Sosyal Medya

Coğrafyamız

İhvan liderine idam kararı

Mısır mahkemesi Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Bedii’nin de aralarında olduğu 197 kişiye verilen idam cezasını onayladı.



Mısır’daki 3 Temmuz darbesinin ardından tutuklanan ve yargılanan sanıklar, ‘ÅŸiddet olaylarına karışma ve teÅŸvik etme, kiÅŸilere ve kamu malına saldırı’ gerçekleÅŸtirdikleri iddiasıyla mahkûm oldu.

Müslüman KardeÅŸler teÅŸkilatının lideri Bedii’nin de aralarında yer aldığı 683 kiÅŸi hakkında nisan ayında idam kararı verilmiÅŸti.

Bedii bu kararın ardından “Beni bin kere idam etseler de doÄŸru yoldan dönmeyeceÄŸim” mesajını vermiÅŸti.

Mahkeme idam kararlarını istiÅŸare etmesi amacıyla ülkedeki en yüksek dini otorite olan müftüye göndermiÅŸti.

Mısır kanunlarına göre, idam kararları mahkeme kararının ardından ülkedeki en yüksek dini otorite olan müftüye gidiyor. Müftünün görüÅŸü alındıktan sonra karar tekrar mahkemeye gönderiliyor ve burada sonuca baÄŸlanıyor.

Aynı davada yargılanan ve daha önce idama mahkum edilen 529 kiÅŸiden 492'sinin cezası ise müebbet hapis cezasına çevirdi.

İdam kararlarına tepkiler

Ä°dam kararları Mısır’daki darbe karşıtları ve Müslüman KardeÅŸler destekçilerinin yanı sıra uluslararası toplumun da büyük tepkisine neden oldu.

Mısır'da 3 Temmuz darbesinin mimarı olan Abdulfettah Sisi, geçtiÄŸimiz ay yapılan tartışmalı seçimleri kazanarak Mısır'ın yeni cumhurbaÅŸkanı olmuÅŸtu.

Ülkede darbenin ardından darbe karşıtları ve özellikle Müslüman KardeÅŸler grubuna yönelik baskı arttı.

Yüzlerce gösterici güvenlik güçlerinin sert müdahalesi sonucunda hayatını kaybederken binlerce kiÅŸi tutuklandı ve ağır hapis cezalarına mahkûm edildi.

Darbeyle koltuÄŸundan edilen eski CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi de hakkında açılan farklı davalardan yargılanıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.