YaÅŸam
IŞİD kaygısı derinleşiyor
Ankara, IŞİD’in Irak’ta ilerleyişiyle başlayan kaostan çıkış için formül arayışını sürdürüyor. IŞİD’in elindeki 80 Türk rehineyle ilgili henüz olumlu bir sonuç alınamaması ise kaygıları derinleştiriyor.
Türk DışiÅŸleri Bakanlığı Irak Åžam Ä°slam Devleti (IŞİD) örgütünün, Musul ve Tikrit’in ardından Telafer’i de ele geçirmesini Batılı müttefiklere ‘acil durum’ koduyla bildirdi. Türkmenlerin ağırlıkta olduÄŸu Telafer’in de IŞİD’in eline geçmesinin ardından uluslararası diplomatik giriÅŸimlerini artıran Türkiye, iki önemli konuÄŸu birden ağırladı. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen Ankara'ya ‘veda' için gelse de, Irak'taki durumun ne kadar ‘vahim’ ve ‘kaygı verici’ boyutta olduÄŸunu Türk muhataplarıyla masaya yatırdı. CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül, BaÅŸbakan Tayyip ErdoÄŸan, DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu ve Milli Savunma Bakanı Ä°smet Yılmaz’la görüÅŸen Rasmussen, IŞİD’in Türkiye’nin Musul BaÅŸkonsolosluÄŸu’na yaptığı saldırıyı kınarken, “Musul’da gerçekleÅŸen bu suç eyleminin hiçbir meÅŸru dayanağı yoktur. Musul saldırısını kınıyorum” açıklaması yaptı.
DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu, Rasmussen’e NATO içindeki iÅŸbirliÄŸinin artarak sürmesinin zaruri olduÄŸunu söylerken, özellikle Irak konusunda ‘daha aktif’ bir NATO bekledikleri mesajına vurgu yaptı. Ankara’nın bu isteÄŸine ‘evet’ yanıtı veren Rasmussen, NATO’nun Irak’ta çatışmaların durması için elinden geleni yapacağının altını çizen mesajlarıyla dikkat çekti. Rasmussen, özellikle Twitter’da ziyaretiyle ilgili mesajlarında Türkiye’nin NATO için çok önemli bir müttefik olduÄŸunu dile getirdi. Ankara, Irak’la ilgili kaygılarını AB’nin GeniÅŸlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle’ye de aktardı.
Türkmenlerle yakın temas
Ankara, IŞİD’in Telafer’i ele geçirmesinin ardından Irak Türkmen Cephesi ile diyaloÄŸuna da hız verdi. DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu, Irak’ın bölünme noktasına doÄŸru gittiÄŸini belirtirken, Türkiye’nin Türkmenlere daha yakın davranması gerektiÄŸi eleÅŸtirisinde bulunan Irak Türkmen Cephesi lideri ErÅŸad Salihi ile telefon görüÅŸmesi yaptı. Salihi’den ‘soÄŸukkanlı’ davranıp, Irak’ta birliÄŸi vurgulayan mesajları öne çıkarmasını isteyen DavutoÄŸlu, Türkmenlerin güvenliÄŸi konusunda Ankara’nın her türlü giriÅŸimde bulunduÄŸu konusunda da garanti verdi.
Rehine krizi uzuyor
IŞİD’in Türkiye’nin Musul BaÅŸkonsolosluÄŸu’nu basıp 49 diplomatik personeli rehin almasının ardından geçen sürede Ankara’nın baÅŸlattığı tüm giriÅŸimlere karşın henüz olumlu bir sonuç alınamaması da dikkat çekiyor. 49 diplomatik personelin yanı sıra 31 Türk ÅŸoförünü de elinde tutan IŞİD’in, Türkiye’yle kurduÄŸu temaslarda ise “IŞİD’in Irak’ta ilerleyiÅŸine destek verin” mesajına vurgu yaptığı belirtiliyor.
Bir yandan rehine krizini çözmeye çalışan bir yandan da Irak’taki istikrar için mekik diplomasisi yürüten Türk DışiÅŸleri Bakanlığı’nın en büyük endiÅŸesi Irak’ta mezhep çatışmasının büyümesi. Bakanlık, Irak’taki krizle ilgili yaptığı son açıklamada “Ülke tam anlamıyla bir kriz içindedir. Irak’ın güney kesimlerinde, ağırlıklı olarak Åžii nüfusun yaÅŸadığı bölgelerden kuzeye askerî birliklerin kaydırıldığı ve çok sayıda gönüllünün orduya katılmakta olduÄŸu yönünde bilgiler intikal etmektedir” denildi. Açıklamada, rehinelerin serbest bırakılması için ‘hassas çalışmaların’ sürdüÄŸüne dikkat çekildi.
“Mezhep çatışması önlensin”
Irak krizinde gelinen noktayı Deutsche Welle’ye deÄŸerlendiren Türkiye-Irak Dostluk DerneÄŸi BaÅŸkanı Mehmet Kapkiç “Olay çok karışık. Irak’ta ne olduÄŸu konusunda doÄŸru düzgün bilgi alamıyoruz. Irak’ın bölünmesini telaffuz dahi etmek istemiyoruz. Ülkede istikrar ve birlik için Türkiye baÅŸta olmak üzere bölge ülkeleri acilen harekete geçmeli” diye konuÅŸtu.
Kapkiç, Irak için en büyük tehlikenin ‘Sünni-Åžii çatışmasının büyümesi’ olacağına vurgu yaparken, böylesi bir çatışmanın tüm coÄŸrafya için ‘yıkım’ olacağına dikkat çekti. Bu çatışmayı önlemek için kısa vadede Türkiye’deki ve komÅŸu diÄŸer ülkelerdeki yöneticilerin kanaat önderleri aracılığıyla bölgeye mesaj göndermesi gerektiÄŸini anlatan Kapkiç, komÅŸu ülke Türkiye dışında kimsenin ciddi bir adım atmamasından da yakındı.
Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Hicran Kazancı ise IŞİD’in tüm amacının ülkedeki bütün silahlara hakim olmak olduÄŸuna vurgu yaparken, IŞİD’in acilen durdurulmaması halinde Irak’ın paramparça olacağı endiÅŸesini dile getirdi. Irak’ta tarihin en büyük ‘otorite boÅŸluÄŸunun’ yaÅŸandığını belirten Kazancı, “Irak merkezi hükümeti tek başına IŞİD’le mücadele edemeyecek. Uluslararası gücün bu durumu artık görmesi ve harekete geçmesi gerekiyor” dedi. Irak'ta tüm mezhepleri kucaklayacak bir hükümetin kurulmasından yana olduklarını dile getiren Kazancı, Türkiye’den beklentilerini de “Türkmen halkına can güvenliÄŸi garantisi vermek” sözleriyle dile getirdi.
Henüz yorum yapılmamış.