Sosyal Medya

Coğrafyamız

IŞİD El Kaide ile birleşiyor

Terör örgütü El Kaide’nin Suriye’deki bir kolu IŞİD’e bağlılık bildirdi. Bölgede tansiyonun daha da artmasından endişe ediliyor.



IŞİD, hafta başında Irak-Suriye sınırının Irak tarafındaki Ebu Kaim'i iÅŸgal etmiÅŸti. Elbu Kemal ise Suriye'de sınırın tam öteki tarafında bulunuyor.

IŞİD ve El Kaide'nin Suriye kolu El Nusra Cephesi arasında aylar süren çatışmalardan sonra, Elbu Kemal kolu IŞİD'e baÄŸlılık bildirisinde bulundu. Suriye Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü'nün direktörü Rami Abdül Rahman, “Onlar rakip ancak iki grup da cihatçı ve radikal. Bu hareketler bölgedeki Ä°slamcılar da dâhil diÄŸer isyancı gruplarla tansiyona yol açacak” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Ä°ki grup da El Kaide'nin bir kolu olarak baÅŸlasa da IŞİD'in 2013 yılında Suriye'deki iç savaÅŸa dâhil olmasıyla rakip haline gelmiÅŸlerdi. El Kaide'nin merkez yönetimi IŞİD'i reddederek El Nusra Cephesi'ni Suriye'deki resmi kolu olarak adlandırdı.

Irak ve Suriye'de bir Ä°slam devleti yaratma hedefinde olan IŞİD, 10 Haziran'da Musul ile baÅŸlayarak Irak'ın bu bölgelerini ele geçirdi. IŞİD, Suriye'nin doÄŸusundaki pek çok bölgeyi de kontrol altında tutuyor.

Suriye'nin Deyr Ezzor vilayetinde isyancıların sözcüsü Ömer Ebu Leyla, Elbu Kemal'ın kırmızı çizgi olduÄŸu konusunda uyarıda bulundu. Leyla, eÄŸer IŞİD militanları Irak'tan geçerse muhalif Özgür Suriye Ordusu'nun onlarla savaÅŸacağını söyledi.

‘Anayasa ve siyasi sürece darbe'

Irak BaÅŸbakanı Nuri El Maliki ise dün yaptığı haftalık konuÅŸmasında "Bu saldırılar bize gösteriyor ki Irak'ın bütünlüÄŸü tehlikede. Ülke terör tehdidi altında" ifadelerini kullandı.

Irak Parlamentosu'nun en kısa zamanda toplanacağını kaydeden Maliki, yeni hükümeti kurmak için de çalışmaları hızlandıracaklarını belirtti. Ancak Maliki, kendisini dışarıda bırakacak geçiÅŸ hükümetlerine karşı olduÄŸunu dile getirdi ve “Ulusal kurtuluÅŸ hükümetinin kurulmasına yönelik çaÄŸrılar, Irak Anayasası'na ve siyasi sürece darbedir" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.