkenin içinde bulunduÄŸu sorunların başında geliyor.

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde insan hakları ihlalleri sürüyor

Sincan Uygur Özer Bölgesinde yerel nüfus, Çin yönetiminin agresif nüfus politikası ve yönetimin ön ayak olduÄŸu göçler sonucunda yüzde 45'lere kadar geriledi.

Buna karşın 1949'daki Komünist iÅŸgali sonrasında Çin'in Åžinghai ve Gansu eyaletlerine baÄŸlanan bölgede o günlerde yüzde 6,7 olan Han nüfusu ise yüzde 40'lara tırmanmış durumda.

BaÅŸta dil ve kültür olmak üzere neredeyse her alanda Çin yönetiminin baskısına maruz kalan bölgede zaman zaman büyük çaplı gösteriler düzenleniyor.

Çin yönetiminin olayları bastırmaktaki sert tutumu sonrasında bölgede ÅŸiddet olaylarında da bariz bir artış yaÅŸandı. Buna karşın tutumunu giderek daha da sertleÅŸtiren Çin yönetimi, yerel halktan gelen her türlü özgürlük talebini reddediliyor.

Pek çok insan hakları savunucusunun mahkum olduÄŸu ülkede, yönetim terörle mücadele bahanesiyle dini özgürlüklere doÄŸrudan müdahalede bulunuyor. Çin yönetimi, 18 yaşından küçük olanların camiye gitmesini yasaklarken, peçe takmak veya sakal bırakmak gibi pek çok dini adeti de tutuklanma gerekçesi sayıyor.

Myanmar'da Müslümanlar hedefte

Yaklaşık 2 milyon Müslümanın yaÅŸadığı Myanmar'da yönetim, Müslümanları vatandaÅŸ olarak kabul etmiyor.

Ülkedeki 135 etnik gruptan biri olan Müslüman Rohingyalar, okula gitme, seyahat etme ve evlenme gibi en temel vatandaÅŸlık haklarından mahrum edildikleri gibi, sık sık 969 Hareketi mensubu Budist rahiplerin başını çektiÄŸi saldırıların hedefi oluyor. Bu saldırılardan sonucunda 2012'den beri 280'in üzerinde Müslüman hayatını kaybederken, 250 binden fazlası da evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Myanmar yönetimi, BM, Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı ve insan hakları örgütlerinin baskılarına raÄŸmen tutumunu deÄŸiÅŸtirmezken, ülkedeki muhalefet de Budistlerin öfkesini çekmemek adına Müslümanlara yapılan haksızlık ve saldırılara ses çıkarmıyor.

BaÅŸta Tayland olmak üzere çevre ülkelere sığınan Müslümanlar, çoÄŸunlukla kalabalık ve saÄŸlıksız koÅŸullarda bir arada yaÅŸamak zorunda bırakılıyor. Polis ve insan kaçakçıları olmak üzere çeÅŸitli kesimlerin suistimallerine maruz kalan Müslümanlar, sığındıkları çevre ülkelerde ucuz iÅŸçi olarak çalıştırılıyor.

Somali'de 20 yıl süren iç savaÅŸ

Somali'de 1991'de Devlet BaÅŸkanı Siad Barre'nin düÅŸürülmesinden sonra ülke yıllar süren anarÅŸiye teslim oldu.

Ülkede 2012'de yeni hükümetin tesis edilmesinden sonra Somali halkı yaralarını sarmaya çalışırken, radikal unsurların oluÅŸturduÄŸu EÅŸ Åžebab örgütü, hem yönetime hem de sivil halka karşı büyük bir tehlike arz ediyor.

Örgütün geçen yıl ramazan ayı boyunca saldırılarını sıklaÅŸtırması sebebiyle, güvenlik güçleri bu yıl baÅŸkent MogadiÅŸu'da güvenliÄŸi saÄŸlamak için özel birlik oluÅŸturma kararı aldı.

Kuraklık ve açlığın eksik olmadığı ülkede ortalama yaÅŸam süresi 50,8 yıl. Uzun yıllar süren karışıklıklar ve çatışmalar sonrasında 1,1 milyon kiÅŸi yerinden olurken, yaklaşık 1 milyonu çevre ülkelerde yaÅŸamaya devam ediyor. BM verilerine göre, 870 bin kiÅŸi hayatta kalabilmek için insani yardıma ihtiyaç duyuyor.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde etnik çatışma

Bir baÅŸka Afrika ülkesi Orta Afrika Cumhuriyeti'nde ise yer yer etnik temizliÄŸe varan ÅŸiddet olaylarında yüz binlerce insan yerinden oldu.

Müslümanların oluÅŸturduÄŸu Seleka isyancılarıyla ile Hristiyanlardan meydan gelen Anti-balaka milisleri arasında Mart 2013'ten bu yana yaÅŸanan çatışmalarda binlerce insan hayatını kaybetti.

Tarafların karşılıklı olarak sivilleri hedef alması ülkedeki krizi büyütürken, ülkenin Geçici Devlet BaÅŸkanı Catherine Samba-Panza, iÅŸlenen savaÅŸ suçlarıyla ilgili Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni ülkeye davet etti.

Kriz öncesinde 5,1 milyon nüfuslu ülkede nüfusun yüzde 15'i Müslümanlardan oluÅŸuyordu ancak çatışmalar sonrasında BMMYK verilerine göre, 150 bini Müslüman 378 bin kiÅŸi çevre ülkelere sığınmak zorunda kaldı.

DiÄŸer taraftan, Pareto Ä°nsan Hakları Örgütü'nün düzenlediÄŸi arabuluculuk toplantılarında, Seleka ve Anti-balaka liderleri el sıkışmasına raÄŸmen çatışmalar sürüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.