Sosyal Medya

Coğrafyamız

Seçim günü 250 ölü

Afganistan’da devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunda meydana gelen şiddet olaylarında yaklaşık 250 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.



Afganistan, devlet baÅŸkanlığı seçimlerinin ikinci turunun yapıldığı cumartesi günü Taliban'ın düzenlediÄŸi saldırılara hedef oldu.

Hükümet yetkilileri ve yerel makamların verdiÄŸi bilgilere göre, seçim günü 176 direniÅŸçi, 44 sivil ve 29 da güvenlik gücü mensubu hayatını kaybetti. Ülkede 2001 yılında Taliban'ın devrilmesinden bu yana en kanlı seçim günü yaÅŸandı.

Afganistan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, direniÅŸçilerin oylamayı engellemek amacıyla ülkenin çeÅŸitli yerlerinde toplam 273 saldırı düzenlediÄŸi belirtildi.

Seçim Komisyonu'ndan yapılan açıklamada ise oyların sayımına baÅŸlandığı ifade edildi. Taliban'ın saldırılarına raÄŸmen yaklaşık 7 milyon Afgan seçmenin sandık başına gittiÄŸi ve seçimlere katılımın ise beklentilerin üzerine çıkarak yüzde 60 civarında olduÄŸu kaydedildi.

Resmi olmayan ilk seçim sonuçlarının 2 Temmuz'da açıklanması, resmi sonucun ise 22 Temmuz'da ilan edilmesi bekleniyor. Yeni devlet baÅŸkanının da 2 AÄŸustos'da yemin ederek görevine baÅŸlaması planlanıyor.

Devlet baÅŸkanlığı seçiminin ikinci turu, eski DışiÅŸleri Bakanı Abdullah Abdullah ve eski Maliye Bakanı EÅŸref Gani arasında yapıldı. Bu seçimler, ülke tarihinin ilk demokratik iktidar deÄŸiÅŸikliÄŸini saÄŸlayacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.