Sosyal Medya

Dünya

Geceyi sığınakta geçiriyorlar

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, tek taraflı ateşkes ilan etmişti.



Ukrayna'nın doÄŸusundaki Slavyansk kentinde Rusya yanlısı ayrılıkçılarla güvenlik güçleri arasındaki çatışmalardan korunmak isteyen halk, geceleri evlerinin bodrumlarında oluÅŸturdukları sığınaklarda geçiriyor. Sığınaktaki yaÅŸama alışanlar, nüfusun büyük bir kısmının terk ettiÄŸi kentte hayatta kalmanın tek yolunun bu olduÄŸunu belirtiyor.  

Devlet BaÅŸkanı Petro PoroÅŸenko'nun ateÅŸkes ilan ettiÄŸi 20 Haziran gecesi ile 21 Haziran sabahında bile silah ve bomba seslerinin duyulduÄŸu kentte halkın büyük bir kısmı, geceleri sığınakta geçiriyor. Top ve havan atışlarının baÅŸlamasıyla evlerinin bodrumlarındaki güvenli alanlara inen Slavyansklılar, sabahın ilk ışıklarını burada bekliyor. Halkın büyük bir kısmının terk ettiÄŸi kentte kalanlar, hayatta kalmanın tek yolunun bu olduÄŸunu belirtiyor. ElektriÄŸin kesik olduÄŸu kentte mum ve fenerler yardımıyla sığınaklara inenler, çatışma seslerini dinliyor ve hayatlarının tekrar normale dönmesi için dua ediyor.

FENER VE MUM KULLANIYORLAR

Kentteki Ahıska Türklerinden Telman Hatamov, annesi, babası ve kardeÅŸiyle Slavyansk'ta yaÅŸamaya devam ettiklerini söyledi. EÅŸi ve çocuklarını daha güvenli olan Donetsk'e götürdüÄŸünü, ancak anne ve babasını ikna edemediÄŸi için kentte yaÅŸamaya devam ettiklerini dile getiren Hatamov, geceleri sığınakta geçirdiklerini kaydetti. Çatışmaların iyice ÅŸiddetlendiÄŸi son bir aydır her gece sığınaÄŸa indiklerini ifade eden Hatamov, kendilerini burada daha güvende hissettiklerini anlattı. Silah seslerinin sığınaktan bile duyulduÄŸunu belirten Hatamov, kentin birçok bölgesi gibi kendi evlerinin yakınına da top ve tank mermisi düÅŸtüÄŸünü vurguladı. 

Elektrik olmadığı için aydınlanmak için fener ve mum kullandıklarına iÅŸaret eden Hatamov, her akÅŸam karanlıkta yedikleri yemeÄŸinin ardından sığınaÄŸa indiklerini söyledi. Geceleri sığınakta uyuduklarını ifade eden Hatamov, "Özellikle geceleri çatışmalar ve top atışları artıyor. Biz de yemeÄŸimizi yedikten sonra sığınaÄŸa iniyoruz" dedi. Çatışmalarda birçok kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸini, halkın büyük bir kısmının da zarar gördüÄŸünü dile getiren Hatamov, yaÅŸananların bir an önce sona ermesi için dua ettiklerini de sözlerini ekledi.

TÜRKLER ATEÅžKESTEN MEMNUN

Tek taraflı ateÅŸkes, Donetsk'teki Türkleri memnun etti. Türklerin büyük kısmının ayrıldığı kentte kalanlar, düzenli olarak bir araya gelerek yaÅŸanan geliÅŸmeleri deÄŸerlendiriyor. Bazıları ülkeyi terk etme planları yaparken bazıları da ilan edilen ateÅŸkesten memnuniyetlerini ifade ediyor.

Müteahhitlik yapan ve 16 yıldır Ukrayna'da yaÅŸayan Ä°smail HacıoÄŸlu, ülkenin doÄŸusundaki geliÅŸmelerin ekonomik açıdan kendilerini olumsuz etkilediÄŸini söyledi. Olaylar nedeniyle iÅŸlerinin büyük bölümünün aksadığını dile getiren HacıoÄŸlu, ordu birliklerince ilan edilen tek taraflı ateÅŸkesten ümitli olduÄŸunu belirtti. Donetsk'te çatışma olmadığına dikkati çeken HacıoÄŸlu, "AteÅŸkes ile üzerimizdeki tedirginliÄŸi biraz daha attık. Sokaklarda artık biraz daha rahat yürüyebiliyoruz" dedi. YaÅŸananların düzeleceÄŸine yönelik inancını dile getiren HacıoÄŸlu, ülkeyi terk etmeyi düÅŸünmediÄŸini söyledi.

Elektrikçi Zafer Çevik de olayların herkesi olumsuz etkilediÄŸini vurguladı. Ailesini baÅŸka bir kente gönderdiÄŸini belirten Çevik, "Ä°mzalanan ateÅŸkes ÅŸimdilik iyi görünüyor. YaÅŸananları da olumlu etkiler. Ä°lerde ne olur onu bilemiyorum. YaÅŸanan olaylar biraz daha artarsa ülkeyi terk etmeyi düÅŸünüyorum" diye konuÅŸtu. Donetsk'te durumun daha sakin olduÄŸunu belirten Çevik, özellikle Slavyansk'ta insanların büyük tehlikeler yaÅŸadığını sözlerine ekledi.  

"ÅžEHÄ°RDE AZ SAYIDA Ä°NSAN KALDI"

Su dağıtım firması sahibi Ömür Yazar da olaylar nedeniyle birçok kiÅŸinin kenti terk ettiÄŸini söyledi. Bu durumun iÅŸlerine de yansıdığını ve satışların düÅŸtüÄŸünü aktaran Yazar, "Åžehirde az sayıda insan kaldı. Herkes kaçıyor. Ä°mkanı olanlar gidiyor olmayanlar ise ÅŸehirde kalmayı tercih ediyor. Biz de bu duruma ne kadar dayanabiliriz bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Devlet BaÅŸkanı PoroÅŸenko'nun ayrılıkçıların silah bırakmalarına ve ülkeyi terk etmelerine olanak tanımak için ateÅŸkes ilan ettiÄŸini kaydeden Yazar, "Ama ülkeyi terk edecek gibi görünmüyorlar. Hala meydanlarda protestolar devam ediyor. Asker topluyorlar. AteÅŸkes bittikten sonra da olaylar devam edecek diye düÅŸünüyorum" dedi.  

"AYIN 27'SÄ°NDEN SONRA NE OLACAK?"  

Gıda sektöründe çalışan UÄŸur Demirel, olaylar nedeniyle güvenlik konusunda bazı sıkıntıların yaÅŸandığını belirtti. Ailesini Türkiye'ye gönderdiÄŸini ifade eden Demirel, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"AteÅŸkes ilan edildi, ancak temennimiz olayların bir an önce tamamen bitmesidir. Ayın 27'sinden sonra ne olacak? Kısa süreli bir ateÅŸkes bize güven vermiyor. Sonrasını düÅŸünüyoruz. Gönlümüz her ÅŸeyin iyi olmasından yana. Bu olaylar daha da ilerleyecek, daha da kötü olacak. Burada bir iÅŸ yerimiz olduÄŸu için bekleyip olacakları göreceÄŸiz."

Ukrayna Devlet BaÅŸkanı PoroÅŸenko, 20 Haziran'da tek taraflı ateÅŸkes ilan etmiÅŸ ve ayrılıkçıların bir hafta sürecek ateÅŸkes boyunca silahlarını bırakıp ülkeyi terk edebileceÄŸini vurgulamıştı. AteÅŸkes 27 Haziran'a kadar sürecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.