Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Biber gazı sıkan insansız hava aracı

Biber gazı kapsülü fırlatan insansız hava aracı üreten şirket, ilk siparişini aldığını açıkladı.



Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki üretici Desert Wolf'a 25 adet araç sipariÅŸi veren ise bir maden ÅŸirketi.

Londra'daki teknoloji fuarında "toplumsal olay helikopteri" olarak pazarlanan aracın, kamu düzeninin bozulduÄŸu durumlara, "güvenlik güçlerinin hayatını riske atmadan" müdahale imkanı saÄŸladığı belirtiliyor.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ITUC ise aracı "korkutucu" buldu.

Saniyede 80 mermi/kapsül

ITUC sözcüsü Tim Noonan ÅŸöyle diyor: "Bu son derece rahatsız edici ve çirkin bir geliÅŸme; inanıyoruz ki her mantıklı hükümet, bu geliÅŸmiÅŸ muharebe teknolojisinin iÅŸçilere ve aslında meÅŸru protesto ve gösterilere katılan halka karşı konuÅŸlandırılmasını derhal durduracaktır."

Noonan, hangi maden ÅŸirketinin sipariÅŸ verdiÄŸini tespit etmeye çalıştıklarını belirterek, "Dünya çapındaki maden sektörü sendikaları içinde bunu acilen gündeme getireceÄŸiz" dedi.

Desert Wolf şirketinin internet sitesinde, sekiz pervaneli 'oktokopter' aracının, her biri saniyede 20 mermi atabilen 4 adet 'paintball' namlusuna sahip olduğu belirtiliyor. Araca verilen isim ise Skunk.

Aracın boya kapsülü ve plastik mermi fırlatma özelliÄŸine de sahip olduÄŸu belirtiliyor.

4 bin mermi ve kapsül taşıyabilen aracın "körleÅŸtirici lazer" saçmaya ve kalabalığa uyarı mesajları yayımlamaya yarayan mekanizmaları da mevcut.

Åžirketin sitesinde sadece aracın tasarımına iliÅŸkin bir grafik var. Ancak Defence Web sitesi, IFSEC güvenlik fuarında Salı günü 'görücüye çıkan' insansız hava aracının bir fotoÄŸrafını yayımladı.

MüÅŸteriler belli deÄŸil

Desert Wolf Genel Müdürü Hennie Kieser BBC'ye yaptığı açıklamada, 25 adet sipariÅŸ aldıklarını belirtti.

"MüÅŸteriyi belirtemem ama aracın uluslararası bir madencilik kuruluÅŸu tarafından kullanılacağını söyleme iznim var. SipariÅŸlerini tamamlamak isteyen bir dizi baÅŸka müÅŸteriyle de ilgileniyoruz" diye konuÅŸan Kieser, bu potansiyel müÅŸterilerin Güney Afrika'daki güvenlik ve maden ÅŸirketleri ile ülke dışındaki bazı polis teÅŸkilatları olduÄŸunu ifade etti.

Kieser'in söylediÄŸine göre, önümüzdeki aylarda Afrika, Avrupa ve Amerika'da müÅŸteriler için deneme uçuÅŸları yapılacak.

Güney Afrika'da 2012'de cereyan eden ve çoÄŸunluÄŸu iÅŸçi 44 kiÅŸinin öldüÄŸü platin madeni grevine gönderme yapan Kieser, "Yeni bir Lonmin Marikana olayını kaldıramayız ve yaya polisi kaldırarak ölümcül olmayan teknolojiyi kullanarak herkesin daha güvende olacağına inanıyoruz" dedi.

Kieser, Lonmin ÅŸirketinin müÅŸterileri arasında olmadığını sözlerine ekledi.

Ä°ÅŸkence teknolojisi mi?

Defence Web editörü Guy Martin, bu insansız hava aracının türünün ilk örneÄŸi olduÄŸunu söylüyor.

Skunk'ın, insansız hava araçlarının evriminde yeni bir aÅŸama olduÄŸunu vurgulayan Martin, "daha sıradışı yükler" taşıyan insansız hava araçlarının devreye gireceÄŸi tahmininde bulunuyor.

Robotik silahların kontrol altına alınması için uluslararası faaliyet yürüten ICRAC grubunun sözcüsü Noel Sharkey ise bu tür araçların kullanılmasının rejimlerin otoriterleÅŸmesini ve protestoların bastırılmasını tırmandırabileceÄŸi uyarısı yapıyor.

"Havadan plastik top veya mermi atmak sakatlayabilir ve öldürebilir" diye konuÅŸan Sharkey, "Protestocu kalabalığına karşı biber gazı kullanılması bir çeÅŸit iÅŸkencedir ve buna izin verilmemelidir" diyor.

Sharkey, bu insansız hava araçları kullanılmadan önce uluslararası toplum tarafından bir inceleme yürütülmesi çaÄŸrısı yapıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.